Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 85085 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4191
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #180 на: 24 Јуни 2015, 21:00:18 pm »
а автоодговорноста што покрива?али ај да не почнуваме нова тема,знам дека на крај сите ќе се сложиме дека зелениот картон треба да биде 10 евра симболично :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #181 на: 24 Јуни 2015, 23:41:51 pm »
тоа ти е исто ако не му побара никој да рече, ме заебаа на форум џабе пари дадов.

Јас можам да напишам нешто (мое мислење) а тука сите се големи за да си знаат за себе нели?

ти не напиша СВОЕ МИСЛЕЊЕ туку даде директен совет на членовите да не купуваат меѓународна, затоа што тоа се за џабе фрлени пари.

свое мислење ке беше на пример:

возам 5 години во грција и никогаш не ми ја побарале. дури и кога ме запреа еднаш во грција, ми ја побараа биометриската...

е тоа е свое миселење... другото е директно влијаење врз мислењето на другите, поготово со давање таков совет, кој може да ги изгори и тоа дебело да ги изгори... малку под 900 денари е во амсм да ја земеш, и нешто ппод 700 денари е по некои приватни технички да се извади... знаеш ли колку кошта ако ти ја побараат а ја немаш? да ти помогнам во пресметката: казната ке кошта повеке одошто до крај на живот да си вадиш мегународна возачка... и тоа во амсм...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #182 на: 24 Јуни 2015, 23:57:11 pm »
Da ja   davaa vo mvr kako institucija na drzavata  ajde de ama koj k** faktor e nekoj privaten tehnicki pregled ili amsm da davaat MEGUNARODNA  vozacka dozvola.Kako i mn raboti kaj nas lud jebe zbunjenog.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #183 на: 25 Јуни 2015, 00:03:24 am »
па ок.. можда си во право, ама ете, амсм ти е и испитна комисија за возачка дозвола... ако амсм рече ок е момаков, знае да вози, мвр ке ти даде возачка, ако рече не, тогаш АШ.. нема возачка...

ако псс рече ок му се фолиите на овој, мвр ке тури печат дека имаш атестирани фолии... да и псс дава мегународна возачка...

ме конташ што сакам да кажам?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #184 на: 25 Јуни 2015, 00:06:05 am »
Затоа што секоја приватна станица за технички преглед има луѓе/оддел кои се поставени од Мвр. Зошто да не би издавале?

И не убедувајте луѓе дека не треба меѓународна само врз основа на тоа што вас не ви се десило да ви побараат. Секаде ја бараат биометриската тоа е точно, и во рентакар во Грчка кога сум бил и се ама недај боже да ви ја побараат меѓународната при контрола е тогаш наебавте. Затоа не  слушајте гаталци и извадете си.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #185 на: 25 Јуни 2015, 00:14:20 am »
па ок.. можда си во право, ама ете, амсм ти е и испитна комисија за возачка дозвола... ако амсм рече ок е момаков, знае да вози, мвр ке ти даде возачка, ако рече не, тогаш АШ.. нема возачка...

ако псс рече ок му се фолиите на овој, мвр ке тури печат дека имаш атестирани фолии... да и псс дава мегународна возачка...

ме конташ што сакам да кажам?

Ok ti faka i tebe muabetov ama barem da imase nekoja proverka.Primer nekoi luge koi gi znam e ubistvo da gi pustis da vozat od Bitola za Skopje a kamo li vo druga drzava.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #186 на: 25 Јуни 2015, 09:04:35 am »
тоа ти е исто ако не му побара никој да рече, ме заебаа на форум џабе пари дадов.

Јас можам да напишам нешто (мое мислење) а тука сите се големи за да си знаат за себе нели?

ти не напиша СВОЕ МИСЛЕЊЕ туку даде директен совет на членовите да не купуваат меѓународна, затоа што тоа се за џабе фрлени пари.

возам 5 години во грција и никогаш не ми ја побарале. дури и кога ме запреа еднаш во грција, ми ја побараа биометриската...

