Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531314 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15840 на: 17 Септември 2015, 07:58:28 am »
Во моментите кога со дизел се вози на 3000 вртежи, со бензинец се вози на 4000 вртежи. Кога ќе го разберете тоа, тогаш ќе праиме муабет. Кога дизелот го „стискаш“ на 4000 вртежи, јас бензинецот го стискам на 6000 вртежи. Рангот на вртежи ми е даден за да го користам целиот. Нема зошто бензинец и дизелаш да возат на исти вртежи, во исто време и при исти услови. Нема зошто јас со бензинецот да не сменам на 4000 вртежи во поголема брзина, ако ти со дизелот тоа го праиш на 3000.
Нешто слабо контаме со брзините и обртаите тука....

Очигледно многу научија што е торк, сеа уште да научат дека торкот од моторот кога ќе се пренесе на тркала поминува низ менувач, ќе биде добро...
Па тоа е целата поента симо. Мене ми пречи во град да возам на 4000-6000 обртаи за да го постигнам истото што го можам со дизел до 3.000 обртаи. Те замолувам повторно не се прави експерт со вакви мислења "Нешто слабо контаме со брзините и обртаите тука....
" туку воздржи се до дискусијата. Нема подобро/полошо туку јас ти кажувам мене што ми се допаѓа кога возам во град а тебе нешто сосема друго. Нема што ти мене да ме учиш или јас тебе.

Прост пример кој што го имам напишано неколку пати. Возам 60 во град во 3 брзина. Сакам да претекнам веднаш автомобил пред мене најбрзо што можам без многу тешкотии. Ако имам во себе 1.4 тси 150кс тоа ќе биде одлично забрзување. Доколку истото го правам со 2.0 тди 150 тоа ќе биде уште побрзо забрзување. Ако сакам со бензинецот истото да го постигнам ставам во 2 брзина натепувам гас од 4000 до 6000 обртаи и тогаш имам забрзување уште побрзо и од дизелот. Ама, не фала  :). Доколку станува збор за на отворено тогаш веќе е и поинтересно да возиш бензинец на високи обртаи особено ако станува збор за турбо бензинец над 150кс.
Никој не ги оспорува фактите, но во секојдевно возење секогаш ќе имаш повеќе моќност освен нели ако ти е интересно да си шалташ бензинец во град за да секое минимално убрзување биде идентично или побрзо од дизел. Најпрост пример ти е 1.4 тси вс 1.6 дци, односно 250нм од 1500-3500 обраи и 320нм од 1750 до вероватно 2500 обртаи. Разликата е сосем доволна за да се осеќаш моќно возејќи во град со дизелот. А тоа дека 1.4 тси во овој пример е секунда ако не и повеќе побрз од 0-100 мене ми има 1% важност :)

Колку све при срце си зима марјанот тоа е чудо едно. Малку ироничен и саркастичен пробува да биде, ама тешко иде :)

1.5 dCi so 106 KS ima 260 Nm од 1750 па на сите овде им „лета“ моторот. Наеднаш 1.4 TSI со 250 Nm на 1500 е тиња. Ајде уште еден круг од 100 страни за торкот, потрошувачката и вртежите во секојдневието.
1.6 дци зборам јас, си утнал нешто. 1.5 дци е стар мотор 10 години. И повторно, никој не рече дека 1.4 тси со 250нм е тиња, јас радо би го поседувал тој мотор во голф/октавија на пример. Ајде сега ти прекини со глупи коментари.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #15841 на: 17 Септември 2015, 08:22:56 am »
......

Кога немало што да правам додека се возам сум експериментирал така и со дизелот и со бензинецот. Значи на дизелот менувам макс до 2000 вртежи, со бензинецот на 3000 вртежи.
Ништо посебно дизелот и бензинецот, освен што со бензинецот многу полесно се круза низ град.

