Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3860333 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Инаку пикапот го палевме на туркање и беше на плин наместен, застанавме 1 мин да одмориме и само на едно вртење на клуч за да запали се запали цел мотор. Се запали онака силно со само едно фуууууппп од звук и излезе пламен од секоја дупка кај хаубата...

баѓ ова ми кажува дека од бензин се запалил, а не од плин... истекло бензин во алансерот. пукнало црево или нешто ама после пумпата бензинска... реков јас, ова е еден од нај големите фејлови на застава... бензинската пумпа и цревата како се изведени, заштита 0. не една потпалена застава што сум ја видел од таа причина... и сите одма ПЛИНОТ Е КРИВ, а благе везе нема... тураат вентили после пумпа, пумпата друка цело време и цревата се под притисок, а не се ладат, бидејки не циркулира нов бензин низ нив и се укрутуваат.. во еден момент ке пукне и ке наполни се со бензин...

бензинот не е детонирачки кога е излиен, туку баш тоа како што го опиша фууууууп... така се пали.. плинот детонира кога се пали во густо испарување...

за последен пат, заставава не се заплила од плинот... прекинете да ширите дезинформации...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Може не се дезинформации, може стварно се запалила од плинот. Кој не сака плин, нека не монтира. Ризикот дека ќе ти се запали колата од плин е иста ко` ризикот да ти се запали од бензин или нафта. Ни помал, ни поголем. Ризикот е зголемен од друга причниа, Имаш два системи за напојување со гориво, имаш дупло повеќе points of failure, така да поголеми се шансите да ти се запали кола со плин, зошто може да се запали или од бензинот или од плинот. :)
Но по примерот на n1kola, ја бензин веќе не погледнувам  ;D :

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Убаво си кажува онак,цревата за гориво/бензин на застава се катастрофа,не се заштитени и спроведени како што треба,баш во оној дел кај моторот.Еве сега на Југото,се распукало цревото за бензин,прска насекаде,стариот вика осеќам мириса ама незнам од каде.......среќа што ѕирнав,да возел шо знам ден/месец така,запаличу пола зграда ќе било.101 пред мои очи се запали,исто од скинато црево,како пламенофрлач беше,среќа застана во близина па се стрчавме со ПП апарати,лоша работа.Сепак плинот,побезбеден систем ми е,посебно во застава возилата.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
Тоа е, ете и ја кажав одредена причина со пловакот во казанчето од карбураторот кај заставините мотори како еден можен проблем кој може да се случи кога колата се вози на плин и кога казанчето е празно, а пловакот додека колата се вози, од вибрации мава во дизната на дното, се дупнува, потоа кога ке ја префрлиш на бензин, се полни со бензин и пропага до доле и не ја затвара дизната од која влегува горивото во казанчето.
Кај нас досега неколку пати излегуваше бензин од сите страни од горе од кај карбураторот, па на крај успеавме да го решиме тоа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
сте можеле даго решите поедноставно... избруси ја дизната одозгора за 3-4 милиметри и решен проблем...

симо... премногу филозовски е твојава гледна точка...

ако тргнеме така, има уште еден по страшен одоговор т.е. комбинација:

-застава прима гориво само од едно место...преку карбуратор и плинот и бензинот идат само и само таму, а тоа е 1 место... твојата кола има бензински+ плински довод, т.е. имаш 4 дизни за бензин и 4 дизни за плин, тоа се 8 вбризгувачки места на гориво... кај мене е уште пострашно.. 5 со 5 се...

можеме вака до бесвест...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Легенда
сте можеле даго решите поедноставно... избруси ја дизната одозгора за 3-4 милиметри и решен проблем...

Па и ова е едноставно решение, долниот дел од пловакот каде што маваше на дизната го вдлабнавме, потоа убаво со калај го запечативме пошто мислам дека пловакот беше од месинг. Имавме и пластичен, ама и тој се дупна. Тогаш вадиме пловакот, целиот со бензин. :D

-застава прима гориво само од едно место...преку карбуратор и плинот и бензинот идат само и само таму, а тоа е 1 место...

