Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2524044 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12105 на: 10 Октомври 2013, 13:59:41 pm »
Интересно што фаличните турбини на TSI се некако „наменети“ за Шкода... И јас знам неколку примери за Јети, каде што го имало истиот проблем.

Не сум чул до сега, некој Volkswagen, Seat или Audi да има ваков проблем со TSI моторот...

I spored tebe so e problemot? Eve Skoda e VW grupacija, demek isti motor neli, isto se, a poveke od evidentno e deka imaat problem TSI motorite na skoda, pogotovo kolkou sto jas imam slusnato, 1.4 verzijata?

Појма неам што би бил проблемот... Одржување на хиерархија у групацијата можда, откајзнам...

Јас имам разбрано за повеќе примероци на Шкода Јети со 1.2 ТСИ што мењале турбина пред 40-50000 км. Немам разбрано нешто такво за било кој ТСИ кај било кој од другите во групацијата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12106 на: 10 Октомври 2013, 14:32:20 pm »
I toa bas kaj jeti. I samo kaj jeti.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12107 на: 10 Октомври 2013, 14:33:01 pm »
Ke da e od krznoto, ne e ucen na toplo ! ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #12108 на: 10 Октомври 2013, 14:35:06 pm »
Toa e zosto si bara samoto Jeti 3.0 biTDi 313ks. Si moli.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12109 на: 10 Октомври 2013, 14:39:32 pm »
Еве и јас мислам знам дека економијата е единствена предност на дизелите во однос на бензинците, со иста технологија на аспирација на воздух и соодветно ценовно изедначени.

И за тебе знам, у реду е. Конечно, и самиот се согласи дека на тема „б вс д“ и „ферари ф1“ губиш разум.

Сакам други да видам некои кои не се изјасниле до сеа.

А ти, Симо, читај внимателно:

Ако потрошувачката е единствената предност на дизелот (во смисла: сите други предности потекнуваат од и се сведуваат на ниската потрошувачка), тогаш - со подеднаква силина на аргументот - може да се каже дека пониската набавна цена за киловат е единствената предност на бензинецот (во смисла: сите други предности улитмативно потекнуваат и се сведуваат на пониската набавна цена)

Но, јас мислам дека и едното и другото тврдење се подеднакво будалести и збогом-памети навивачки. Таа подеднаквост ми е многу битна да ја сфатиш.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12110 на: 10 Октомври 2013, 14:41:24 pm »
Toa e zosto si bara samoto Jeti 3.0 biTDi 313ks. Si moli.

Ne da si bara, place, korne, drobni sozli roni !

Patem te pozdravi Bi turbo 3.0 TDI vo SQ 5. :) Ja go probav veke ! :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #12111 на: 10 Октомври 2013, 14:43:01 pm »
Znam koj me pozdravil zatoa i go kazav. :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12112 на: 10 Октомври 2013, 14:44:17 pm »
Aj naredna prilika !

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12113 на: 10 Октомври 2013, 14:46:11 pm »
„сите други предности потекнуваат од и се сведуваат на ниската потрошувачка“

„сите други предности улитмативно потекнуваат и се сведуваат на пониската набавна цена“

Немет лоџик во реченициве? Искрено не те сфатив

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12114 на: 10 Октомври 2013, 15:03:07 pm »
Па, еднаш кога ја наведов големата автономија како предност на дизелот, веднаш ми беше вратено дека таа предност потекнува од ниската потрошувачка, т.е. дека не е посебна предност, туку дека е истото тоа.

Фајн.

АКО така гледаме, тогаш предноста во, да речеме, максималната брзина или времето 0-100 кај бензинецот јас ќе ја сведам на предност во пониската набавна цена за киловат: доколку бенз и дизел имаат отприлика исто киловати, тогаш максималната брзина и времето 0-100 ќе бидат отприлика исти. Само што истите коњи кај бензинецот ќе имаат пониска набавна цена.

Со други зборови, ако сите предности на дизелот се сведуваат на пониската потрошувачка, тогаш и сите предности на бензинецот ќе ги сведам на пониска набавна цена. Ама не се сите и тоа е целата поента. Ќе ми покажеш бензинец седан кој иде 0-100 за 6 секунди? Ќе ти покажам дизелаш кој иде 0-100 за 6 секунди. САМО што чини повеќе да се купи. САМО тоа и ништо друго.  (<- ова намерно го имитирам стилот за да биде појасно)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12115 на: 10 Октомври 2013, 15:18:27 pm »
Така напишано веќе личи на нешто, иако пак не се согласувам со заклучокот. Еве зошто.

Кај бензинецот не е предност само односот сила во однос на цена.

Бензинецот е исто така подобар во односот маса/сила, спорски звук/цена, што е пресудно за одредени типови на автомобили и не може да се надомести со поскап дизелаш, без разлика колку повеќе си подготвен да платиш за него.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12116 на: 10 Октомври 2013, 15:26:57 pm »
Малце ќе бидам ко тебе :)

Со други зборови, ако сите предности на дизелот се сведуваат на пониската потрошувачка, тогаш и сите предности на бензинецот ќе ги сведам на пониска набавна цена. Ама не се сите и тоа е целата поента. Ќе ми покажеш бензинец седан кој иде 0-100 за 6 секунди? Ќе ти покажам дизелаш кој иде 0-100 за 6 секунди. САМО што чини повеќе да се купи. САМО тоа и ништо друго.  (<- ова намерно го имитирам стилот за да биде појасно)

Прецизирај го некако ова, ограничи го со нешто, пошто има повеќе примери за покажување :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #12117 на: 10 Октомври 2013, 15:40:05 pm »
^^Filip. nemoj be vakvi gafovi...kaj se naogas? ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12118 на: 10 Октомври 2013, 15:48:19 pm »
Бензинецот е исто така подобар во односот маса/сила,

Да. Но е нерелевантно доколку брзината и забрзувањето се еднакви (во кој што случај дизелот САМО ќе биде поскап)

спорски звук/цена, што е пресудно за одредени типови на автомобили и не може да се надомести со поскап дизелаш, без разлика колку повеќе си подготвен да платиш за него.

За вкусови не се расправа. Звукот на бензинец натегнат во високи вртежи мене ми е иритантен. За некого е музика, за некого е „убаци жифти све во повисока брзина да не го слушам ова драње“.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #12119 на: 10 Октомври 2013, 16:00:40 pm »
..a vaka neshto te iritira? ::)