Генерално, истиов муабет го теравме вчера во Чилин.
Целата дешавка е сомнителна. Сомнителен е и тајмингот, сомнително е и наглото популаризирање на темата.
1. Првите истражувања се правени пред 16 месеци. Тајмингот (мање-више) се поклопува со летањето на неколку важни фаци од директорски позиции на VW USA заради неуспешно работење. Дали и колку е поврзано, не би можел да шпекулирам.
2. Ако ова го прави VW, сигурно го прават и другите со поголем или помал интензитет. Баш споредував бројки на емисија на штетни гасови - и сите се тука некаде со бројките. Не е дека едните имаат нешто-ненормално-поквалитетна-ем-почиста технологија од другите. Да се разбереме, не е ова оправдување за тоа што го прави VW. Само е констатација.
3. Во Америка има силна пропагандна машинерија во насока на електрични возила и хибриди. Тесла е огромен играч, тука е и Тојота, а и многуте Американски производители кои нудат барем по 5-6 хибридни варијанти на своите возила. Многу е инвестирано во инфраструктура и популаризација/пропаганда на овие возила и технологии. Food for thought.
4. АДАК има правено слични испитувања во Европа. И они имаат заклучено дека има отстапување во емисијата на штетни гасови меѓу декларираното и реалното - ама тука не е никаде блиску до тие 40 пати повеќе што ги декларира EPA.
Дека направиле огромна глупост во VW, направиле. Ќе има и последици - финансиски сигурно, најверојатно и кривични. За блоубек од купувачи и генерална јавност да не праиме муабет - еве ги, сите хејтери на VW се отворија каде стигнат. Јас сум фан на VW и мене лично ми е криво и се срамам од потегот. Крајно, крајно педерски потег. Само, ќе се стрпам да видам независна истрага и анализа за да знам што и до која мера е правено.
--
Едит: Чисто за потсетување, и да ги ставиме работите во контекст - се докажа дека GM е поврзан со најмалку 124 смртни случаи поради проблемите што ги имаа со бравите. Се докажа и дека не реагирале кога веќе знаеле дека постои проблемот и дека е сериозен. Арно ама, добија само 900 милиони долари казна. Honda имаше проблеми со ербегови - преку 30.000.000 (и со зборови - триесет милиони) возила беа викнати за промена на ербегови. Ама кога VW е фатен дека праи нешто погрешно (а погрешно е, без муабет, не се ни дрзнувам да оспорувам бидејќи нема што за оспорување) - одма тука се расфрлаат цифри од 18.000.000.000 (и со зборови - осумнаесет милијарди) долари, сензационализација и уште милион други глупости. Јасно ми е, на сите им е мерак да го напаѓаат тој што е на врвот.