Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2524294 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12120 на: 10 Октомври 2013, 16:14:06 pm »
повеќе од ова:

Aко приметуваш, ветрот е погласен од моторот (во кола со слична цена како твојата и со слична максимална брзина како твојата)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #12121 на: 10 Октомври 2013, 16:22:59 pm »
Pa i jas koga vozam nad 200 poveke se slusa veter nego motor...mene pa toa mi smeta..se si vikam slabo dihtuva kolava... ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12122 на: 10 Октомври 2013, 16:24:45 pm »
На тие брзини (и уште за пар десетки повеќе), ветрот почна да пречи и во Bentley Flying Spur.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12123 на: 10 Октомври 2013, 16:27:42 pm »
Бензинецот е исто така подобар во односот маса/сила,

Да. Но е нерелевантно доколку брзината и забрзувањето се еднакви (во кој што случај дизелот САМО ќе биде поскап)

Забрзувањето може да биде скоро еднакво се додека односот маса/гуми не се решавачкиот фактор, но брзината во свиоци и дистанцата на кочење не. Тоа што без проблем се вадат повеќе од 150кс по литар со турбо бензинец му дава огромна предност на овој тип на мотори таму каде што ниската маса е приоритет. Истото важи за мали градски возила каде што секој сантиметар заштеден во просторот за мотор значи многу добиен простор во внатрешноста.

А во однос на звукот, убаво си напишав спортски звук и нагласив во одреден тип на автомобили, во обид да ги избегнам глупавите коментари дека некои преферираат тишина, ама џабе.

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12124 на: 10 Октомври 2013, 16:39:32 pm »
Во суштина за да се спореди бензинец со дизел, мора да се земе турбо бензинец, во кој случај плинот отпаѓа, и си го наебал потрошувачката. Турбо бензинците се нови и неиспитани машини. Турбо бензинците вообичаено идат со 2 или 3 цилиндри и имаат одвратен звук. Турбо бензинците со иста снага немаат подобри перфроманси од (турбо) дизелите. Турбо бензинците во ништо не се поевтини за одржување, а може да се смета на нивно често расипување. Турбо бензинците пак немаат изолација. Нема една работа во која турбо бензинците се подобри. Косилицте барем имаа 'подобар звук'.

Дури и помала снага има.
Дури е и 2100 еура поефтин, кај нас. ( на скриншотов дури ца.4500)
Дури и со гаранција не троши повеќе од 1,5л во просек на 100 при секојдневна експлоатација.
Дури и се многу убавки тие бројките за меѓузабрзувања во 4-та, 5-та, 6-та, во превод, да цитирам: „Сакам сила и ја сакам сега“

Присутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12125 на: 10 Октомври 2013, 16:57:44 pm »
Хе мајката,

Дури 3100еур поефтин кај нас

*Заслужен дабл пост

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12126 на: 10 Октомври 2013, 17:08:47 pm »
Koj sto ke gi platis posle 50 k kilometri i ke pocnes da stedis, a ako potrosuvackata ne ti e znacajna od nekoja pricina, ne moras da se zamaras so brojki ! ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12127 на: 10 Октомври 2013, 17:12:51 pm »
Pa i jas koga vozam nad 200 poveke se slusa veter nego motor...mene pa toa mi smeta..se si vikam slabo dihtuva kolava... ;D

Сакам да кажам дека доџот кој го пасташе е погласен при макс. брзина од цц-то. Кај цц-то се слуша ветрот, кај доџот ветрот плус моторот. Јас ја бирам потивката варијанта (само ветар).

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

wow какви огромни разлики во перформансите. Ден и ноќ.

Дури е и 2100 еура поефтин, кај нас. ( на скриншотов дури ца.4500)

[trolling]да, тоа е единствената предност, пониската набавна цена за слични перформанси [/trolling]

Дури и со гаранција не троши повеќе од 1,5л во просек на 100 при секојдневна експлоатација.

Аха сигурно.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12128 на: 10 Октомври 2013, 17:17:20 pm »
wow какви огромни разлики во перформансите. Ден и ноќ.

Затоа пак разликата во цената е. Пак не дочитуваш

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12129 на: 10 Октомври 2013, 17:21:23 pm »
^^Filip. nemoj be vakvi gafovi...kaj se naogas? ;D

Во форум каде што се споредуваат баби и жа... перформанси на бензинци и дизелаши со иста кубикажа и аспирација и врз база на таа глупост се извлекува будалестиот заклучок дека потрошувачката е единствената предност над дизелот.

Значи, се наоѓам на правото место за гафови.

Присутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12130 на: 10 Октомври 2013, 18:06:57 pm »
Повели на кафе кај мене
Во темата немам потреба за тролање, туку си водам дневник кој е достапен за сите.
Имаш забрзување, потрошувачка, трошоци..

И после продолжи да тролаш.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12131 на: 10 Октомври 2013, 18:19:07 pm »
Твојата троши 8 литри, а TDi во никој случај со истото возење нема да троши 6.5, тукку околу 5 литри.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12132 на: 10 Октомври 2013, 18:26:09 pm »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12133 на: 10 Октомври 2013, 18:33:21 pm »
Eве што се случува кога се споредуваат 'понормални' примероци на бензин и дизел. Бензинчето, како и секогаш, има сила само во прва и втора.

За време на тестов дизелот извади просечна потрошувачка од 10 литри, безнинецот 25 и пак изгуби.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #12134 на: 10 Октомври 2013, 18:43:21 pm »
@FilipV, кога велиме дека потрошувачката е единствената предност на дизелите - значи дека не постои друга предност. А не дека сите „предности“ потекнуваат од таа. Сите останати предности се на страна на бензинците. Зборуваме за апликации во возилата. Перформанси, мирна работа при лер и ниски вртежи, мала бучност (на моторот, а не на екстра изолирано возило),  почетната цена, цена при одржување, цена на регистрација (1.4 мотор е поефтин за регистрација од 2.0 мотор со еквивалента снага), порамномерни сили на забрзување поради подобро распоредениот вртежен момент итн, итн.. Значи. Единствена, ама навистина единствена предност на дизелите е што трошат нешто помалку поефтино гориво и тоа во нашава држава. Во сите останати држави во светот, трошат нешто помалку - од многу блиску ценовно поставен зејтин.

А сега, дали мене ќе ме сметаш за неразумен или не, i don`t give a god damn f*ck! На крајот на краиштата, твоите проценки за разумноста се релевантни колку и моите проценки за времето кога ќе дојде крајот на светот.  
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.