Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3884943 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
И јас турам кладба дека не бил врзан. Што се однесува до ербезите во мечето, не се сомневам дека го направиле тоа што било потребно да се заштити човекот, но некогаш едноставно треба човек и сам да се погрижи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Тешко дека би издржал врат да не се скрши при тумбање, притоа да не си врзан. Согласен и за безбедносните системи, како и сите други елементи се само помош, не и замена за човечката (не)реакција и претерување.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
И јас турам кладба дека не бил врзан. Што се однесува до ербезите во мечето, не се сомневам дека го направиле тоа што било потребно да се заштити човекот, но некогаш едноставно треба човек и сам да се погрижи.

апсолутно! безбедносните системи не се замена за одговорноста на возачот, туку негова надополна.

„иам 2304 ербези, абс, есп, нааа оолкави гуми, 74 ѕвездици на нцап... значи можам да улетувам у кривини со 200, безбеден сум“. Да, безбедно ќе те транспортираат од обдукција во бутел.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Првите (неофицијални) вести беа дека телото му е најдено надвор од автомобилот. Тоа е уште еден разлог да ставам кладба дека не бил врзан.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
Ниедна безбедносна технологија нема да ве спаси (среќа не е безбедносна технологија) при хаваричен судар на брзини над 100км/ч. Ние можеме да си уживаме во нашите одлични технологии со вертување за некакви * но тие се тука за да не изгинеме како пилиња на судари со умерени брзини.

Во мерцедесот имав одличен систем за алармирање ако некој пред тебе закочи а ти не приметиш, неколку пати ми помогнало кога погледот ми бил во телефон. Но наравоучението е „не гледај во телефон“. Спортивно на ова ние си добиваме чувство дека технологијата ни дозволува да бидеме невнимателни се повеќе.

Во еден друг пример кога се извртев со Meganot  на автопат, 300m  колата одеше со задниот дел нанапред (завртен за 180 - не баш ама скоро). И имаше 300 м траги од кочење, едноставно ABS -то ништо во тој момент не помогна.  Но од друга стрна барем 2 -3 пати активирањето на BAS помошта при кочење ме извлекла од прередување предница.

Затоа заборавете на тоа  дали бил или не бил врзан, дали се отвориле аирбегови или не.
Едноставно правете се за вашата безбедност да биде максимална, и надевајте се дека среќата нема да ви го заврти грбот ако нешто тргне на лошо.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Затоа заборавете на тоа  дали бил или не бил врзан, дали се отвориле аирбегови или не.

значи, тоа што ни го зборат статистиките за ефективноста на појас+ербег да го заборавиме, а?

Едноставно правете се за вашата безбедност да биде максимална, и надевајте се дека среќата нема да ви го заврти грбот ако нешто тргне на лошо.

Сигурно, но не зависи секогаш се од тебе. Што праиме кога може некој друг да биде крив? Преемптивно ќе бацуваме богородици или ќе го врземе ебаниот појас?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
напротив! Никаде не реков да го игнорирате тоа, но во случајов со човеков излишни се дискусиите, бидејќи ниту е аргумент ниту пак можеме врз основа на неговото однесување и несреќа да дојдеме до заклучок дека технологијата е неупотреблива и дека треба да ја игнорираме само затоа што „не‘ поти“ оклу врат појасот.

Поентата е сосема друга - користија секоја технолошка помош за безбеднста, но не се надевај дека таа секогаш ќе те спаси каква и глупост да правиш!!!!!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Ниедна безбедносна технологија нема да ве спаси (среќа не е безбедносна технологија) при хаваричен судар на брзини над 100км/ч. Ние можеме да си уживаме во нашите одлични технологии со вертување за некакви * но тие се тука за да не изгинеме како пилиња на судари со умерени брзини.

Многу битно е како ќе се деси сударот (дали е директен или со лизгање, тумбање..). На другарче тетин му се тумбаше со bmw e39, колата партали (кубик земја имаше внатре), а луѓево мислам беа со многу ситни гребаници.

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637

погледнете го краш тесто и мислам дека работите ќе станат појасни
според ова јас мислам дека бил врзан и дека се отворило перничето...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Го погледнав и не можам ништо да заклучам освен дека на снимкава од euro NCAP мерцедесот си ја завршил работата во задоволување на максималните безбедносни стандарди.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Разлика помеѓу 60 и 80 км/ч:

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?

"No, the airbag does not deploy without a seatbelt on. It is the government's solution to overpopulation of morons who don't wear seat belts."

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?

((1200 * 60^2) / 2) / 10^6 = 2.1

((1200 * 80^2) / 2) / 10^6 = 3.9

скоро ДУПЛО повеќе енергија, а разлика во брзина само 20 км/ч

(пардон за дупли пост)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888

((1200 * 60^2) / 2) / 10^6 = 2.1

((1200 * 80^2) / 2) / 10^6 = 3.9

скоро ДУПЛО повеќе енергија, а разлика во брзина само 20 км/ч

(пардон за дупли пост)

Егзекли... Тек рачунај колку повеќе е, при 100 км/ч...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4595
  • ~ Full of soul ~
Абе да не види новинарот од некоја страна кузнај што ќе си помисли хаха, готово сега дали носел или не носел каиш отиде човекот. пример за да пазиме на се.
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw