.....
Ма нека пише. Ќе ти се фати за долниот...
Ретко пишуваат казни на странски таблици/возачи со странски дозволи. Затоа што по никаков начин не можат да си ги приберат парите во буџетот. Затоа се оди на варијанта со “договарање“.
Инаку Мече, нема потреба од меѓународна дозвола. Македонската ја признаваат (дури и заменуваат ако имаш БГ пасош без преполагање, туку само со медицински преглед).
за замена со бугарска возачка, при вадење пасош бугарски е една работа, а за во зење во сообраќај е друга работа... мање више, во прашање е билатерална соработка помеѓу двете држави. ние не сме им ги признале нивните возачки, ни они нашите не ги признаваат... а инаку брат ми го има јадено во пловдив за прегорен фар. прво му ги земале документите, го однеле во станицата локална, па дремел некои 2 саати таму додека да дојде истражниот судија и да му изрече глоба од 160 евра (300 лева) која има фора да ја плати пред да излезе од б’лгарија. и сето тоа само затоа што (младо лудо неискусно дете) несакал да му фрли 20-ка... водел инат дека ако ја смени немаат основа за казна, т.е. треба опомена.. е тоа мало морген. чим ти ги зима документите и ти вика карај по мене, веќе си ја утнал и си закаснил со 20-ката, па така сега више, наместо 20-ка, требал да спреми 50-ка, за да ја оправи работата... он терал инат и ја дотерал до 160 евра... згора на се, му пишале казна и за меѓународна затоа што немал... незнам колку му ја пишале, е тука се опаметил, па ја скинале со две 20-ки...
Тие 20 лева ги спремав за ако му прелетам на некоја контрола...
спреми си неколку 20-ки... мош ќе ти се најдат...
инаку на контрола е едно, ама со радар ако те пецнат, спреми си сума која е 50% од казната... толку е тарифата за тие работи... тоа ти е како кај нас да платиш 50% во рок од 8 дена, само што кај нив, немаш 8 дена... всушност, немаш ни 8 минути. ти порано си се маткал натака, јас и порано а и сега се маткам натака... малку се сменија тарифите..