Тоа што не си осетил недостаток нели е твое мислење и почит за тоа, како што е и моето мислење за возење дизел секојдневно во градски услови за разлика каде што на сите тестови 0-100, максимално убрзување итн. е нешто што мене лично навистина не ме интересира, затоа што 99.9% од времето што го поминувам во автомобил не ја цедам колата до црвено. Се надевам дека ме разбираш. Никој не оспорува ништо ама на темава ако нешто оспориш веднаш наидува на правење некој вид сакрастична заебанција и така се во круг. Имаме различна перцепија што е за тебе подобро/поинтересно кога наеднаш ќе треба да убрзаш, а за мене е нешто сосема друго. Нема потреба да се докажуваме или преку "заебанции" да се правиме паметни.

Насоката на темава треба да биде кон класифицирање според личните потреби (сакам звук вс несакам високи обртаи), големина на автомобилот, годишна километража, потрошувачка, и многу други параметри и во тој контекст да се споредува бензинец и дизел.

Јас те разбирам, ниту пак се заебавам. Едноставно, низ град штом има вошки од 40-50 кс на радалица кои вршат работа  што останува за поголеми и посилни коли.

Од друга страна, ако напишам колку ме кошта дизелот за поправки последните 4 години и 100к километри, косата ми се крева. 3 водни пумпи, 3 термостати, еден интеркулер со црева, комплет замаец, анласер, репариран алтернатор, а сега здравје за некој месец комплет подвозје. Купен е од прв газда, со сервисна историја до последен ден во официјален сервис.
На претходниот бензинец кој го имав 3 години и 45к километри, термостат превентивно, и подвозје.
Сегашниот, 10 месеци, 23к километри, никакви проблеми.
(Редовните сервиси не ги бројам со пропратните консумативи)
Перформансите на сите се вртат/вртеле во рамката на 10 сек до 100ка, крајна брзина околу 200 (дизел), 220 (бензинците).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #15842 на: 17 Септември 2015, 08:23:39 am »
@Vlatko.klp, Многу се заелтуеш брат (со личните коментари), полека малце.  Јас нема зошто да се воздржам од дискусија, подобро ти да се воздржиш од лични оценки за експертизата и да кажуваш некому да прекине со глупи коментари...  Ова добронамерно...

А сеа да се вратиме на темата. Возиш 60 во град трета брзина. На коклу вртежи си ти со 60 во град со 1.4 тси 150 кс а на колку со 2.0тди? Тоа е битно. Друго што е битно, ако забрзувањто за претекнување ти е до 100, колку вртежи има 1.4 тси 150кс во трета на 100км/ч а на колку вртежи е ТДИ 150 кс на 100км/ч?

Кога точно ќе ги знаеш овие податоци, ќе може да оцениш кој побрзо ќе забрза до 100, знаејќи ја кривата на торк на двете возила.

Еве ти еден дуел слични на твоојот избор мотори. Може да видиш во четврта како TSi то го гази под нозе  TDI од 60-100км/ч (и во секоја друга прилика). Не гледам зошто би било другачие во 3-та брзина. Дури очекувам полошо да биде. Дизелот има драстично повеќе торк, што му дава предност во забрзување у 4-та од 80-120. Тоа е тоа што го прави менувачот, така да твојот „прост пример“ нема врска со реалноста, додека не ги знаеш оние параметри горе што ги спомнав.

http://www.zeperfs.com/en/duel2689-2981.htm
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #15843 на: 17 Септември 2015, 08:28:06 am »

Па тоа е целата поента симо. Мене ми пречи во град да возам на 4000-6000 обртаи за да го постигнам истото што го можам со дизел до 3.000 обртаи. Те замолувам повторно не се прави експерт со вакви мислења "Нешто слабо контаме со брзините и обртаите тука....
" туку воздржи се до дискусијата. Нема подобро/полошо туку јас ти кажувам мене што ми се допаѓа кога возам во град а тебе нешто сосема друго. Нема што ти мене да ме учиш или јас тебе.

