Автор Тема: Вработување  (Прочитано 782891 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Одг: Вработување
« Одговори #390 на: 02 Септември 2013, 10:59:20 am »
Ќе си го донесете муабетот сами. Зошто е кредитирана Југославија, кога имала се, се произведувала и сите "работеле", се создавало, се профитирало?

Има ли држава која не е кредитирана и не е во долгови? Прво мораш ова да си го одговориш, па после да гледаме дали се задолжува некој за споменик, за фабрика, или воопшто не треба да се задолжува.

Мала помош:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Е сега, ако сите се задолжени до гуша, не гледам каде е проблемот зашто баш и Југославија или и Македонија се задолжени. Не сум економист, но по чиста логика, кога веќе сите се задолжени, многу е битно за што се задолжуваш, односно како се живее со тие „туѓи“ пари.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #391 на: 02 Септември 2013, 11:02:07 am »
И повторно, не е битно КОЛКУ се дужи, колку што е битно ЗА ШТО се трошат парите.

Замисли некој тип зима на заем 10.000 евра. Треба за година дена да врати 15.000. Парите ги инвестира паметно, на крајот на годината прави вкупно 20.000 евра. Враќа 15.000, 5.000 у џеб. Значи, дужел 15.000, уредно си ги вратил и нема должничка криза.

Некој друг ашљак зима 100 евра. Треба за година дена да врати 150. Парите ги пичка на глупости, на крајот на годината прави вкупно 0 евра. Нема да врати 150. Значи, дужел само 150 евра, но има должничка криза.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #392 на: 02 Септември 2013, 11:02:34 am »

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #393 на: 02 Септември 2013, 11:08:18 am »
Mekedonija denes so svoite spomenici i raskopani patista, ruinirani zelznici, nula voena oprema e zadolzena kolku cela Jugoslavija porano..ako ne i poveke.
Tuka se gleda koj kako vodi politika, koj za sto trosi pozajmeni pari.

"...ama Makedonija bila najmalku zadolzena vo regionot, vidi ja Hrvatska...."

Ama samo vo Makedonija nekoj raboti za 8000 den..najniska plata vo regionot.

Utepan narod = utepana drzava.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #394 на: 02 Септември 2013, 11:25:38 am »
"...ama Makedonija bila najmalku zadolzena vo regionot, vidi ja Hrvatska...."

Прикаски за полуписмени дечиња. КОЛКУ е задолжена не значи НИШТО.

Африканските вукојебини се исто така многу малку задолжени.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #395 на: 02 Септември 2013, 11:47:54 am »
@ V и Deni

Како и да е - се тоа што го кажа Дени, освен спомениците, е 102,3% повеќе од колку во цела држава што се инвестира.

Не ви се допаѓа - треба некој да каже "СТОП".

Сликата што си ја постирал - видете од тие производни капацитети колку уште постојат, а уште помалку - работат.

@ Banzai

Кој рече дека нема незадолжени земји? Извртуваш муабет, ама колега-правник си ми, па те разбирам и ОК е. :-)

Нели Југославија била светска супер-сила и нејзе не и требало ништо од надвор? Мене безцелното и несновано величење на таа квази држава ме нервира.

@ Stratro

Никој не ги правда денешниве задолжувања за споменици. Најмалку јас. Муабетот не е стасан уште до денешното задолжување, муабетот е уште на задолжувањето на бившата федерација.

Само што вешто се избегнуваат одговори и се префрла темата на Македонија.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #396 на: 02 Септември 2013, 11:50:17 am »
Мене ме нервираат голи отокашите кој дојдоа на власт по распадот на СФРЈ..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #397 на: 02 Септември 2013, 11:59:17 am »
@ V и Deni

Како и да е - се тоа што го кажа Дени, освен спомениците, е 102,3% повеќе од колку во цела држава што се инвестира.

Не ви се допаѓа - треба некој да каже "СТОП".

Сликата што си ја постирал - видете од тие производни капацитети колку уште постојат, а уште помалку - работат.

