Автор Тема: Стандард на македонецот во однос на останатите европејци  (Прочитано 8478 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
Тоа со просечната плата е нереално,зошто?
Како прво македончето работи по 260 часа месечно а е пријавено дека работи по закон од 180 часа месечно,зборувам во приватниот сектор,ретко која фирма работи по закон.
Па ако за 260 часа зема плата од 300 евра,за 180 часа испаѓа дека зема 200 евра,но во најдобар случај.Повеќето се осигурано на пола работно време а работат по 260 часа.
Комшија мој работи во ИГМ Трејд во Кавадарци,пред 2 часа правев муабет со него и ми вели,брат овој месец што помина имаше 31 ден,сите 31 ден бев на работа работев,немав ниту еден слободен ден,цел месец,секој божји ден бев на работа,од пон до петок по 10 часа за викенд некогаш 10 некогаш 8 часа,за плата од 300 евра од кои 200 преку банка 100 на рака.Па каде живееме,да завршам факсот и бегам од тука,ова е бетер од африка.
8h ако работиш треба да си среќен. Затоа така треба да се поставиш на работа и готово.

Oваа песна детално објснува како треба да се однесуваш на БИЛО кое работно место, кое не плаќа прекувремено. А јас апсолутно го поддржувам и спроведувам.

Исто ти се фаќа и среќен и несреќен,ако пружиш отпор леташ од работа,никој не те праша дали сакаш слободен ден во 31 работни денови во месецот или не сакаш,едноставно мораш и точка.Тој ти кажува дали,колку и кога ти следува годишниот одмор,башка работиш физичка работа цело 10 часа дневно,7 дена во неделата,30 дена во месецот и никој не те праша можеш не можеш сакаш или не сакаш,едноставно ако сакаш да работиш за 300 евра плата 30 дена во месецот,физикална работа,во прашина,емулзија,киселина,маслотина устата ја затвораш газето го ширеш,заби стегаш и тоа  е тоа.....
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
" Овде некој изгледа доста успешно форсира една слика дека иако имаме ниски примања сеуште е ефтино. Епа можеби некогаш било, АМА НЕ Е ВЕЌЕ !!! "

Точно така !!!

http://www.time.mk/read/ffa872242c/60a8e326bb/index.html

Дизелот најевтин во Македонија

Eве како се пере мозок, на проста маса Македонска. Со други зборови, имаме најниски примања во Европа. Или скратено, моментално сме од гомно подоле.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Море, Милејца земал 2 гајби Гинис 100%...  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ма ок, земав едно Старопрамен од литро кое го испив веднаш штом стигнав дома додека ги местев висечите. А земав и едно Крали Марко како биџет варианта за да ме држи три-четири дена (оти то коњомоч едва се пие).

Јас сега како тазе вселен во новиот, тоест реновиран стан вчера си средувам по дома и се мислам.
Дадов азно неброено а добив чкарт паркет и средување на паркет, чкарт кречење (еве подле 2 месеци бојата се лупи), тенџерињата се срање, ножевите се срање, столаријата крцка и се клати, водоводот бучи небаре трошам еден кубик вода во секунда.
Вчера испазарив прехрана и други артикли во вредност од 4600 денари од СП маркет и срање е следново: осоговски козји кашкавал во себе содржи песок, струмичката мастика ја упропастиле во уста не е за ставање, т’га за југ е кисело ко оцет, јајцата се сите 10 комада со различна форман димензија и боја, ножот за лупење компири ти симиња пола компир, печурките во тегла од Бонум се распаѓаат кога ќе ги ставиш во чинија. Лименките Скопско кои ги купив за частење морав да ги ставам во корито на киснење оти смрдеа на дизел, да не навлегувам премногу во детали ми се случи за пола од артиклите кои сакав да ги купам да се откажам поради никаков квалитет.

За сето тоа дадов 20% од платата, пола од тоа ќе го фрлам и истото треба да го повторам за недела дена. Додека живеев во Њујорк носев преполне кеси дома и тоа со ситнишот што ми остануваше после шетањето, купувањето разни електроники и гаџети и слично. На колегите после мене им оставив полн фрижидер јадење и пиење, а откако се вратив тука почнав и ситнине монети да ги ставам во новчаник и да ги бројам......

*** ти животниот стандард.

ти у њујорк, јас во детроит... знам многу убаво за што збориш....