е тоа е свое миселење... другото е директно влијаење врз мислењето на другите, поготово со давање таков совет, кој може да ги изгори и тоа дебело да ги изгори... малку под 900 денари е во амсм да ја земеш, и нешто ппод 700 денари е по некои приватни технички да се извади... знаеш ли колку кошта ако ти ја побараат а ја немаш? да ти помогнам во пресметката: казната ке кошта повеке одошто до крај на живот да си вадиш мегународна возачка... и тоа во амсм...

ок е дечко се разбравме, не треба 10 души да објасните како и што се пишува свое мислење и тн.

фала многу на грижата за членовите на форумот и длабоко извини што ДИРЕКТНО ги советував сите да не вадат дозвола..

аман не ме слушајте

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3797
« Одговори #187 на: 25 Јуни 2015, 09:32:43 am »

ок е дечко се разбравме, не треба 10 души да објасните како и што се пишува свое мислење и тн.

фала многу на грижата за членовите на форумот и длабоко извини што ДИРЕКТНО ги советував сите да не вадат дозвола..

аман не ме слушајте
 Ti skisnaa a Cvarce, potpolno te razbiram ::)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #188 на: 25 Јуни 2015, 09:41:53 am »
а автоодговорноста што покрива?али ај да не почнуваме нова тема,знам дека на крај сите ќе се сложиме дека зелениот картон треба да биде 10 евра симболично :)

Автоодговорноста покрива штети што ти ќе ми ги напраиш ако ме учукаш мене. Ако немаш вакво осигурање, ќе треба да те тужам приватно за обештетување, и тоа е многу голема заебанција за мене. Затоа што ни крив ни должен, нема да можам да си ја направам колата додека не заврши судскиот спор и не ми ги исплатиш парите за начинетата штета.
Со автоодговорниста, сите тие трошоци ги покрива осигурителната компанија и јас колата ќе си ја направам во разумен рок, без твое влијание врз процесот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #189 на: 25 Јуни 2015, 10:32:55 am »

фала на комлиментот ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #190 на: 25 Јуни 2015, 11:41:00 am »
@Симо мислам дека не ме разбра на што мислев за АО и зелениот картон.Муабетот ми е плаќање АО за тоа како што си пишал,и така треба да биде,ама зашто плаќаме и зелен картон со слична цена како и АО?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #191 на: 25 Јуни 2015, 11:45:42 am »
Аахаа, Извини, не го сватив контекстот. АО важи на територија на македонија. За да го заштити странецот од твојата беља кога ќе одиш на одмрор во Грција служи зелен картон. На тој начин се олеснува финансиски осигурувањето на оние кои не патуваат во странство. Кога би бил вклучен зелениот картон во цената на осгиурувањето (односно осигуувањето би важело и за странство), тогаш наместо 5000 денари полиса, би плаќале 9000 или 10.000 полиса.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #192 на: 25 Јуни 2015, 11:48:06 am »
што е многу за осигурување и зелен картон,затоа и толкави добивки имаат осигурителните компании,скоро на ниво со банките се.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #193 на: 25 Јуни 2015, 12:03:03 pm »
Еве најдов некој бугарски сајт со калкулатор за автоодговорност, цената на полиса за возила до 1800ццм, за возач со поголем возачки стаж од 2 години и 3 години без пријава на штета (значи најефтино со сите можни попусти), е 180 лева. Или 90 евра, или 5600 денари по нашки. Тоа е без зелен картон. Со зелен картон за сите земји 210 лева.

Значи, автоодговорноста е издвоена од зелениот картон и таму. Автоодговорноста им е колку и кај нас (отприлика). Зелениот картон им е со доплата од 30лева. 15е, 1000 денари. За цела година.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #194 на: 25 Јуни 2015, 12:07:55 pm »
мислам дека скоро секаде е многу поефтин зелениот картон од колку кај нас,што се 15 евра споредено со 90 евра кај нас (претпоставка дека возило со 1.8 литри е над 90 КС)