Автор Тема: Стандард на македонецот во однос на останатите европејци  (Прочитано 8489 пати)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: Цена на горива
« Одговори #30 на: 03 Септември 2012, 11:19:38 am »
не летајте со паметот дека незнам кој незнам каде зема 685548534685416576546548686 евра плата неделно.Пред два дена прв братучед од Франција кој работи ВО Пежо-Ситроен групацијата како дизајнер зема 1500 евра месечна плата.Истотака се најавува затворање на многу работни места во компанијата па стравува дека можи и да летни од работа.

Вие пак мислете си дека ѓуптинот од битолско зема над 1500 евра плата....Абе каде...

Не е незнам каде и не е незнам кој. Точно знам и каде и кој.  Затоа и наведов како факт, а не рекла-кажала муабет.
бтв, двајца пријатели во Инголштад работат во 2 различни фирми и двајцата имаат плати повисоки од 2500 еур (едниот е во Ауди и за разлика од братучед ти е техничар и ем зема 3000еур, ем и ама ич не стравува за работата). Северот на Германија е посиромашен и за Берлин точно е дека примањата се помали, но зошто никој не спомнува дека храната во цела Германија е поефтина отколку овде ?!? Цените во супермакет се пониски од цените кај нас. Да не редам еден по еден продукт за доказ. И мене да ми кажувале немаше да верувам, ама со свои очи сум видел. Берлин е поефтин за живот не вклучувајки луксуз од Скопје (освен такси превозот кој е 5 евра старт и евро и кусур од км)
Лидл во Германија е поефтин од Лидл во Грција. ДМ во Германија е поефтин од ДМ во Скопје. Имам и слики некаде па може и директна споредба да се направи ама кој не сака да верува нема фајде. Да не споменувам пак кои се цените на гардероба во Х&М или пак Ц&А ?!?! Дури и Есприт изгледа нормален во ценовен поглед во споредба со цените овде!!! Ке ви се одмили сиот шопинг кај нас.
Овде некој изгледа доста успешно форсира една слика дека иако имаме ниски примања сеуште е ефтино. Епа можеби некогаш било, АМА НЕ Е ВЕЌЕ !!!

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #31 на: 03 Септември 2012, 11:46:37 am »
Зоки Пет јас ти верувам пошто сум бил и сум видол со своите очи..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #32 на: 03 Септември 2012, 11:48:24 am »
Не знам каква е дискусијава? Боље 300е во Македонија него 1500е во Франција?! WTF?! Ја бирам 1500 во Франција, па ќе се мачам ако треба

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #33 на: 03 Септември 2012, 11:51:01 am »
Исто и за Италија, кога ми кажаа какви се цените на прехрамбените производи, посебно на месото, не ми се веруваше. Од мислење дека сме земја со најефтина храна, испадна сосема спротивно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #34 на: 03 Септември 2012, 12:34:49 pm »
Не знам каква е дискусијава? Боље 300е во Македонија него 1500е во Франција?! WTF?! Ја бирам 1500 во Франција, па ќе се мачам ако треба
TAKA ДЕ!

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #35 на: 03 Септември 2012, 12:46:09 pm »
300e wtf!! “тоа е добро“ што да кажат 60 % од луѓето што земаат минимална плата од 8000 денари па се до нашиот си просек од 200 до 250 евра
како за пример во швајцарија минимална дневница е 150 франга и тоа најобичен работник, тоа се 7500 денари. За еден ден ја вадат цела наша плата а каде се уште 22 работни денови , ова ви го кажувам како точна информација имам фамилија таму
облека поефтино од кај нас брендирани маички за по 5 франга смешно нели 250 денари а не кај нас шутка комерц со цена од 1000 денари
Сите шмркаат , никој не е настинат ?!

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
« Одговори #36 на: 03 Септември 2012, 13:16:50 pm »
Тоа со просечната плата е нереално,зошто?
Како прво македончето работи по 260 часа месечно а е пријавено дека работи по закон од 180 часа месечно,зборувам во приватниот сектор,ретко која фирма работи по закон.
Па ако за 260 часа зема плата од 300 евра,за 180 часа испаѓа дека зема 200 евра,но во најдобар случај.Повеќето се осигурано на пола работно време а работат по 260 часа.
Комшија мој работи во ИГМ Трејд во Кавадарци,пред 2 часа правев муабет со него и ми вели,брат овој месец што помина имаше 31 ден,сите 31 ден бев на работа работев,немав ниту еден слободен ден,цел месец,секој божји ден бев на работа,од пон до петок по 10 часа за викенд некогаш 10 некогаш 8 часа,за плата од 300 евра од кои 200 преку банка 100 на рака.Па каде живееме,да завршам факсот и бегам од тука,ова е бетер од африка.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Нова тема за нашиот (не)стандард.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Тоа со просечната плата е нереално,зошто?
Како прво македончето работи по 260 часа месечно а е пријавено дека работи по закон од 180 часа месечно,зборувам во приватниот сектор,ретко која фирма работи по закон.
Па ако за 260 часа зема плата од 300 евра,за 180 часа испаѓа дека зема 200 евра,но во најдобар случај.Повеќето се осигурано на пола работно време а работат по 260 часа.
Комшија мој работи во ИГМ Трејд во Кавадарци,пред 2 часа правев муабет со него и ми вели,брат овој месец што помина имаше 31 ден,сите 31 ден бев на работа работев,немав ниту еден слободен ден,цел месец,секој божји ден бев на работа,од пон до петок по 10 часа за викенд некогаш 10 некогаш 8 часа,за плата од 300 евра од кои 200 преку банка 100 на рака.Па каде живееме,да завршам факсот и бегам од тука,ова е бетер од африка.
8h ако работиш треба да си среќен. Затоа така треба да се поставиш на работа и готово.

Oваа песна детално објснува како треба да се однесуваш на БИЛО кое работно место, кое не плаќа прекувремено. А јас апсолутно го поддржувам и спроведувам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Аууу браво за "браштата"! :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
" Овде некој изгледа доста успешно форсира една слика дека иако имаме ниски примања сеуште е ефтино. Епа можеби некогаш било, АМА НЕ Е ВЕЌЕ !!! "

Точно така !!!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
^^ Со потпис и печат!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Сеуште се е евтино, споредено со сега. А тек како ќе биде...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не ми е проблемот што не е поефтино, проблем ми е што за парите го добивам чкартот.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Кога го спомна чкартот, не спомињам имиња, но една реномирана млекара за домашен пазар сирењето го прави од млеко во прав а за извоз ко што треба од природно млеко..