Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2001537 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16170 на: 24 Февруари 2016, 21:11:33 pm »
Прилично нов е мојот дизел бе. Понов од на Бранко ;)
Каква клапна на усис и издув, што функција има?

Ако е понов од на Бранко, сигурно има барем клапна на усис и ламбда сонда.

Хинт пронајди ги Throtle valve и exhaust valve (копија од книжулето):

Успут, на 46 страна од PDF-от или 42 обележана страна на документот, имаш листа на сите сензори. Барем 5 се повеќе од што има бензинец.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16171 на: 24 Февруари 2016, 21:23:39 pm »
Ма каков ДПФ, тоа срање се исфрла и си правиш нова мапа без него. Избриши ги тие 5 сензори.
Рефреш направи, имам Ламбда  >:(, изгледа само една, и се надевам толку ќе остане.
А што е ова HP и LP EGR? Кај мене има само еден егр, а може и тој да го тргнам некој ден, ако побара 100 евра плата.

Во врска со недоумицата околку тротл бадито, тоа кај дизелот е обична клапна позната уште како клапна за меко гасење која работи во спрега со ЕГР-то. Обично доаѓа во комбинација со ЕГР-то, заедно во едно куќиште. Повеќето дизели ова го немаат, го имаат обично VW дизелите.  Просто како грав, не работи ништо освен што контролира колку свеж/издувен воздух оди во усус. Нема  НИКАКВА контрола во работата на моторот. Дизелот се контролира со дизните. Оваа петпарачка клапна може да се извади, затоа што е во комплет со ЕГР.

Бабарогата ја истеравме. Каков тротл бади, какве ПМ, тие глупости од 600 евра се наменети за косилиците. Дизелот евтино се одржува.
« Последно менување: 24 Февруари 2016, 21:41:33 pm LosiPatista »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #16172 на: 24 Февруари 2016, 21:37:03 pm »
За грејачите муабетот - станува збор за возило со помалку од 80.000км. Поздрав4е не од бош грејачи, туку од Bosch грејачи. (Можеби ако се сретнеме некогаш во живо, и ќе ти откријам за чие возило се работи).
Чудно, еве баш пред еден месец ги проверував кај мене, сите се исправни. Колата само кај мене има поминато 120 000 км, предходниот сопственик незнам кога ги сменил... Инаку возилото се пали секој ден најмалку 6 пати.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16173 на: 24 Февруари 2016, 21:39:01 pm »
Од мое искуство најчесто страдаат греачите кај фиат (100.000км) и цитроен (150.000км). Другите марки многу помалку арчат греачи и тераат по 300.000+ илјади. Секако зависи и од тоа како е возена колата. Да не е само градска по 1км. Доколку се вози само на отворено, може и милион да истераат затоа што работат само првите секунди/минути од палење или воопшто не работат ако е над 0 степени.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16174 на: 24 Февруари 2016, 21:42:23 pm »
Ма каков ДПФ, тоа срање се исфрла и си правиш нова мапа без него. Избриши ги тие 5 сензори.
Рефреш направи, имам Ламбда  >:(, изгледа само една, и се надевам толку ќе остане.
А што е ова HP и LP EGR? Кај мене има само еден егр, а може и тој да го тргнам некој ден, ако побара 100 евра плата.

Во врска со недоумицата околку тротл бадито, тоа кај дизелот е обична клапна позната уште како клапна за меко гасење која работи во спрега со ЕГР-то. Обично доаѓа во комбинација со ЕГР-то, заедно во едо куќиште. Повеќето дизели ова го немаат, го имаат обично VW дизелите.  Просто како грав, не работи ништо освен што контролира колку свеж/издувен воздух оди во усус. Нема  НИКАКВА контрола во работата на моторот. Дизелот се контролира со дизните. Оваа петпарачка клапна може да се извади, затоа што е во комплет со ЕГР.

Бабарогата ја истеравме. Каков тротл бади, какве ПМ, тие глупости од 600 евра се наменети за косилиците.

