Автор Тема: Вработување  (Прочитано 782034 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
Одг: Вработување
« Одговори #930 на: 15 Декември 2013, 11:21:06 am »
Vo destan ima otvoreno mesto za skara majstor.

Дегустатори кога ќе вработуваат пиши ми ПП.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #931 на: 15 Декември 2013, 17:57:24 pm »
Моментално работам како возач,по 12 саати на ден,кој е за нека се пријави. ;D
Што се вози и каде ?

Ако е соло камионче.. И платата да е пристојна. Јас се пријавувам.
Се вози во кругот на РЕК Б-ла,мора да имаш искуство со кипер,на дневница си,1300 ден. почетна па одиш нагоре.Е сеа како и секоја работа и оваа има ризик.

Денес.
 :D ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #932 на: 15 Декември 2013, 18:00:42 pm »
со помин нека е, чорапата остај им ја за успомен :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #933 на: 15 Декември 2013, 18:06:58 pm »
Ајдеее, шо направи бе?
Патем имаш дневница 30% повисока од мојата.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #934 на: 15 Декември 2013, 18:21:04 pm »
Мендо со помин и другпат да не скокаш од високо кога крадеш мед од пчелите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #935 на: 15 Декември 2013, 18:30:06 pm »
Ајдеее, шо направи бе?

Според мене, треба да има и бенефициран стаж за работа во тоа коксовата прашина..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #936 на: 15 Декември 2013, 18:37:03 pm »
Ајдеее, шо направи бе?
Со желба(надеш,и голема шанса) за зголемување  :D
Инаку ја промашив првата скала на слегување од камион и на нога....Нема гајле учен сум вака. :)

@Simo многу работи треба да се поинаку,ама не се.
Пример РЕК Б-ла е еден од најважните(ако не и најважен) капацитет во МК,а тоа таму шо се прави е лудница.Па рачунај шо се дешава на други воопшто не битни места.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #937 на: 15 Декември 2013, 18:44:13 pm »
Лудилото е тоа што некој/а мочко/ла во администрација кај него што демек нешто "работи" а ја поставил некој заради Х причини ќе зема иста плата како неговата со никаков ризик ...

Исто како што во Мепсо/Елем најниска плата со факултет е 35.000 ден, нето плата. И после ќе бараат покачување на цена на струја заради нивните дебели плати. Срамота, јавно претпријатие со толку големи плати сите ние плаќаме.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #938 на: 15 Декември 2013, 21:57:56 pm »
Лудилото е тоа што некој/а мочко/ла во администрација кај него што демек нешто "работи" а ја поставил некој заради Х причини ќе зема иста плата како неговата со никаков ризик ...

Исто како што во Мепсо/Елем најниска плата со факултет е 35.000 ден, нето плата. И после ќе бараат покачување на цена на струја заради нивните дебели плати. Срамота, јавно претпријатие со толку големи плати сите ние плаќаме.

Не им се на нив дебели платите, туку минималната плата е прав low ball.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #939 на: 15 Декември 2013, 22:08:53 pm »
Да де 500 евра е некоја нормална плата за опаднатиот стандард ама во ненормала држава ... ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #940 на: 15 Декември 2013, 22:19:03 pm »

Не им се на нив дебели платите, туку минималната плата е прав low ball.
Конечно реалност.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #941 на: 15 Декември 2013, 23:03:28 pm »
Со желба(надеш,и голема шанса) за зголемување  :D
Инаку ја промашив првата скала на слегување од камион и на нога....Нема гајле учен сум вака. :)
so pomin prijatele, nesto brzase ili gornata noga (neli) trebase da go izdrzi promasuvanjeto na skalata?
sto imas sega puknato/skrseno...