@ Banzai

Кој рече дека нема незадолжени земји? Извртуваш муабет, ама колега-правник си ми, па те разбирам и ОК е. :-)

Нели Југославија била светска супер-сила и нејзе не и требало ништо од надвор? Мене безцелното о несновано величење на таа квази држава ме нервира.

Не и требале продукти од надвор, не дека не и требале пари. Има квалитетна разлика дали ќе увезеш готов производ со позајмени пари или ќе произведеш производ со позајмени пари.
Така да колега те молам не извртувај, никогаш не реков дека пари не и требале. Јас напишав дека имала многу мала или никаква потреба од увоз, повеќето ствари сама си ги произведувала.

Е сеа за мапата, ај баш види во Словенија колку од тие фабрики постојат, колку од тие што постојат работат.
Верувам дека во истите е намален бројот на вработени, а капацитетот на производство може да е и зголемен. Поправени се грешките од СФРЈ, али сеуште функционираат релативно успешно.

Уште еднаш повотрувам, денешната состојба на Македонија, според мене, нема никаква врска со Југоставија и нејзината задолженост, лоша политика, презапосленост или не знам уште што, туку единствено е резултат на неспособна и лоповска власт од почеток до крај. Чист пример за тоа е Словенија која излезе од истата федерација и прерасна во сосема нормална држава. Се само заради тоа што они беа спремни за тоа, имаа план и си го реализираа.

Ради неколку фактори можеби Макеоднија никогаш немаше да биде како Словенија, али во секој случај немаше да биде ова што е денес.

Ти си запнал дека тоа што било во Југославија, дека нели било вештачко и со краток рок, не опстојало 20 години по растурањето на државата. Бар јас така те разбрав.
Да, кај нас пропадна скоро се, во Србија исто голем дел. Но како го објаснуваш опстојувањето скоро на се во Словенија и уште да ни го шиткаат пак на нас, државите од екс ЈУ :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #398 на: 02 Септември 2013, 12:21:25 pm »
И повторно, не е битно КОЛКУ се дужи, колку што е битно ЗА ШТО се трошат парите.

Замисли некој тип зима на заем 10.000 евра. Треба за година дена да врати 15.000. Парите ги инвестира паметно, на крајот на годината прави вкупно 20.000 евра. Враќа 15.000, 5.000 у џеб. Значи, дужел 15.000, уредно си ги вратил и нема должничка криза.

Некој друг ашљак зима 100 евра. Треба за година дена да врати 150. Парите ги пичка на глупости, на крајот на годината прави вкупно 0 евра. Нема да врати 150. Значи, дужел само 150 евра, но има должничка криза.

Ти говориш ова со позајмицава за глупавите македончиња...
Паметните играат овака:
Зима на заем 100 евра...И ти вика ке ти ги вратам за два месеца...
Му даваш...
По два месеца ти ги враќа... После две недели ти доаѓа и ти вика, брат ми требаат 200 евра, ке ти ги вратам за месец дена...
Му даваш...Ти ги враќа тачно за месец дена, може и побрзо...
И така...Пријатели сте си, ништо спец...ОК е човекот...Поштен...
После два месеца ти доаѓа и си правите муабет, ти се фали купил кола, нова, стакло, децата незнам што како, итн итн, и после саат време муабетење, кафе нормално, сокче ово оно, ти вика...А бе ке ми требаат пак едно 200 евра, нешто заглавив, а знаеш, од тебе можам да побарам, не ми е срам, нешто ми искрсна, некој непланиран трошок, од плата следна ти враќам на први...Бев кај (некој си трет не го познаваш), му побарав и него, немаше да ми даде а хитно ми е овој пат...
И нормално, два пути ти вратил, си викаш, ок е ке ми врати...
И му даваш кеш, он заминува, ти бркаш работа...
И поминува месец дена, поминува први, поминува 15-ти....Го нема...Си викаш, да му се јавам или ај ако не, се извини човекот, можда заглавил, ај ке го барам после први...
И доаѓа пак први, па 10-ти, а него го нема да се јави...А тебе срам ти е да го бараш...
И се пресрамуваш и му вртиш...
А бе како е што има, арни ли сте, ново старо...И општ муабет кој на крајот завршува со следнава реченица:
Леле брат извини, резил сум знам, ти реков, ама не се комплет 200, 100-тче собрав, ама сакам одеднаш да ти ги вратам, ако не ти е нож до коска, за 10-тина дена ке ги имам и доаѓам да се видиме и да регулираме тоа...Извини стварно...
И ти му викаш, ОК нема проблем се гледаме за 10 дена, така? Да да, ајде поздрав дома, фамилија и тако даље...

