Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 85097 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #195 на: 25 Јуни 2015, 12:10:28 pm »
Еве најдов некој бугарски сајт со калкулатор за автоодговорност, цената на полиса за возила до 1800ццм, за возач со поголем возачки стаж од 2 години и 3 години без пријава на штета (значи најефтино со сите можни попусти), е 180 лева. Или 90 евра, или 5600 денари по нашки. Тоа е без зелен картон. Со зелен картон за сите земји 210 лева.

Значи, автоодговорноста е издвоена од зелениот картон и таму. Автоодговорноста им е колку и кај нас (отприлика). Зелениот картон им е со доплата од 30лева. 15е, 1000 денари. За цела година.

Во Бугарија за 100 евра се минува технички, полиса + зелен картон. (Имаат најчесто пакети за технички со осигурување, или осигурувње со вињета).  Се доплаќа 67 лева за годишна винетка (ако возиш само низ град не ти треба), и се плаќа данок зависно од кубикажата, киловатите, и дали има катализатор.
Но во секој случај, поевтино е отколку кај нас.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #196 на: 25 Јуни 2015, 12:12:53 pm »
симо... алфата твоја. пријателче едно ја вози на бугарски таблици веке 2 години.. дизел додуша јтд. 130 евра му е комплет се што треба... осигурање, технички, зелен картон, вињетки дрн дрн дрн...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #197 на: 25 Јуни 2015, 12:18:31 pm »
За старата алфа, 166-ката, Осигурување, технички, и сите оние давачки, без зелен картон чинеа околу 12.000. За новава, технички, осигурување и сите давачки без зелен картон, околу 14.500.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #198 на: 25 Јуни 2015, 16:48:07 pm »
Еве најдов некој бугарски сајт со калкулатор за автоодговорност, цената на полиса за возила до 1800ццм, за возач со поголем возачки стаж од 2 години и 3 години без пријава на штета (значи најефтино со сите можни попусти), е 180 лева. Или 90 евра, или 5600 денари по нашки. Тоа е без зелен картон. Со зелен картон за сите земји 210 лева.

Значи, автоодговорноста е издвоена од зелениот картон и таму. Автоодговорноста им е колку и кај нас (отприлика). Зелениот картон им е со доплата од 30лева. 15е, 1000 денари. За цела година.

Во Бугарија за 100 евра се минува технички, полиса + зелен картон. (Имаат најчесто пакети за технички со осигурување, или осигурувње со вињета).  Се доплаќа 67 лева за годишна винетка (ако возиш само низ град не ти треба), и се плаќа данок зависно од кубикажата, киловатите, и дали има катализатор.
Но во секој случај, поевтино е отколку кај нас.
Кај нас ако ставиш вињетка од 67 еур, шатори пред влада ќе стават во знак на протест.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #199 на: 25 Јуни 2015, 17:14:07 pm »
67 лева, 34 евра.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #200 на: 25 Јуни 2015, 17:18:31 pm »
Грешка. Само протести, без шатори - тогаш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #201 на: 25 Јуни 2015, 17:23:04 pm »
Ја потесното раководство на карклаб ќе го частам кафана ако воведат вињетка :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #202 на: 26 Јуни 2015, 00:11:09 am »
симо... алфата твоја. пријателче едно ја вози на бугарски таблици веке 2 години.. дизел додуша јтд. 130 евра му е комплет се што треба... осигурање, технички, зелен картон, вињетки дрн дрн дрн...
За старата алфа, 166-ката, Осигурување, технички, и сите оние давачки, без зелен картон чинеа околу 12.000. За новава, технички, осигурување и сите давачки без зелен картон, околу 14.500.

јас се извинувам, но ненамерно сум излажал... значи зелен картон, осигурање и технички му е 130 евра... вињетката не, затоа што како што вика, идам 2-3 пати годишно во бугарија, 5 еура е 7-дневна... по потреба си ја купувам, поевтино ми е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #203 на: 26 Јуни 2015, 07:00:53 am »
јас се извинувам, но ненамерно сум излажал... значи зелен картон, осигурање и технички му е 130 евра... вињетката не, затоа што како што вика, идам 2-3 пати годишно во бугарија, 5 еура е 7-дневна... по потреба си ја купувам, поевтино ми е...

Пријателски совет: да му кажеш на другар ти да ја пријави за данок во општина каде што е регистриран. Ги даваат на извршители и тече непријатна камата + казна за неплаќачите. Дури и да не го фатат, ако реши еден ден да ја продава, или да ја одјавува, нема да може додека не го плати данокот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #204 на: 26 Јуни 2015, 07:02:28 am »
Ја потесното раководство на карклаб ќе го частам кафана ако воведат вињетка :D

И јас ќе ве частам втора кафана, ако воведат вињета.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1486
« Одговори #205 на: 26 Јуни 2015, 08:43:19 am »
Цитат
Пријателски совет: да му кажеш на другар ти да ја пријави за данок во општина каде што е регистриран. Ги даваат на извршители и тече непријатна камата + казна за неплаќачите. Дури и да не го фатат, ако реши еден ден да ја продава, или да ја одјавува, нема да може додека не го плати данокот.
Тоа треба да се кажува на сите, бидејки никој не плака данок , и после неколку години ка ке му го н........ ке платат колку 10 регистрации во МК. Е за тоа е поефтино во БГ :)

Извадена меѓународна за 20 минути и 690 денари од приватен технички.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #206 на: 26 Јуни 2015, 09:06:05 am »
Супер, сега дупло боље знаеш да возиш низ странство

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #207 на: 26 Јуни 2015, 09:14:37 am »
Да не ја спамираме темата, да отворевме една за регистрации + правила + искуства + возење во странство, па секој да споделува искуства и совети? :-)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1486
« Одговори #208 на: 26 Јуни 2015, 10:02:53 am »
Супер, сега дупло боље знаеш да возиш низ странство
Сегааа ако снема тоалет хартија има замена :D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #209 на: 26 Јуни 2015, 10:26:59 am »
меѓународна.. сао во грција.
На сите други места ја бараат пластичната. Не е на одмет да се има ама ако ви побараат возачка било каде освен во грција слободно дајте ја пластичната и нема да има никаков проблем.