И тоа не било каде во Њуорк туку во Сред Менхетен во Фананш’л дистрикт каде педериве од цел свет се жалат како било многу скапо, тоест наскапо у цел свет после Дубаи. Па пичка му мачина... нема смисла такви муабети за Фаненшал дистрикт, багатела е таму адењето и пиењето.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
^ А за клецање шо праиме? :D
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7277
различна форман димензија и боја, ножот за лупење компири ти симиња пола компир, печурките во тегла од Бонум се распаѓаат кога ќе ги ставиш во чинија.
*** ти животниот стандард.

Што све се прави во Драгоманце, фабриката што ги пакува тие печурки Бонум, и сега другата која е на 400 метри од мене, ќути Миле, биди среќен што имаш и тегла, а не па печурки кои се растураат неа...

:D :D :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Шо да праиме и тоа е скапо. За да клецаш треба да спонзорираш или да извршиш директно плаќање на трансакциска.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Не дека сме поарни или слични како западот,ама и таму не е како шо беше порано.И таму им е тешко на некои.Е сега на некои им се доста 1500 евра месечно,мене ми се малку,така да сите си имаме различни погледи околу заработувачката.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Шо да праиме и тоа е скапо. За да клецаш треба да спонзорираш или да извршиш директно плаќање на трансакциска.

ај не јади вафли и ти сега... не на мене тие финти.... и тоа е поевтино од тука... во било кој клуб петок-сабота, со 4-5 пијачки од 4-5 долари и успат  2-3 шота од 2 долари ја имаш нај убавата пичкетина (по твој личен вкус и избор), а по мој плавуша америчка со сифони ко ваљаци за асвалт и мозок половина (количнски) од оној што го има во кокошка... и другиот ден може и да се прајш дека не ја знаеш ако ти се сака...

кај нас треба со недели да ја шеташ,  да и тепаш муабети у стилот маче, мацо моја, куце, медо мое, да потрошиш дупло повеке само за на телефон и гориво додека и симињаш звезди како е она нај лепше нешто у животу што ти се десило... и одма почиња муабет за брак, деца, прстен на рука...

едино у америка е поскапо ако се ожениш... е тука си го изел калапот брат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Таму не се клецаат за пари, таму за кејф!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
А нашиве демек не ги сврби пичурникот? Морееее се клецкаат само што гледа и корист да извади-Икономични се што би рекол Бугарот :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
ако се споредуваме со африка,со пустинските делови на африка во тој случај имаме ефтино гориво

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
" Овде некој изгледа доста успешно форсира една слика дека иако имаме ниски примања сеуште е ефтино. Епа можеби некогаш било, АМА НЕ Е ВЕЌЕ !!! "

Точно така !!!

Eве како се пере мозок, на проста маса Македонска. Со други зборови, имаме најниски примања во Европа. Или скратено, моментално сме од гомно подоле.

Дени ај сега направи анализа колку понеквалитетен е дизелот во македонија отколку во споменатите земји и исто направи анализа колку пати повеќе примања имаат луѓето во истите земји. Да видиме дека дизелот во Македонија е НАЈСКАП.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Стандард на македонецот во однос на останатите ев
« Одговори #72 на: 04 Септември 2012, 10:15:01 am »
Od kaj da znam jas da meram kvalitet... Na USB dizel ne stavaat. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore

Си даваат фора за следно поскапување. Дизелот е поефтин, пошто акцизата му е пониска од онаа на бензинот.

Извадок од извештај на РКМ:

Претпријатијата кои произведуваат деривати од нафта можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати така што највисоките производни цени да изнесуваат и тоа:
а) Моторни бензини
ден/лит
- ЕУРОСУПЕР БС - 95  до   43,297
- ЕУРОСУПЕР БС - 98  до   44,808
б) Дизел гориво
ден/лит
- ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)  до  44,290

----------------------------------------

A. Највисоките малопродажни цени ( 1 ГРУПА НА ЦЕНИ) да изнесуваат и тоа:
а) Моторни бензини
ден/лит
- ЕУРОСУПЕР БС - 95   до   82,50
- ЕУРОСУПЕР БС - 98   до   84,00
б) Дизел гориво
ден/лит
- ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)  до   71,50

------------------------------

Разлика од 11 денари се прави САМО поради поволностите од државата и ништо друго!!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Кај нас за 300 евра макс - http://www.youtube.com/watch?v=4ZLGQAVSkPo