Поминуваат 10 дена, 15 дена, и те фаќа нервоза...
Вртиш пак на телефон, крева, у гужва некоја, неможе да збори, по болници, судови, бла бла, бабини деветини, мижи ја сам да ти баем...Се слушаме утре задутре, обавезно, чекај ме...
Поминува недела дена, изнервиран до коске, му вртиш не ти дига...
Вртиш вечерта, не ти дига...Нареден ден не дига...Му пишуваш смс, не враќа. Правиш пауза од три четири дена, вртиш, и слушаш: Претплатникот не е достапен, ве молиме бирајте подоцна... И тоа го слушаш уште месец дена.
Се решаваш и му идеш кај што живеел...Уствари он и не живее више таму, можда година дена...
И така...
Пцуеш све по список и молиш бога да не ти се појави пред очи...
И на крај коа ке се смириш, си викаш....Нек се ебе и он и 200 евра, очи да не му видам више никад...

После пола година или година се среќавате сосема случајно...И ти одма се сипуеш како гепард на антилопа, а он сиротиот како маче...А бе се разболев, ми умре (некоја измислена тетка), детето ова, она, бла бла бла, не сум те заборавил, те имам на ум, срам ми е да ти се јавам, ми иде у земја да пропаднам итн итн...

И тераш све у пичку матерну, пошто нема ни што да му земеш...Она првичното претставување му било само една добра маска...

И на крајот се среќаваш со еден куп заеднички пријатели на кои им го направил истото...Кој за 100, кој за 200, кој за 300+ евра и тоа е...Али не поише од 500...До кај 200 најлесно се губи пријателство и се забораваат парите...

Е тоа е памтен македонец....Не работи, живее убаво со туѓи пари, вози убави автомобили, и на крајот не должи :) Што се вика ги фатил на ситно...
Може некој васпитен шамар да попие, ама ке го преболи.
Не верувам некој за такво говедо да оди во затвор и да затвори фамилија...
А суд нема никакви ингеренции...Нема документ за 200 евра...нели :)
И така кругот си се врти :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #399 на: 02 Септември 2013, 12:22:29 pm »
@Banzai

Вака, со ред:

1. Јас не алудирав на тоа дека ти баш тврдиш дека не и требало на Југославија ништо. Општото мнение е такво, дека била супер-сила, и само се плаче, се кука по неа - а не се гледа дали и што може да се направи за сега да ни биде животот поподнослив.

2. Словенија, јас лично, ја сметам за нус-појава, од причина што е про-германски и про-европски настроена, а и позиционирана. Менталитетот и културата се поинакви. Имам близок кој живее таму веќе 4-5 години, и вика дека ситуацијата не е баш сјајна и таму. Можда затоа што е странски државјанин, не би навлегувал.

3. Македонија и Словенија се неспоредливи категории. Од сите можни аспекти.

4. Супер си ме разбрал. Еден од малкуте. СФРЈ не била само Словенија. Мислам дека оваа констатација е доволна, и сигурен сум дека ќе ме разбереш.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #400 на: 02 Септември 2013, 13:21:54 pm »
Ај и јас сеа ;D

1. „само се плаче, се кука по неа - а не се гледа дали и што може да се направи за сега да ни биде животот поподнослив.“ Апсолутно точно, и голем проблем :)

2. „Менталитетот и културата се поинакви“, точно така, и еден од факторите поради кои они имаат подобра држава од нас, и кај нив опстојало се, а кај нас скоро ништо.