Прост пример кој што го имам напишано неколку пати. Возам 60 во град во 3 брзина. Сакам да претекнам веднаш автомобил пред мене најбрзо што можам без многу тешкотии. Ако имам во себе 1.4 тси 150кс тоа ќе биде одлично забрзување. Доколку истото го правам со 2.0 тди 150 тоа ќе биде уште побрзо забрзување. Ако сакам со бензинецот истото да го постигнам ставам во 2 брзина натепувам гас од 4000 до 6000 обртаи и тогаш имам забрзување уште побрзо и од дизелот. Ама, не фала  :). Доколку станува збор за на отворено тогаш веќе е и поинтересно да возиш бензинец на високи обртаи особено ако станува збор за турбо бензинец над 150кс.

Со мојата конкретно, ако возам 60 во трета, нема потреба да враќам брзина долу (затоа што сум веќе во обртаи на макс вртежен момент...цирка 3500 рпм), стискам и чекам редлајн на 7000.  ;D ;D Јас зборувам за лагано, кога возам 30-40 во трета (или 60 во четврта) ако сакам да престигнам некој, враќам брзина подолу.  

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #15844 на: 17 Септември 2015, 08:38:53 am »
@Simo од кога ти почна да ги сметаш за релевантни зеперфикс?  Знам дека секогаш контраше кога некој ќе стави линк од нив а кога не ти одговараше резултатот...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15845 на: 17 Септември 2015, 08:48:44 am »
Може да ја оспориме релевантноста на зеперфс одма, немам ништо против, доколку најдеме поверодостојна информација. Во секој случај порелевантно е отколку „Мене подобро ми забрзува во трета ова од оноа“, без никакви мерки, бројки и факти.
Споредби може да се земат и од тука: http://www.automobile-catalog.com/ , ама е потешко со линк да се пренесат на форум, а и нема толку голем избор на возила за да може секогаш диркенто да се направат споредби на конкурентни технологии во исти возила.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #15846 на: 17 Септември 2015, 09:08:49 am »
\

Дизелот е 196 КС, туниран мотор 1.9 со фабрички 150 КС, каков што возев накај Грција....прекрасен. ;D
ОПЦ е 240 КС, 2.0 турбо...25 кг полесна.

Мислам дека тестов ги решава сите дилеми.
« Последно менување: 17 Септември 2015, 09:29:33 am Stratro »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #15847 на: 17 Септември 2015, 09:21:12 am »
@Vlatko.klp, Многу се заелтуеш брат (со личните коментари), полека малце.  Јас нема зошто да се воздржам од дискусија, подобро ти да се воздржиш од лични оценки за експертизата и да кажуваш некому да прекине со глупи коментари...  Ова добронамерно...

А сеа да се вратиме на темата. Возиш 60 во град трета брзина. На коклу вртежи си ти со 60 во град со 1.4 тси 150 кс а на колку со 2.0тди? Тоа е битно. Друго што е битно, ако забрзувањто за претекнување ти е до 100, колку вртежи има 1.4 тси 150кс во трета на 100км/ч а на колку вртежи е ТДИ 150 кс на 100км/ч?

Кога точно ќе ги знаеш овие податоци, ќе може да оцениш кој побрзо ќе забрза до 100, знаејќи ја кривата на торк на двете возила.

Еве ти еден дуел слични на твоојот избор мотори. Може да видиш во четврта како TSi то го гази под нозе  TDI од 60-100км/ч (и во секоја друга прилика). Не гледам зошто би било другачие во 3-та брзина. Дури очекувам полошо да биде. Дизелот има драстично повеќе торк, што му дава предност во забрзување у 4-та од 80-120. Тоа е тоа што го прави менувачот, така да твојот „прост пример“ нема врска со реалноста, додека не ги знаеш оние параметри горе што ги спомнав.