За застава, т.е карбураторот што го користи, најубаво решение откако ке го атестираш плинот е да го избушиш на ова место што е означено со црвено. Потоа со стега убаво ке го стегнеш цревото и ако испадне плин од тука дојди титни ми.
Кај мене тука е избушено.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
не е само црево да пикнеш... бушиш, режеш навој и монтираш цевче со отовр Ф12... е на него цревото од плинот и после нека ти тика некој... ни сам незнам колку карбуратори ги дупнав,,, имав дијана (со воздушно ладење) мојата прва кола со лин кој се грееше од издувни гасови, преадаптирана со карбуратор од фиќо... вака беше дупнат карбураторот, само на фиќо доаѓа од страна и влага директ у грло над лептирот...

исто така пожелно е да се закоси малку нанадоле... по можност...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Легенда
Да де, јасно, ке го избушиш тука, ке му направиш навој, метално цевче ке навртиш, па потоа цревото од плинот со стега ке го стегнеш.
Уште поубаво би било да се направи плочка која би влегла под лептирот. Значи усисна грана, па плочката за плин, па над неа карбураторот да го ставиш.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Да де, јасно, ке го избушиш тука, ке му направиш навој, метално цевче ке навртиш, па потоа цревото од плинот со стега ке го стегнеш.
Уште поубаво би било да се направи плочка која би влегла под лептирот. Значи усисна грана, па плочката за плин, па над неа карбураторот да го ставиш.

е кога ке ставиш плочка ПОД лептирот и ке ти работи на плин, тогаш титни ми...

плинот мора да се убризгува НАД лептирот. како иначе ке контролираш смеша?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Легенда
Па кога ке стиснеш гас, се отвора лептирот, се овозможува повеке проток на воздух, и моторот ке почне да влече повеке воздух, а со тоа и плин преку плочката. Мислам дека ке работи така.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
биди сигурен дека НЕМА да работи, бидејки во граната е цело време силен вакуум, кој е контролиран од лептиорт.. свесен ли си колкава количина на плин ке повлече во граната кога лептирот е затворен... или ај да речеме и до пола отворен? инстант пресисување и гасење...  никогаш нема да проработи... убризгувањето на гориво се прави само НАД лептирот...

ако можеше да работи под лептирот, тогаш нема потреба да тураш плочка.. едноставно, примени го моделот од погоре опишан со цевчето, избуши ја граната, тури му цевче и тука прицврсти го плинското црево...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7662
  • French diamond
Во ред е, само да ви кажам дека се запали расплињачата која се наоѓа веднаш до бомбината која пак претходно фрлала искри и беше однесена на мајстор за тоа и според мене да беше на бензин немаше толку лесно да вивни... ама според вас експерти во секое поле од бензинот се запали, ако не беше возена 1 година на бензин и ја палевме на плин.

И пак ќе речам јас плин не, во рок од 2 мин се прошире низ цела кола, најверојатно тушеше од негде.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
Имате некогаш плински боци пикано од решо? Прат пламен и пм.. фиребал што би се рекло. Друго ме занима, кога сме кај плинот, како се регулира дотокот на плин во моторот и колку плин ќе пушти расплињачата ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Во ред е, само да ви кажам дека се запали расплињачата која се наоѓа веднаш до бомбината која пак претходно фрлала искри и беше однесена на мајстор за тоа и според мене да беше на бензин немаше толку лесно да вивни... ама според вас експерти во секое поле од бензинот се запали, ако не беше возена 1 година на бензин и ја палевме на плин.

И пак ќе речам јас плин не, во рок од 2 мин се прошире низ цела кола, најверојатно тушеше од негде.

Колку несреќи имаше лани од дрвени ќумбиња и колку куќи се запалија од неисправна ел. инсталација по дома? Критериумот ти е погрешен. Пламен од бензин исто толку брзо се шири. Сепак, твое право е да не сакаш да монтираш плин, ама да го „демонизираш“ плинот затоа што некој се запалил поради неисправна плинска и електрична инсталација, тоа е малце глупо...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.