Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 130100 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #270 на: 20 Октомври 2014, 10:37:51 am »
21 Roads You Have to Drive in Your Lifetime

http://www.architecturendesign.net/21-roads-you-have-to-drive-in-your-lifetime/

Ми фали Гросглокнер у листава, особено ако се земе предвид квалитетот на патот, комплексноста на истиот и околните глетки, пошто во листава има некои патишта што не се ни асфалтирани, ѓоамити кај нас ги сликале :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6505
« Одговори #271 на: 20 Октомври 2014, 10:54:39 am »
Што убава слика, баш таму кај што е левиот почеток на мостот има мал паркинг и имам една убава слика од таму само што времето не беше сончево :). Околината е убава но патот не дозволува како да речам .... побрзо возење плус нема лента за претекнување цел пат е со забрането претекнување а и ограничувањето ми се чини дека беше 45 миљи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #272 на: 20 Октомври 2014, 11:02:44 am »
Не мора да се вози брзо за да ти се направи мерак... Јас на Гросглокнер не возев брзо, ама меракот беше непоимлив. На Словенечко крајбрежје си возев со 55-60, арно ама со отворени прозори, море, ветерче, Jamiroquai у стерео, и меракот е мх мх мх :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14176
« Одговори #273 на: 20 Октомври 2014, 15:31:06 pm »

Driver (играта) првиот дел ;D ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #274 на: 22 Март 2016, 16:14:29 pm »
Плановите за оваа година малку се сменија поради непредвиден развој на професионален план, па така Црно Море сега-за-сега отпаѓа.

Утешна награда: Познатиот планински пат Grossglockner и превојот Hochtor, 2500+ метри, највисок асфалтиран пат во Источните Алпи и еден од највисоките патишта воопшто. 4 дена, околу 3000 km со дводневна прошетка низ остатокот од Австрија. Рутата од гросглокнер до виена (400 км) била, велат, автомобилска нирвана. Тргање за 2-3 недели.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grossglockner_High_Alpine_Road
http://www.grossglockner.at/en/hochalpenstrasse/streckenbeschreibung/
http://rpmcanada.ca/rpm/index.php/greatest-roads-1/
http://www.commercialmotor.com/big-lorry-blog/the-10-greatest-roads-in-the-w#.UX0Jlspv7ao

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Има некои планови крај на Април да идеме фамилијарно за Виена. Идењето би било преку ноќ, преку Маѓарош.
Не сум оптимиста ама имам голема желба да возам до Grossglockner.

Првиот проблем е што е крај на Април. Паѓа снег и температурите се во минус. Што повлеквит зимски сетап.
Втор проблем е што е 400 км од Виена односно 5 саати пат. Единствено што ми паѓа на памет е на враќање да се оди од таму, па да се враќаме преку Словенија, Хрватска итн. На тој начин патот се продолжува за едно 8 саати, што повлеквит едно преспивање, па може и шетање во Загреб, или ако се иде на таа варијанта по јадранот да се вози и преспие.

Вреди да се ризикува Гросглокнер или временски е премногу рано и преголем залак?
На сликите во темава приметив дека и во Јуни има снег.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #275 на: 06 Април 2016, 21:16:06 pm »
Вреди да се ризикува Гросглокнер или временски е премногу рано и преголем залак?

И да сакаш не можеш, пошто најверојатно патот е затворен.

Тука пишува кога ќе го отвараат и какви се условите (има и вебками)

http://www.grossglockner.at/en/

У принцип, со кола по високите планини се иде во лето. Мене на Стелвио во јуни ми врнеше снег и беше ѕивра.

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #276 на: 07 Април 2016, 16:18:45 pm »
Случајно налетав на оваа Бугарска страна за патување, и посебно ми беше интересно патувањето што е спомнато на прва страна од овој пост- Патување до Владивосток.  На следниот линк човеков го направил тоа со една стара Опел Астра дизел

http://patepis.com/?p=52892

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #277 на: 07 Април 2016, 16:38:28 pm »
Одработено лани:

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #278 на: 07 Април 2016, 16:47:31 pm »
План за претстојниот период:

1. Долината на реката Рајна. Рајна е голема, пловна река, а од двете страни има супермазен пат. Интернет вика дека бил уживанција за возење. Соло проект, изнајмено Фоклсвагенче Up! и 4 дена на располагање, тргам за две недели.

2. Североистокот на САД. Њујорк, Охајо, Вирџинија... Побитни градови: Њујорк, Балтомор, Филаделфија, Вашингтон. Идејата е да се вози во гужва на Менхетн, да се посети најголемиот воздухопловен музеј на светот во Дејтон и најголемата поморска база на светот во Норфолк. Изнајмена Хјундаи Елантра, со другар на совозачко и 10 дена на располагање, тргам на први мај.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #279 на: 07 Април 2016, 16:50:43 pm »
изнајмено Фоклсвагенче Up! и 4 дена на располагање, тргам за две недели.

Wait.. what ? ;D :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #280 на: 07 Април 2016, 16:54:12 pm »

?

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #281 на: 07 Април 2016, 16:56:31 pm »
Како што гледам од Менхетен до Дејтон Охајо планирате да возите по i70w, добар избор затоа што нема да плакате патарини по тој пат,и поминувате покрај поголеми градови како што е Алентаун, Харисбург понатаму близу до Питсбург, ако треба некоја информација слободно обратете се, исто кога ке бидете во околина на Алентаун или Филаделфија ако имате време може да идеме на некој Philly style cheesesteak :)

Поздрав!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #282 на: 07 Април 2016, 16:56:52 pm »
.....

По некоја случајност и двете тури ги имам возено. (И посетено музеите)

Колата за во Германија ти е за никаде.  ;D
Ако не те мрзи да дојдеш до Ахен, дојди да пиеме пивце.  ;)

Во Америка немој дав возиш повеќе од 5 мпх над дозволеното. Таму има каубојци-полицајци по патиштата што запираат исто како на филмовите. И гледај во ретровизори. МНОГУ. Затоа што американците ниту даваат жмигавци, а богами и не знаат да возат по правила.  Од Менхетн гледај да не ја фатиш гужвата околу 5-7 нa Менхетн. Исто помини низ Holland Tunnel, нема патарини кога патуваш кон Џерзи. На враќање има (15 долари). Размисли и за Е-ZPass за побрзо да минуваш на патарините.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #283 на: 07 Април 2016, 17:02:20 pm »

?

Да не ме сфатиш погрешно, ама кога веќе тргаш на таква авантура, убави патишта се тоа... не ми иде некако со UP-че да се возиш.. :) Никако ми нема смисла. ;D :D 

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #284 на: 07 Април 2016, 17:07:02 pm »
За мене е уживање возење на која било исправна кола која има ербег и клима.

Поголемите коли - барем коку што гледав - не ја оправдуваат разликата во цената на рентање.