Еве добронамерно и од мене, по втор пат те замолувам да престанеш со коментари од типот на "Нешто слабо контаме со брзините и обртаите тука.... ". Непотребно се ставаш во улога на некаков си експерт или ментор.

Имам претстава дека ти воопшто не ме читаш што јас пишувам и која ми е поентата. Повторно се браниш како во 4 брзина тси ГО ГАЗИ ПОД НОЗЕ :D тди. Ама многу поважно е што ова не е сличен избор, 20кс се во прашање разлика. Споредуваш 2,0 тди 140кс со 1.4 тси 160кс. Јас зборев за 2.0тди 150 и 1.4тси 150, многу убаво си напишав  ;). Конкретниов пример што го стави немам забелешки, бензинецов во сите услови е подобар горе доле, ама сепак 20кс се во прашање разлика и прилично стар тди.

Цитат
Знам дека е битно на колку вртежи сум. Но и со двата автомобили при таа брзина ќе возам во 3 или евентуално 4 брзина. Ако сум во 3 брзина со дизелот и големиот торк преткнувањето ќе биде побрзо. Со бензинецот за исто такво или подобро убрзување треба да намалам степен на пренос. Факт е дека бензинецот доколку се цеди ќе биде во сите режими побрз. Незнам што не е јасно.

Присутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7123
  • Бенве сие бенве
« Одговори #15848 на: 17 Септември 2015, 09:41:55 am »
Да не се во прашање пари, цена на гориво и потрошувачка секогаш би одбрал бензинец. Овде се збори за 1.4 мотор до максимим 2.0 (95% од членовите ги имаат тие мотори). Е сеа доколку збориме за бензинец над 3.0цц + современ автоматик со две сопојки приказната е друга. Тој мотор не брчи како правосмукалка слобода од 2000w ако од него сакаш да извадиш некој обртен момент низ град, како што е случајот со 1.4, фино и културно си повлекува во секој режим и не мора да го „цедиш“ да осетиш перформанси и чувство дека те лепи за седиште. Пак ќе речам, бензин си е бензин, или како што беше изреката на нафта се грее, на плин се готви, на бензин се вози. Се додека не сме моќни да гледаме подолу во каталогот со мотори и опрема кога сме во салон, или бираме кола од првите 10 што ќе излезат на мобиле де, ќе возиме 1.4 и ќе се тешиме дека е ракета или ќе си чадиме со увезените дизелчиња кои што ја прават салата ракетава од 1400цц.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #15849 на: 17 Септември 2015, 10:09:02 am »
[
Никој не ги оспорува фактите, но во секојдевно возење секогаш ќе имаш повеќе моќност освен нели ако ти е интересно да си шалташ бензинец во град за да секое минимално убрзување биде идентично или побрзо од дизел. Најпрост пример ти е 1.4 тси вс 1.6 дци, односно 250нм од 1500-3500 обраи и 320нм од 1750 до вероватно 2500 обртаи. Разликата е сосем доволна за да се осеќаш моќно возејќи во град со дизелот. А тоа дека 1.4 тси во овој пример е секунда ако не и повеќе побрз од 0-100 мене ми има 1% важност :)

Колку све при срце си зима марјанот тоа е чудо едно. Малку ироничен и саркастичен пробува да биде, ама тешко иде :)

1.5 dCi so 106 KS ima 260 Nm од 1750 па на сите овде им „лета“ моторот. Наеднаш 1.4 TSI со 250 Nm на 1500 е тиња. Ајде уште еден круг од 100 страни за торкот, потрошувачката и вртежите во секојдневието.
1.6 дци зборам јас, си утнал нешто. 1.5 дци е стар мотор 10 години. И повторно, никој не рече дека 1.4 тси со 250нм е тиња, јас радо би го поседувал тој мотор во голф/октавија на пример. Ајде сега ти прекини со глупи коментари.

„Батка“, ајде малце смири си го тонот на дискусијата и пробај да ја задржиш квалификацијата за глупоста за себе.

