Фенси модерно возило не ми праи мерак. Ќе светне некој чек-енџин бог-те-пита каде и ќе му се чудиш. А ладава ваљда у секое село ќе најдеш некој кој за шише водка и 10 евра ќе ти ја попраи со чекан. Незнам... гласно размишљам.
За удобноста: според „Првата Филипова теорема за удобно возење“ удобноста на возењето повеќе зависи од квалитетот на патот отколку од квалитетот на возилото. А до Владивосток оди нов пат, отворен пред само неколку години, кој изгледа вака некако (ова е поранешниот озлогласен најтежок дел Чита - Хабаровск, кружењето околу северниот „рог“ на Кина):
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Возењето е замислено среде лето (јули-август). Нема снегови.
Звучна изолација се тура накнадно. Има тема на карклуб баш за тоа. Ваљда може да се упристои.
EДИТ баш сеа читам на еден британски лада форум. Со мала модификација во лада влагале суперудобни седишта од Хонда Леѓенд, тоа да ти била популарна афтермаркет модификација:
"Most people go for Rover 800/Honda Legend seats. They require a couple of plates to get them to fit the Lada rails. Comfy and fully adjustable. Nice in leather."
http://www.lada.co.uk/forum/viewtopic.php?t=5488
Ти ја разбирам логиката, али јас не би се заебавал да адаптирам некомфорно возило во комфорно со делимичен успех. 11.609 км не се никаков предизвик за модерна кола, а и да се деси нешто, постојат варијанти - помош на пат, официјални/неофицијални сервиси, итн.
Значи, збориме за 11.609 километри. Сакам бе и комотни седишта, и комфорна седечка позиција, и фин мењач (или аутоматик), сакам и звучна изолација, и добро аудио и уште мал милион други работи. Едноставно, сакам да уживам во патувањето, не да ме болат колената/кичмата/вратот, да немам каде раце да попрам и тако даље...
Ете, и ти кажуваш дека се средени патиштата.. Ни јас не би бил толку луд да го правам тоа во зима, така да периодот од Јули/Август одговара. Рецимо да се проаѓаат 500-800 км на ден, да биде опуштено возењето, со сите пропратни застанувања, итн.
Пред неколку години, новинари од CAR Magazine го следеа патувањето на Orient Express од Париз до Истанбул (трасата преку Романија) со Rolls Royce Phantom.
Нејсе, караванче. Турбодизло, со сите нишани.
Ако не сакаш фенси модерно, јас би идел со Mercedes W140, сеедно дали бензин или дизел.
Уууу, може.