Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1995080 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10989
  • 430i
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15810 на: 16 Септември 2015, 11:52:16 am »
Замревме

Дизељ
8. Потрошувачка градска е околу 12-13, не дека е само до колата ама под 10.5 нема шанси да падне во Струмица. Отворено е веќе др муабет, најниска досега ми е 6.9 Струмица-Солун, просек е 8.5-9.0. Највисока на отворено 11, лани кога брзав да ве фатам за тргнување во Гевгелија- 1.06мин до Борис Трајковски

Блејзин
Саде икономисти у темава ;D BTW, 13.4l/100km градска вожња. Ја задоволен ;D

Дизељ
8. Потрошувачка градска е околу 12-13, не дека е само до колата ама под 10.5 нема шанси да падне во Струмица. Отворено е веќе др муабет, најниска досега ми е 6.9 Струмица-Солун, просек е 8.5-9.0. Највисока на отворено 11, лани кога брзав да ве фатам за тргнување во Гевгелија- 1.06мин до Борис Трајковски

Блејзин
Денес извозев до Геронтолошки Завод, и извадив фасцинантни резултати:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Имаше моменти кога ме маваше адреналин, па морав и климата да ја угаснам:

Дизељ
]8. Потрошувачка градска е околу 12-13, не дека е само до колата ама под 10.5 нема шанси да падне во Струмица. Отворено е веќе др муабет, најниска досега ми е 6.9 Струмица-Солун, просек е 8.5-9.0. Највисока на отворено 11, лани кога брзав да ве фатам за тргнување во Гевгелија- 1.06мин до Борис Трајковски

Блејзин
Скопје - Елешец, 11.4л/100км. Можеше и побрзо, ама гужва доста по пат.
Ќе се намалеше бајаги. Претицањата се тие што јадат бензин, а мнгоу претицања овој пат... :D

Дали и единствениот адут на дизелашите, потрошувачката, веќе се губи како предност?
Кликнете лајк и дознајте  ;D

*со лирикс

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #15811 на: 16 Септември 2015, 11:55:31 am »
На Струмичанацот е алтоматик, ако на некој му праи некоја разлика :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #15812 на: 16 Септември 2015, 11:59:04 am »
Праи разлика, како не праи. Барем во градски режим сигурно 1.5-2л дизел праи. За на отворено - се сомневам дека прави голема разлика (можда пола литар/литар макс)

@marjanot, Ти фали уште еден пост за комплеКт:

Скопје - Фурка, Фурка - Солун - Фурка, Фурка - Банско - Скопје 1125км, 8.6/100:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #15813 на: 16 Септември 2015, 12:01:08 pm »
Било кој хеч турбодизел од 150 КС нагоре . на ниски обртаи кои се користат во секјдневно возење влече како хеч турбобензинец од 200 КС.

Турбобензинецот секогаш ќе биде побрз ако го стиснеш до крај, али тоа не се бара во секојдневно возење.
Затоа и мегузабрзувањата се поголеми кај бензинецот во табелата погоре со Алфите...
Кога би имале табела со мегузабрзувања до 3000 рпм (нормална секојдневна вожња) , друга ќе биде приказната.

Чуството на растеретеност и потрошувачката од 4-5 литри кај дизелот на отворено се само битен бонус.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15814 на: 16 Септември 2015, 12:05:54 pm »
Така де, така. Во лер исто е возењето. Додуша малку помирен е бензинецот...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #15815 на: 16 Септември 2015, 12:12:43 pm »
Ако се оди со иста вожња 1:2 ќе е разликата во потрошња на пари. Башка муабетот на Стратро кој реши да влее малку логика.

Предноста на бензинецот е што поубаво мириса бензин од нафта. На тоа се сведе.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15816 на: 16 Септември 2015, 12:23:57 pm »
Во исти услови се возат кога се тестира за норми за потрошувачка. Еве ги двете алфи (лево е бензинецот):

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #15817 на: 16 Септември 2015, 12:24:52 pm »
Заеби фактори клејмс, NEDC е срање.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15818 на: 16 Септември 2015, 12:25:40 pm »
Не можеш да поречеш дека се исти условите на тестирање на двете коли. Реалните вредноссти од животот ги пишавме јас и Куоре, а marjanot ги сублимираше.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10989
  • 430i
« Одговори #15819 на: 16 Септември 2015, 13:32:02 pm »
Џабе, сега имаме критериум до 3000 вртежи кој како се понаша ;D

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #15820 на: 16 Септември 2015, 13:40:00 pm »
Кај мене се доста пократки релациите, но како и да е под 10- 10.5 ни Фаланга нема да ја спушти.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3937
« Одговори #15821 на: 16 Септември 2015, 13:56:21 pm »
Еве ги моите дизелашки статистики:

мерено на 4256 km
Потрошувачка мерена на полни резервоари (55-60 l) - Min: 7.55 l/100km Max: 7.96 l/100km Avg: 7.72 l/100km
Просечна цена на 1km - 4.1 мкд.

20% од километрите се извозени на отворено. Другото е низ Скопје. Клима користам постојано кога е над 25C дење и сончево. Статистиката е од Јуни годинава.

Ајде сега Марјанот да ги пише неговите :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15822 на: 16 Септември 2015, 13:58:41 pm »
Било кој хеч турбодизел од 150 КС нагоре . на ниски обртаи кои се користат во секјдневно возење влече како хеч турбобензинец од 200 КС.

Турбобензинецот секогаш ќе биде побрз ако го стиснеш до крај, али тоа не се бара во секојдневно возење.
Затоа и мегузабрзувањата се поголеми кај бензинецот во табелата погоре со Алфите...
Кога би имале табела со мегузабрзувања до 3000 рпм (нормална секојдневна вожња) , друга ќе биде приказната.

Чуството на растеретеност и потрошувачката од 4-5 литри кај дизелот на отворено се само битен бонус.

Амин.

Никој не ги оспорува фактите, но во секојдевно возење секогаш ќе имаш повеќе моќност освен нели ако ти е интересно да си шалташ бензинец во град за да секое минимално убрзување биде идентично или побрзо од дизел. Најпрост пример ти е 1.4 тси вс 1.6 дци, односно 250нм од 1500-3500 обраи и 320нм од 1750 до вероватно 2500 обртаи. Разликата е сосем доволна за да се осеќаш моќно возејќи во град со дизелот. А тоа дека 1.4 тси во овој пример е секунда ако не и повеќе побрз од 0-100 мене ми има 1% важност :)

Колку све при срце си зима марјанот тоа е чудо едно. Малку ироничен и саркастичен пробува да биде, ама тешко иде :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15823 на: 16 Септември 2015, 14:03:42 pm »
Што моќ треба па за градска, чудо невидено.  ;D ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15824 на: 16 Септември 2015, 14:06:24 pm »
И ти почна со заебанцииве, јак си нема што :) ајде напиши нешто корисно нареден пат.

Стварно не ми е јасно зошто слепи ко стап ги браните едните или другите. Освен стратро кој што вози јак бензинец и самиот кажува објективно какви се предностите и недостатоците сега е смешно дека моќ за во град не ти треба....