Сега. Јас зборував за тоа дека многумина овде на форумот се одлично задоволни со мотор од 1.5 dCi и неговите перформанси. На пример FilipV, Prcot, Bushav па имаше сега и некој тест каде класниот го пофали во некое возило за достава. Мојот став за тој мотор повеќето го знаат нема да повлекувам пак дискусија. Никаде не пишав дека ти си го спомнал.

Соодветно коментарот имаше цел да направи споредба како „клубов“ се однесува со коментари за мотори обртен момент а различни технологии, од кои дизелот е фаворизиран од „љубителите“ на дизел технологијата, додека малолитражниот турбо бензинец е стално на „граница на прифатливост“. А особено поентата е во неодржливост на ставот дека поголемиот обртен момент е секогаш предност во однос на снагата на моторот која може да ја испорача и особено менталниот лимит на вртежите додека возиме. И пак 100 страни за истото ќе потрошиме.

И уште еднаш. Твоите перцепции за квалификации за стручноста и глупоста остави си ги во за во кафана или пред гранапче со другарите. Овде обиди се малце да го одбегнеш демонстрирањето на таа твоја перцепција.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #15850 на: 17 Септември 2015, 10:10:03 am »
Абе глејте ги видеата што ги постирам и погоре со Астрите и сега.,
Експерт во темава со пост од пола страна не се станува, а ниту некој ќе ве чита или пак ќе ви поверува
Ете накој седнал, измерил, снимил и во дава споредба црно на бело.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #15851 на: 17 Септември 2015, 11:11:35 am »
Фино си кажа човекот на крај. Лично би избрал Д3, но ако некој од вас не се согласува- многу ми е јасно зашто е тоа така. :)

Тенка е линијата меѓи овие две, но џебот во старт ќе биде 10.000 евра потежок возејќи Д3. :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #15852 на: 17 Септември 2015, 11:54:31 am »
Искрено изборов е тежок. Ама ако ги имам парите за ова тогаш ќе имам пари да си дозволам уште едно :D, така да јас би ги одбрал и двете :)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #15853 на: 17 Септември 2015, 13:37:01 pm »

Еве ти еден дуел слични на твоојот избор мотори. Може да видиш во четврта како TSi то го гази под нозе  TDI од 60-100км/ч (и во секоја друга прилика). Не гледам зошто би било другачие во 3-та брзина. Дури очекувам полошо да биде. Дизелот има драстично повеќе торк, што му дава предност во забрзување у 4-та од 80-120. Тоа е тоа што го прави менувачот, така да твојот „прост пример“ нема врска со реалноста, додека не ги знаеш оние параметри горе што ги спомнав.

Или конкретните мотори http://www.zeperfs.com/en/duel4469-5575.htm
Разликата е минимална во перформанси и цена, е сега кој што милува ќе си купи.

А чудна ми е толкавата разлика во перформанси кај тебе и cuoresportivo159, а притоа слична потрошувачка ...вајда алфа не ја бива за правење дизели ;D

Абе глејте ги видеата што ги постирам и погоре со Астрите и сега.,
Експерт во темава со пост од пола страна не се станува, а ниту некој ќе ве чита или пак ќе ви поверува
Ете накој седнал, измерил, снимил и во дава споредба црно на бело.

Лелелеле Stratro, за мене плавото, па какво сака нека е  :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15854 на: 17 Септември 2015, 13:40:10 pm »

Или конкретните мотори http://www.zeperfs.com/en/duel4469-5575.htm
Разликата е минимална во перформанси и цена, е сега кој што милува ќе си купи.

А чудна ми е толкавата разлика во перформанси кај тебе и cuoresportivo159, а притоа слична потрошувачка ...вајда алфа не ја бива за правење дизели ;D

Ги нема „in-gear“ забрзувањата тука.

Alfa за ништо не ги бива па и ти, не само за дизели ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!