Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3850223 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Не е така. При забрзување силата на забрзување опаѓа согласно вртежниот момент на моторот и преносот во кој се наоѓа, плус отпорот на воздухот и гумите.
Кај кочењето силата на кочење не опаѓа. Тоест опаѓа но во нормални услови со многу мал интензитет.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Па не викам ја дека опаѓа, напротив, шепата и плочките појако ќе го стиснат дискот при помала брзина.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Зошто мислиш така? Од која причина?
Шепите се хидраулични и нивниот притисок при одреден степен на притиснатост на педалата треба да е ист... и мислам дека е ист. Така работи ABS-от мерејќи ја силата на притисок на шепите.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Ако го мери притисокот како ќе регулира дали тркалото е блокирано или не? Не работе така. :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ако го мери притисокот како ќе регулира дали тркалото е блокирано или не? Не работе така. :)

Така работи. Погледни го видеото од Бугар на 0:15 . ABS-от мери и ротација и притисок на шепите. Баш точно знае кога при одреден притисок тркалото блокира за колку да го намали за да го деблокира.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Да ама клучна е ротацијата, врз основа на неа регистрира дека тркалото е блокирано и го намалува притисокот за да го одблокира.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Да де, или визуелно представено:

Така да Куоре, погледни ги силите на плочките при притискање на дискот. Секогаш се констаљнтни, но силата на кочење зависи од повеќе фактори.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
не разбирам

Силата на кочење е константна. Кога силата е константна, збирот на кинетичката енергија која кочниците ја одземаат од возилото во однос на времето се зголемува линеарно. Тоа е таа линеарност за која се збори при кочење.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Да де, или визуелно представено:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Така да Куоре, погледни ги силите на плочките при притискање на дискот. Секогаш се констаљнтни, но силата на кочење зависи од повеќе фактори.

ABS се активира кога силата на шепите може да го блокира дискот, а тоа се случува на помала брзина односно отпор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Внимание, внимание.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Таксистов има такви пенали да плаќа за нанесување психички трауми, тоа е чудо едно!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Сигурно покрај тоа ќе изеде дебел ќутек.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Стока моторџиска.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.