Twisting, li twisting.
1. Мапите не покажуваат никаков тренд, туку агрегирана состојба во одреден период.
2. Да, запознаен сум. Муабетите се тазе, 2012, 2013 и 2014 година. Уште еднаш, краток цитат:
„ NOx emission limit values for diesel passenger cars have been tightened by approximately a factor of 4 from 1993 to 2009 (Euro 1 to Euro 5), the estimated average NOx emissions in real driving conditions have slightly increased. As a side-effect of engine technology developments, the share of direct NO2 emissions in the NOx mixture has increased at the same time, posing additional challenges for the attainment of the NO2 air quality standards.“
4 пати намалени на хартија од Еуро1 до Еуро 5!!! 4 ПАТИ ЕЕЕЈ! Во релноста - приметено е зголемување! Размисли дали нема загриженост.
„If Euro 6 diesel vehicles again performed equivalent to Euro 4 in terms of Real Driving Emissions (RDE), the projected non-compliance in 2020 would triple.79 Possible options to mitigate this risk are discussed in Chapter 5.“
Да ти преведам сељачки вака... Еуро5 возилата имале исти перформанси апропо загадувањето како Еуро4. Затоа е оноа „again“ во реченицата. Зошто Еуро 5, и поркај дупло поригорозните мерки имале ист учинок како Еуро4. Стравот дека истото може да се случи и со Еуро 6 нормите е реален.
3. Не ме занима колку загадуваат термоелектраните на јаглен. Тука дискутираме дека Дизел во однос на Бензин како погонско гориво е полошо за околината.
4. Во ЕУ (и САД)треба да се загрижат оние кои вадат катализатор, Бидејќи дури и вулканизерот ако примети дека немаш катализатор, има право да те пријави и да завршиш во најмала рака со дебела парична казна, ако не и прекршочна пријава.
За А или Б, тури си ги под мишка. Разговараме за дизел како погонско гориво вс бензнин. Не ми е гајле во оваа дискусија ако Романија реши да ја изгори пола трансилванија за греење.
Намалувалувањето на загадувањето кај дизел возилата е само на хартија. Али пошто ти си чоек кој обожава факти, те молам само фрли поглед на последниот документ (pdf-от од европската комисија), па види дали постои или не постои загриженост.
Признај си, доста време трошиш убедувајќи ги луѓето дека дизелот е чист и еколошки прифатлив - нели?

Да беше стрејт форвард, немаше да има потреба од убедување. Ќе беше општо познат факт дека дизелите се супереколошки машини

Е сеа, дај си рука!