Тоа само кажува дека проблемот не бил во фабриките, во политиката, во задолженоста, туку во луѓето кои го наследиле сето тоа. Да живееа јапанци во црна гора најверојатно немаше да се бават со шверц, него ќе задржеа тоа што имаа од Југославија, и ќе измислеа не знам што ново :) Крајна поента, не е крив стариот или нов систем, криви се луѓето кои го спроведуваат или кои се дел од реализацијата.
Дали ако Штип се отцепи од Македонија задутре и за година дена престанат да работат сите конфекции дека штипјани земат и се тоа распродадат и прокоцкаат, значи дека проблемот е сегашна Македонија или тогашна Република Нов Штип? :)

- „ситуацијата не е баш сјајна и таму“ Точно е дека не е сјајна, особено откако влегоа во ЕУ. Дали е лош потег влегувањето во ЕУ, дали економската криза има влијание, тоа не знам. Али и сегашната не баш сјајна ситуација, слична како во остаток од ЕУ, а подобра од јужните Италија, Шпанија и Португал, е далеку посјајна од нашата, али тоа сигурно го знаеш :)

3. Точно е дека се неспоредливи, затоа и кај нив е подобро отколку кај нас.

4. Слично како под 2, затоа и само они успеале, дека се различни и различно се поставиле/размислувале.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #401 на: 02 Септември 2013, 13:29:25 pm »
„Ситуацијата не е баш сјајна таму“ се спомнува за многу земји и многу градови. Само не ми е јасно, споредено со што не е сјајно. На пример не е сјајно споредено со Монако или не е сјајно споредено со Македонија. Така само си се прошлајува терминот незабележано. Се надевам за ваше ментално здравје дека за првото се мисли.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #402 на: 02 Септември 2013, 13:31:59 pm »
Се мисли не е сјајно споредено со истата земја пред X години :)

Кај нас затоа нема осетлива криза, исто несјајно е цело време со блага тенденција према прљавшитните.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #403 на: 02 Септември 2013, 13:34:33 pm »
Муабетот за Словенија може да се сведе на многу едноставен заклучок. Словенците, ако ништо друго направија убави патишта. Инфраструктурата во државата им функционира, а тоа е една од најважните работи за една независна република.

Наместо оние шест милиони споменици да ги дадеа парите да се среди автопатот како што треба, ќе гласав за било кого. Од тоа и народот, и државата ќе имаа конкретен и директен бенефит. Наместо да ги искористиме оние транзитери што проаѓаат низ Македонија да одат во Грција, да им земеме какви-такви пари, ние уште ќе ги убедиме следната година да не проаѓаат кај нас ради патарините и патиштата.

Во Словенија можеби не е све така розово, ама се СВЕТЛОСНИ години пред нас.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #404 на: 02 Септември 2013, 13:39:40 pm »
Муабетот за Словенија може да се сведе на многу едноставен заклучок. Словенците, ако ништо друго направија убави патишта. Инфраструктурата во државата им функционира, а тоа е една од најважните работи за една независна република.

Наместо оние шест милиони споменици да ги дадеа парите да се среди автопатот како што треба, ќе гласав за било кого. Од тоа и народот, и државата ќе имаа конкретен и директен бенефит. Наместо да ги искористиме оние транзитери што проаѓаат низ Македонија да одат во Грција, да им земеме какви-такви пари, ние уште ќе ги убедиме следната година да не проаѓаат кај нас ради патарините и патиштата.

Во Словенија можеби не е све така розово, ама се СВЕТЛОСНИ години пред нас.

Потпишувам со две раце, нозе, уши итн итн... Ако треба и ќе зајмам нешто од некого, да турам уште некој потпис.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.