Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3078752 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
Значи трепкачко светло е доколку си далеку да бидеш спремен да кочиш (да речеме 50-100 метра).

Во НИТУ една земја во светот зеленото трепкачко светло не значи дека ако си на 15 метра од семафор дека треба да успориш.

Пример во Австралија важеше истиот закон дури и за жолто светло. Ако светнува ЖОЛТО светло, а ти не си во состојба да го запреш возилото (а се движиш со 50 односно 60км/ч) на безбеден начин имаш право да поминиш.

Убаво кажа Симо, ниту кај најсовесниот возач, зеленото трепкачко светло нема да го натера да ја намали брзината.

Во целата сообраќајка има 3 елементи.

1) Поминување на црвено светло
2) Неприлагодена брзина
3) Според она што прочитав двата возачи биле во алкохолизирана состојба.

Знаете што најмногу ме зачудува...возачот на Аудито.

Можете да забележите дека комотно можеше да ја избегни сообраќајката. Во овој случај можеше да се префрли и во другата лента на раскрсницата само да избегни удар. Некои ова го анализираа као премногу бил пијан да го направи тоа.

НО, после ударот гледајте како го исконтролира Аудито после таков страотен удар.

0:39-40 веќе почнал да кочи ако ја успорите снимката 0.25 брина се гледа дека далеку пред семафорот кочел...

0:42-46 од таков страотен удар и таква тешка кола со уништена предница успева да ја стабилизира

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
@shtrumf, чисто да ти доловам колку е „погрешно“ трепкањето (во наводници, зошто сигурно не е погрешно, ама грешна инфо дава):

Во охридон, си возам ја така по булевар, и научен дека семафор е закон а не бројчаник, две секунди ми вика бројчаникот, ама на момент ми се гаси зелено светло. Цапам на кочница (ко` улав), пошто у охрид че те одера ако поминиш на црвено, и наместо жолто, пак ме дочекува зелено! Ај ја шо збунка, ама чкрипка од позади, за малце црвена лада жигули ќе ми ја подновеше алфата од  позади.... и уште чоекот (со право) се буни што сум застанал на зелено и ми свири ко` улав да сум.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
Значиии, пак ќе кажам... Главен проблем е недостатокот на културата. И не, не само кај нас како Македонија, туку у глобала на Балканов е тој проблем.

Мене пред некој ден тоа ќе ми се десеше, на големата раскрсница у Аутокоманда (Железара, Ќерамидница). Возев побрзо, ама бев релативно далеку од семафорот и се упали жолто. Јас почнав да кочам, пошто тоа би требало да го направи секој нормален човек со барем трошка разум и совест, додека тој позади мене сакаше да го „фати“ семафорот буквално преку мене, па ќе ме залепеше, Лансерот Колт ќе ми го напраеше.

Што се однесува до ситуацијата на видеото, по мене, се десила сообраќајка помеѓу кретен и идиот. Едниот проаѓа на црвено, другиот вози значително побрзо од дозволеното. И едниот и другиот би ги бодел со шило за мраз.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Веле која култура ја бараш во 3 саат навечер кога се е издрогирано :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
Да бидам искрен, преку 90% од кретенизмите што ги гледам по улициве се рано наутро, кога одам на работа или сред бел ден, кога се враќам, пошо навечер не се движам баш по улици или у околина на истите, за да не се нервирам за џабе. У неколку наврати навечер видов како џандари најладнокрвно си проаѓаат на црвено на раскрсницава кај Собрание, и црева ми се превртеа. Што би требало да очекува човек?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Што би требало да очекува човек?

Во идеален случај тоа би бил улетан камион кој мава директно во нив. Уствари тоа е што посакува, а што очекува е да му пишат на некој казна што немал резерва штопна за картер.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
abe rabotata e shto kaj nas do vcera se vozese jugo i so toa stapni na gas i so A8cata ne e isto jebiga

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Веле, тоа што го велиш, само полициски Ленд Ровер зад мене, јас со мондеото. Кочам на дебело жолто кај Мида, кочи ко кочија тоа кантата полициска со шкрипење, менува лента и застанува покрај мене. Среќа имав што пак прибран беше полицаецот па избегна. Немаше таа среќа една другарка моја, автобусот од ЈСП пасатот го имаше поштено здробено.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
Влез на Скопје, Автокоманда затворен/ Наслушнато дека имало некоја така пострашна сообраќајка, ама не знам за што точно се работи...

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
http://www.kurir-info.rs/usmrtio-troje-golf-prosao-kroz-crveno-vozacu-audija-do-12-godina-robije-clanak-1412679
Можеби нема да се 12години но секако ќе лежи затвор поради жртвите.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Пак некои дискутираат како во сообраќајна незгода да мора само еден да е виновен.

Најдобриот адвокат на светот не може правно да го одбрани возачот на аудито за тој да нема ниту процент вина. Освен секако со Димитар звани мито :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Веле, тоа што го велиш, само полициски Ленд Ровер зад мене, јас со мондеото. Кочам на дебело жолто кај Мида, кочи ко кочија тоа кантата полициска со шкрипење, менува лента и застанува покрај мене. Среќа имав што пак прибран беше полицаецот па избегна. Немаше таа среќа една другарка моја, автобусот од ЈСП пасатот го имаше поштено здробено.

Неколку пати сум бил приморан на така оштено жолто да поминам пошто ќе ме звекнеле од позади. Или наместо да закочам ко што треба, да дозирам кочница до после смафорот за да му текне на тој да закочи, па риквец да се враќам :S

Пак некои дискутираат како во сообраќајна незгода да мора само еден да е виновен.

Најдобриот адвокат на светот не може правно да го одбрани возачот на аудито за тој да нема ниту процент вина. Освен секако со Димитар звани мито :)

Па добро, не се сметам за најдобар адвокат на светот, али ипак фала ти на компликација Банза, го ценам ова многу :D :D :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54984
  • Махер
Kocnica mora da se dozira, inaku kaj ke ni e krajot. I toa treba da se dozira taaaka da ne go opasaa pesakot koj trgnal iako gleda deka kola ke go opali, a od pozadi da ne te mavne lend kruzer. Znaci tajnata e da zastanes na 4 cm od pesakot a lend kruzerot da zastane na 2cm ppzadi tebe.

Tesko e, priznavam. Ama koga se mora da se pomine se mora.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
<

Метак у чело.. ОДМА !