firmata e predvidena za zgrizuvanje na "drzavnata elita", i normalno e da im e 500evra minimalnata plata. Ziveeme vo kapitalisticko opstestvi kade ima klasna razlika kade povisokata klasai ima min 500 a najniskata klasa 100evra plata... sto ti e tuka cudno neznam...??
« Последно менување: 15 Декември 2013, 23:20:39 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #942 на: 16 Декември 2013, 07:38:02 am »
So lesno neka e kolega
Koga sme kaj administracija, imam drugar zavrsi fax se zalese nema rabota.
Majka mu go vraboti vo nekoja od bankive mislam Uni banka bese vo pravna sluzba zimase okolu 20 000 den pocetna plata
tesko mu bilo ne se izdrzuvalo, napusti.Mama :) pak mu najde rabota ama sega vo medot na nekoj od fakultetive i resenie si dobi.
Ako nemas nekoj da te butne djabe ti e  se ,ke si rabotis ko vol po 10 - 12 saati i pak nema da bides cenet.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
    • nobrain.dk
« Одговори #943 на: 16 Декември 2013, 11:07:42 am »
некои работи не се купуваат со пари.
-носталгија кон дома
-рамноправност
-дружба со пријатели
-опуштеност.

за првото можам да го пребродам (така барем мислев), иако е многу тешко. не е проблем. за третото и четвртото ке се најде замена и таму, можеби не иста но нешто слично има. е второто. второто е проблем. иако тоа е емигрантска земја, т.е. земја која поседува и издала 5 пати повеке пасоши одошто има население (баш така), рамноправноста е на ниско ниво. истото е и во австралија. се додека не добиеш пасош нивни, ти си граќанин од втор ред. не го компарирајте сега со ова тука кај нас... ова кај нас кој е граќанин од прв а кој од втор, е друга тема и нема врска со тоа таму.

после поминатиот период, иако релативно брзо се снајдов, дојде моментот кога ми препукна од се. толку посакуваното “странство“ и нов живот ми излегоа на нос. сите се љубезни кон тебе, но тоа е вештачко. сите се насмеани, ама на сила. вистината е голема депресија, дека те гледаат т.е. се опонашаат премеа тебе како измеќар, зашто си ти таму со раб. виза.

значи ми препукна. се што имав купено, огласив на интернет. за неполни 20 дена се распродадов.. намештај, апарати, уреди, покуќнина, возила (едно ми остана и ден денес стои таму, го гледам на google earth)... отидов и закаѓав авионски карти, собрав парите и се прибрав тука назад, дома, ги потрошив парите до последен динар во лични добра тука, т.е. си ги набавив оние работи што цел живот ми фалеле, и со тоа официјално се запишав во книгата на печалбари-гастербајтери, вратени дома.

е сега... јас сам себеси си викам вол. во пракса ја осетив старата српска изрека, што је јужније то је тужније. во еден момент се покајав што се вратив. неможев да си поверувам колку сме назад во однос на другите... но надвладеа чуството за патриотизам и љубов кон земјата сопствена. плус на кантар ги ставив и следниве работи:

-децата таму немаат никаква дружба и разонода. ама никаква. единствено нешто како разонода им е компјутерот.
-дружбата таму и на машко и на женско во пост тинејџ години се сведува да се излезе во град во петок и сабота и да се изопијат како магариња. така си ја лечат депресијата.
-нема таму кооперација. нема таму локално маалско дружење. нема таму “во кафанчето зад зграда“... нема таму многу работи што тука ги има... секако и тука нема мноогу работи што таму ги има, но според мене и мојот избор на вредности, тука животот е МНОГУ ПОДОБАР од тој таму. само да имаме малку повеке финансии, да може и на тоа поле да се опуштиме, тогаш кај ке ни биде крајот. но јас сум оптимист, ваљда ке се реши и тоа во брзо време...

ако ме прашате дали би идел пак... да, би идел, но на шетање, а не на преселување, иако на многу луге тука им советувам да фата џенем од државава за да видат живот. но пред се, тоа е за да ја осетат разликата. има уште една стара поговорка која вели вака: многу работи не ги вреднуваме, не ги цениме и не ги перцепцираме се додека не ги изгубиме, тогаш ке ја дознаеме нивната права вредност и колку многу коштаат и тешко се добиваат. јас, сеуште имам валидна виза и документи и за нов зеланд и за уса. за уса ми важи уште 5,5 години гледано од сега. за нов зеланд ми истекува 7-ми месец следнава година.

