Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 130066 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #285 на: 08 Април 2016, 00:09:02 am »
План за претстојниот период:

1. Долината на реката Рајна. Рајна е голема, пловна река, а од двете страни има супермазен пат. Интернет вика дека бил уживанција за возење. Соло проект, изнајмено Фоклсвагенче Up! и 4 дена на располагање, тргам за две недели.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Во овој дел на Германија вреди да се посети само Дизелдорф а еве и нешто интересно од таму (од 1.51 па натаму на видеото)
потоа Келн, Франкфурт, ако можеш сврати до Кобленц, Лимбург, за други градови не си го троши времето. Ако веќе посетуваш некој шопинг центар јас би ти го препорачал овој http://www.ruhrpark.de/ таму ги имаш скоро сите брендови што се застапени во Германија на едно место, лесен пристап од автопат. За мазниот пат имаш право, во Раин-Рур се најквалитетни патиштата во поглед на мазноста на асфалтот ама и најоптеретени со возила.  
« Последно менување: 08 Април 2016, 00:27:03 am NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14176
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни рел
« Одговори #286 на: 08 Април 2016, 11:36:07 am »
Лани со Алфата :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #287 на: 08 Април 2016, 13:04:35 pm »
Ова пешки........ дека толку време си поминал кај шо ја туркаше ?

;D ;D ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни рел
« Одговори #288 на: 08 Април 2016, 13:19:28 pm »
Лани со Алфата :)

Бравос, и јас лани мање-више истото.

Оној делот околу Позитано, Амалфи... тоа е перверзно нешто колку живописен пат е. Си обеќав сам на себе дека некад у животов пак ќе идам.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #289 на: 08 Април 2016, 16:03:12 pm »
Бравос, и јас лани мање-више истото.

Оној делот околу Позитано, Амалфи... тоа е перверзно нешто колку живописен пат е. Си обеќав сам на себе дека некад у животов пак ќе идам.

Само ова е  Амалфи-Салерно :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #290 на: 08 Април 2016, 16:15:50 pm »
Не е Австралија?

;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #292 на: 15 Април 2016, 14:32:46 pm »
Северна Африка не е баш најбезбедна за шеткање, туристичките места се ОК, ама не секаде. МНОГУ пазење треба.

За останатите делови од Африка не знам не сум бил ама и јас сум слушнал дека е доста ризично а и екстремно скапо.

Za rizicno e mn diskutabilno, za skapo ne se soglasuvam, jbg sega ja gledam temava pa da odgovoram. Severna Afrika i nema mn mn shto da se gleda, eve jas pr da kazham deka vo Sudan patishtata se od kal vo Khartoum, a mozes da zamislis na nadvor od glavniot grad. Za kola strikno benzin niz Africa, nie imavme Land Cruiser, odlicno se pokaza i so najlosiot benzin :)

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #293 на: 12 Мај 2016, 20:09:29 pm »
Како што кажа Power to the people јас немам возено наеднаш над 500км, инаку за минато за една година имам 20 000км поминато... и не планирам да седам ден-два, сигурно ке биде 3-5 недели, плус ке искористам одмор до грчка, а не се ни брзаме и сакаме малце да просетаме. Знам дека не е баш исплатливо и нема да биде ефтино, ама можам да си дозволам и сакам да патувам. Сега некој совет што треба да имам во предвид? Пример, во Србија најдобро да сум сменил динари, почесто да сум одмарал...

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #294 на: 12 Мај 2016, 21:02:45 pm »
Повеќе мака може да имаш по граници и ако те сопрат цепидлаци полицајци, одколку по патишта.
Да внимаваш на знаците, друго да не возеш изморен. Ама и да не правеш одмори било каде. Оти шознаеш...
Да ги имаш сите документи во една папка, пред да тргнеш провери 3-4 пати дали ги имаш сите.
Навигација некоја добра  ии убав помин :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #295 на: 12 Мај 2016, 21:37:56 pm »
Како што кажа Power to the people јас немам возено наеднаш над 500км, инаку за минато за една година имам 20 000км поминато... и не планирам да седам ден-два, сигурно ке биде 3-5 недели, плус ке искористам одмор до грчка, а не се ни брзаме и сакаме малце да просетаме. Знам дека не е баш исплатливо и нема да биде ефтино, ама можам да си дозволам и сакам да патувам. Сега некој совет што треба да имам во предвид? Пример, во Србија најдобро да сум сменил динари, почесто да сум одмарал...

Ако идеш преку Германија, дел од автопатите се без ограничувања, а дел се со работа на патот. Низ Германија немаш патни трошоци освен гориво.
Ако идеш преку Чешка-Словачка-Унгарија-Србија, рачунај дека имаш вињети (12 евра Чешка, 10 евра Словачка и околу 8 евра Унгарија. Од лично искуство би ти препорачал за Чешка и Унгарија да смениш пари, да не плаќаш у Евра).
Србија: првата мислам дека е околу 3 евра, па од Белград надоле е околу 7 евра и после Ниш е 1.5 евра. Би ти препорачал да плаќаш со картица, не да мењаш пари.

Ако ти е изводливо, поради убавината на околината и патиштата, би ти препорачал да одиш низ Австрија па Словенија. Во Австрија вињетата е 8.8 евра, во Словенија е 15. Рачунај дека низ Австрија би имал и тунеларини (од Салцбург накај Вилах-Ст. Михаил 11.5 евра и Караванке 7.5 евра). Ако ја тераш оваа тура, ќе имаш патарини низ Хрватска (0.8 евра + 16.22 евра. И за овие ти препорачувам картица).

Секако дека е препорачливо почесто да одмараш и да имаш уште еден возач со тебе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #296 на: 13 Мај 2016, 13:35:39 pm »
? Каква е таа тунеларина за Караванке?? Прв пат слушам.

БТЊ поздрав од One WTC :-)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #297 на: 13 Мај 2016, 14:12:22 pm »
Филип уживај таму батали форум :D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #298 на: 13 Мај 2016, 14:16:15 pm »
дур ја чекам жена ми да заврши со купување ташна и кондури :-)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #299 на: 13 Мај 2016, 23:23:59 pm »
? Каква е таа тунеларина за Караванке?? Прв пат слушам.

БТЊ поздрав од One WTC :-)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Скузи, 7.2 Евра било Караванке.

http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Cestninski_sistem_in_ceste/predor_Karavanke_457.aspx
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.