Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 85247 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5006
  • The Spartan General
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #225 на: 19 Февруари 2016, 08:02:53 am »
Повеќе е. За жал. Бугарите не простуваат ако не си исправен. Си имаат гише (шалтер) за такви работи одма на граница. Цените таму не се народни. Ни блиску до народни.....

Онак, не си единствен што си заборавил документите. Стариот по принцип никогаш не средува документи што му се мотаат низ кола. Освен тој суден ден. Жива среќа што не ги фрлил, а ги оставил за да си го пали огнот дома.  ;D

Самошто мене ме фати инает, и направив налево круг и се вратив по нив.  :)

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #226 на: 19 Февруари 2016, 12:09:54 pm »
е мене не ми се возеа околу 260 километри назад до скопје и после пак накај нив... шалтерот велеше, региларни 75 еура за 1 месец документи да имам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #227 на: 19 Февруари 2016, 12:15:41 pm »
е мене не ми се возеа околу 260 километри назад до скопје и после пак накај нив... шалтерот велеше, региларни 75 еура за 1 месец документи да имам...

Добро, кај мене е 90 километри во двата правци. Ама да, колку што се сеќавам, одприлика толку беше, 120-30 лева. Ништо, памет за друг пат.  ;)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #228 на: 19 Февруари 2016, 12:28:49 pm »
Старееш Онак.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #229 на: 21 Февруари 2016, 02:54:49 am »
Старееш Онак.

веројатно да... а и уште по веројатно е дека веќе и немам баш многу желба да се “возикам“ за ситници. плати и клати ми е поубавиот избор во оваа ситуација, поготово што се дешаваше околу 3 ноќно време...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13851
« Одговори #230 на: 21 Февруари 2016, 11:35:32 am »
Ситуација "Е јеби га"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14239
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #231 на: 09 Март 2016, 00:03:14 am »
Колку шо разбрав во Бугарија немаш потреба од меѓународна возачка или погрешно сум разбрал?Уствари и немам време да извадам ама да знам шо ме очекува,а за неатестирани фолии прават проблем? ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #232 на: 09 Март 2016, 00:27:50 am »
Цитат
Договори за возачки дозволи

Република Македонија има склучено договори за реципрочно признавање на возачките дозволи со следниве држави:  Италија, Шпанија и Албанија.

Исто така во завршна фаза се преговорите со Австрија за возачки дозволи од Б категорија, со Германија, Австралија, Нов Зеланд и Словенија за сите категории од возачката дозвола. Иницирано е  склучување на ваков договор и со соседна Србија.

http://www.mvr.gov.mk/upravni-rab/26
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #233 на: 09 Март 2016, 01:45:20 am »
Колку шо разбрав во Бугарија немаш потреба од меѓународна возачка или погрешно сум разбрал?Уствари и немам време да извадам ама да знам шо ме очекува,а за неатестирани фолии прават проблем? ;D

во бугарија ако те заустави полиција, само спреми си 20лева (10 евра).. сеедно ако имаш и сите документи, ќе ти најде прљава таблица и ке ти пише..

НО!! без меѓународна, може и да не те пушти да влезеш, ако бидеш куратиот среќник (еден од 200) на кој ќе му ја побараат... не дека и тоа не се решава со 20 лева...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #234 на: 09 Март 2016, 09:06:49 am »
Тие 20 лева ги спремав за ако му прелетам на некоја контрола... ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #235 на: 09 Март 2016, 09:16:42 am »
.....

Ма нека пише. Ќе ти се фати за долниот...  ;D ;D

Ретко пишуваат казни на странски таблици/возачи со странски дозволи. Затоа што по никаков начин не можат да си ги приберат парите во буџетот. Затоа се оди на варијанта со “договарање“.  :)

Инаку Мече, нема потреба од меѓународна дозвола. Македонската ја признаваат (дури и заменуваат ако имаш БГ пасош без преполагање, туку само со медицински преглед).

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #236 на: 09 Март 2016, 09:27:07 am »
Па колку шо си наплаќаат Швеѓаните од Бугарските камиони,толку и Бугарите ке наплатат од нас,само шо со Бугарите можиш да се договориш. :)
Имам искуство колку толку со Бугарите,до пред некој година се движев често таму.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #237 на: 09 Март 2016, 10:21:20 am »
.....

Ма нека пише. Ќе ти се фати за долниот...  ;D ;D

Ретко пишуваат казни на странски таблици/возачи со странски дозволи. Затоа што по никаков начин не можат да си ги приберат парите во буџетот. Затоа се оди на варијанта со “договарање“.  :)

Инаку Мече, нема потреба од меѓународна дозвола. Македонската ја признаваат (дури и заменуваат ако имаш БГ пасош без преполагање, туку само со медицински преглед).

за замена со бугарска возачка, при вадење пасош бугарски е една работа, а за во зење во сообраќај е друга работа... мање више, во прашање е билатерална соработка помеѓу двете држави. ние не сме им ги признале нивните возачки, ни они нашите не ги признаваат... а инаку брат ми го има јадено во пловдив за прегорен фар. прво му ги земале документите, го однеле во станицата локална, па дремел некои 2 саати таму додека да дојде истражниот судија и да му изрече глоба од 160 евра (300 лева) која има фора да ја плати пред да излезе од б’лгарија. и сето тоа само затоа што (младо лудо неискусно дете) несакал да му фрли 20-ка... водел инат дека ако ја смени немаат основа за казна, т.е. треба опомена.. е тоа мало морген. чим ти ги зима документите и ти вика карај по мене, веќе си ја утнал и си закаснил со 20-ката, па така сега више, наместо 20-ка, требал да спреми 50-ка, за да ја оправи работата... он терал инат и ја дотерал до 160 евра... згора на се, му пишале казна и за меѓународна затоа што немал... незнам колку му ја пишале, е тука се опаметил, па ја скинале со две 20-ки...

Тие 20 лева ги спремав за ако му прелетам на некоја контрола... ;D

спреми си неколку 20-ки...  мош ќе ти се најдат...  ;D инаку на контрола е едно, ама со радар ако те пецнат, спреми си сума која е 50% од казната... толку е тарифата за тие работи... тоа ти е како кај нас да платиш 50% во рок од 8 дена, само што кај нив, немаш 8 дена... всушност, немаш ни 8 минути. ти порано си се маткал натака, јас и порано а и сега се маткам натака... малку се сменија тарифите..  8) ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #238 на: 09 Март 2016, 10:37:52 am »
Па затоа ќе си кажиш, пиши ми акт/фиш. Или фрли му 10 евра и завршена работа.

Човек не треба да води инает и да се прави паметен. Ако сум згрешил, признавам. Што има да го дрвам.  :)

Инаку, да, човек треба да си има меѓународна во секој случај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #239 на: 09 Март 2016, 11:50:21 am »
Некое инфо, на што се должи разликата во цена на меѓународната во ПСС и во АМСМ?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.