а од америка се откажав уште 3-тиот ден кога стапнав таму.... тоа па тоа па... неможам да го опишам со зборови. дива лига, раскол на сите страни... на филмови и телевизиски шоуа, се прикажува луксузот и јаките неонски светла на лас вегас, чикаго или мичиген. реалноста е друга. многу поинаква. единствено вистинито е за редот и урбанизацијата што го гледаме, другото е кур се тресе во ладна вода.

нов зеланд...
ми фалат прошетките поред океан, тоа тука не го доживуваш. ми фали чистота на воздухот и водата. ми фали едноставноста на секојдневието. ми фали спориот живот наспроти динамичниот тука. ми фали здравиот живот. поради тие причини престанав да гледам слики од таму, зашто само заради тие неколку моменти почнувам да размислувам дали да се вратам, овој пат таму. ке се стрпам уште 7 месеци, кога ке ми истечат документите, тогаш веке знам дека ке нема идење. тогаш веројатно ке се поздравам онака цврсто и машки со самиот себеси дека тоа е тоа и како и досега така и одсега ке грабам и целам во животот машки, машки и цврсто, но тука, во мојата матична држава, која што ме исшколувала и инвестирала во мене...

уффф... немам појма дали некој воопшто ке прочита олкав текст... ама ете, тоа е тоа...
Пиша пред некоја година, носталгија и потреба да биде ебан у здрав мозок ..

на крајот се сведува на тоа...
+1
Velis "fake smiles a" :D
Tuka si vo pravo, ali pa na nekoj nacin podobro "fake smiles" nego namurteni lica koj vo sekoj moment ocekues da te oteraat u.p.m.
Anyway,
da na filmovite ni se prikazuva kako e ubavo i deka tece med i mleko, ali u princip zivotot tuka se sveduva na;
- rabotis kako magare 14 casa
- edvaj cekas pola od dnevnicata da ja ostavis vo bar zasto taka pravat site, toj e nainteresniot moment, site pijat pa aj i jas barem taka pocnuvaat, amerikancite se cudna nacija, ako vidat negde red da se ceka fino lepo ke si zastanat i oni iako ne znaat zasto cekaat, ali taka pravat site pa aj i jas.
- mene iskreno mnogu mi smeta toa sto ulicite vo poveketo gradovi vo SAD se prazni i shturi, samo koli gledas, covek ni za lek ova posebno na Florida(Miami) kade i ustvari mi nudi kompanijata da se iselam, vo pocetok so rabotna viza a ponatamu i permanentno. Tolku e shturo sto pesackite premini koi sto se semafori nan nekoi ulici ne se ni uklucuvaat (samo so kopce po potreba) sto e pametna rabota ali toa dokazuva kolku nikoj ne odi peski tamu.
- Edinstveno parce kade ke vidis luge nadvor e South beach ali tamu da zivees treba da si graganin od prv red neli
- po evropski gradovi bi gi navel Seatle, Boston, pa i New York ali tamu ne mi e rabotata.

To Banzai's point,
da bev studiral tuka ili sredno da sum zavrsil poinaku ke bese, ali jas zaminav na 21 godina i sum mnogu familijarno povrzan a isto i moja lepsa polovina, pa zatoa tesko da se odlucime da ostaneme tuka.
Морам да те исправам! јас живеев 5 год на саут бич мајами? значи тотален промашај ти е муабетот прво луге врие, нормално зимно време е хаос, мајами е во топ 5 дестинации и е лудница.. немозам многу да пишувам но јас да сум на твое место одма би прифатил. Друго би сакал да те прашам.. како би се иселил, работна виза или Х1 од 2012 се добива на лотарија или треба да си гифтед т.е да работиш нуклеар сајанс, или да си кошаркар како перо, за обичните луге мало морген :)) така да многу бош муабети слушам.. тие што мислат дека во МК е подобро него Сад, канада, Европа, имаат страв од нешто ново т.е.метафорчки никогаш нема да запознаеш нови океани ако се плашиш да се одалечиш од брегот
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #944 на: 16 Декември 2013, 11:25:46 am »
Нема гајле Мече, десна нога. И така ти возиш со цигла на гас :D