Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Вкупно гласови: 411
Замисли да си кола и да ти вградат плин
According to a report from the Nikkei Asian Review, next-generation SkyActiv engines won't use spark plugs at all. Instead, they'll borrow a page out of the diesel engine's book and use compression ignition.
Претпоставувам доста потешки ќе бидат овие мотори поради компресијата. Секогаш Мазда експериментирала со мотори, до сега како што знам само RX7 им успеа колку толку да биде комерцијален успех и пак се вратија на класични мотори.
Поздрав Олошко,Еве го вистинскиот крал на аутобанот, не оноа тракторон во кој се крстиш
Цитат: Klen на 18 Јануари 2017, 13:15:54 pmПретпоставувам доста потешки ќе бидат овие мотори поради компресијата. Секогаш Мазда експериментирала со мотори, до сега како што знам само RX7 им успеа колку толку да биде комерцијален успех и пак се вратија на класични мотори.добро де, ќе напраат дизел мотор што работи на бензин... Бенефити: Почисти од дизел, поштедливи од дизел. Контраефекти: звук на трактор, 4000рпм.
Цитат: Simo - Carrier159 на 18 Јануари 2017, 13:26:24 pmЦитат: Klen на 18 Јануари 2017, 13:15:54 pmПретпоставувам доста потешки ќе бидат овие мотори поради компресијата. Секогаш Мазда експериментирала со мотори, до сега како што знам само RX7 им успеа колку толку да биде комерцијален успех и пак се вратија на класични мотори.добро де, ќе напраат дизел мотор што работи на бензин... Бенефити: Почисти од дизел, поштедливи од дизел. Контраефекти: звук на трактор, 4000рпм. За звукот не знам, али 4000 вртежи мислам дека нема да биде таванот, 4000 вртежи е лимит во дизелот поради брзината на горење на дизелот, можда поради строук-от на цилиндарот *едит* клипот, али ради брзината на горење. Не гледам причина ни зошто да не биде макс снагата на 7000 вртежи
кај бензин е потребна многу поголема компресија од дизелот