`Те го лошко без ДПФ и ЕГР:

;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16175 на: 24 Февруари 2016, 21:43:23 pm »
Еуро4 е. ИМа ЕГР, затоа што си работи исправно. Нема една честичка од црн чад. Како и било кој мој дизел досега.

п.с
Почист е од 166ката, која е само еуро3

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16176 на: 24 Февруари 2016, 21:45:30 pm »
Се` мислам дека 166-ката е Еуро 4, барем според она што го пишува на Википедија. Немам како да проверам, но мислам дека е.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_166#Engines

Исто така, 2.0 тс, истиот мотор, се вградува во 147 и се продава до 2010, значи моторот може да работи во режим Euro 4.

Edit, еве и потврда:

http://www.autobook.ro/emisii-consum/alfa-romeo-166-2-0-ts-28640.html

Clasa de poluare    Euro 4

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16177 на: 24 Февруари 2016, 21:49:25 pm »
Ти самиот пиша во твојата тема дека е еуро 3..
Taбелата е непотполна, но срамота е што почнале со еуро2. Срамота, срамота.

Ќе мерам деновиве издувни гасови, очекувам техничките лица да останат вџашени од чистотата на мојот прекрасен прекрасен дизел :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16178 на: 24 Февруари 2016, 21:50:49 pm »
Еве, се оправам тука. Euro 4 бил.  http://www.autobook.ro/emisii-consum/alfa-romeo-166-2-0-ts-28640.html

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16179 на: 24 Февруари 2016, 21:57:15 pm »
Alfa Romeo 166 - range of engines

In the first phase, Alfa 166 was offered with five engines: 2.0 TS (L4, 155 hp), 2.0 TB (V6, 205 hp) 2.5 (V6, 190 hp) 3.0 (V6, 226 hp) and diesel 2.4 JTD (L5, 136 hp). All these were engines Euro 2, and when they started to Euro 3 gasoline lost a few horsepower 2.0 TS (150 hp), 2.5 (188 hp) 3.0 (220 hp) and diesel 2.4 JTD was offered in two versions of power - 140 hp and 150 hp.

After the facelift in 2003, the engine range received new units: 3.2 (V6, 240 hp Euro 4) and 2.4 JTD-m (175 hp or 185 hp). Of these, the most common market of us are diesels . They are quite economical, refined functions and provides good torque values. The petrol engines are all very sporting, but have a high consumption of fuel.

Што знам, мене ми личи дека е тројка. И во вики табелата е тројка.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16180 на: 24 Февруари 2016, 22:06:53 pm »
Ајде, батали ја мојата кола, не знам точно, нека биде Еуро3, ама ете ти го потполно истиот истац мотор, со исти систем за прочистување, исти сонди, еку-а и сите исти работи како во мојата кола, и е 100% Еуро 4, во 147-цата.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16181 на: 24 Февруари 2016, 22:09:13 pm »
ОК Симо. Одам јас да ја поработам малку колата во место и да уживам во прекрасниот еуро4 мирис на дизелот :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16182 на: 24 Февруари 2016, 22:12:11 pm »
Има вграден систем за рециркулација на кабинскиот воздух во рикверц кога ќе стаиш? :P

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #16183 на: 24 Февруари 2016, 22:52:06 pm »
Има вграден систем за рециркулација на кабинскиот воздух во рикверц кога ќе стаиш? :P
Ова ми паднало на памет, озбилно! Да има некоја сонда кога возиш позади постари возила да се вклучи системот за рециркулација на кабинскиот систем. Пример позади: на плин(шкода фелиција), дизел(20 год. стар камион), бензин(101). Или па кога поминуваш на автопатот пред влез во Автокоманда.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16184 на: 24 Февруари 2016, 22:57:13 pm »
Има, има. Новиве клима уреди знаат кога треба да затворат клапна. На пример 159-ката:

The system is fitted with AQS (Air Quality System) sensor (where provided), that turns on air recirculation automatically when it detects the presence of outside polluted air (for example in queues  and tunnels).