Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3887630 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Па тоа ти зборам, осигурителната компанија вика кој го ебе. Пошто е паркиран на улица ништо не му плаќа. Ама ни па на овие паркираниве не му исплаќаат на овој што мавнал во нив. И секој својата кола си ја прави. Односно на крајот тој што ја паркирал на улица колата о сопствен џеп ќе си ја прави колата а тој што мавнал неговата осигурителна му плаќа. Ваков случај му се деси на другарче.

Нема со 30 ама со 60 можеш. А 60 е дозволено. Ако е голема штета и вештаци се викаат. Дали од осигурителна компанија или не тоа незнам.

Иначе за на форум викаш употребуваш такви термини ама колку што гледам во истиот пост се служиш и со стручни. Затоа ти реков :)

Овој примеров твој е случај кога немале адвокати паркираниве, па нормално дека им рекле криви сте и не ви исплаќаме ништо. Или имале не толку способни адвокати. Или трето, не било баш така.

А 60 е дозволено, ама ако возел 60 и пред да се удри ќе имал време да ги воочи колите и да почне да кочи. Затоа и спомнав брзина од 30км/ч. Ако возел 100 или повеќе, тогаш касно ги видел и немал баш време да намали до 30 или некоја слична брзина со која немало да се деси тоа што се десило.

Лупам за бројкиве, а и не знам точно што и како се случило, само коментирам на ова што го има по весници.

Вештачење ако се иде на суд си плаќа тужител, односно оштетениот во овој случај ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Значи по твое ако ми удрат паркирано возило на улица, да те барам да ми завршиш работа да ми дадат пари?

А 60 е дозволено, ама ако возел 60 и пред да се удри ќе имал време да ги воочи колите и да почне да кочи. Затоа и спомнав брзина од 30км/ч. Ако возел 100 или повеќе, тогаш касно ги видел и немал баш време да намали до 30 или некоја слична брзина со која немало да се деси тоа што се десило.

Ова ти што го збориш е вештачење.

Еве ќе ти кажам. Местото таму е такво што во ситуација нема да ги приметиш. Значи идеш на левата лента позади кола и возиш 60. Даваш десен жмигавец да влезеш во десна и оп паркирана кола, бам. Икс случаеви има вакви.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Тогаш директно ќе се збрцаш, нема да се превртиш :)

Иначе барај ме, ќе ти дадат пари. 100% од штетата можда нема да добиеш, ама нема да останеш без ич во секој случај ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
Се откажувам! Ќе биде добар адвокат од тебе :D :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Ај шо ќе биде, туку и има право... ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
Е ај супер тогаш ... ;)

Fuck it!!!

Шо е у право бе Симо?!?!

Дека ќе ти донесе пари ако те удрат паркиран на улица? Па гледаш вика само дел ќе успее.Ако успее. Прашај го дали имал некад случај таков? На памет муабети.

Или дека неможеш да се превртиш ако мавнеш у некој со 60 без кочница? Прво ако удриш на поминување во друга лента нема даго мавнеш директ од позади полу полу ќе го фатиш.
Си видел ли што е удар со 60 без кочница???

Мислам дека јас сум имал таква случка и еве кажувам, не бладам. Тој од осигурителна со зборовите кој го ебе настапи, што паркирал на улица вика.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
Во последниве 30 дена откако сум тука во Македонијава, во Куманово искршија едно добри 5-6 bmw-а, и тоа од поновиве серии, од 2007-ма па навака ...

Половина завршија на кров, кој во бандера ...

Количиња по 15к + each ...

Да ти е страв да возиш ...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Е ај супер тогаш ... ;)

Fuck it!!!

Шо е у право бе Симо?!?!

Дека ќе ти донесе пари ако те удрат паркиран на улица? Па гледаш вика само дел ќе успее.Ако успее. Прашај го дали имал некад случај таков? На памет муабети.

Или дека неможеш да се превртиш ако мавнеш у некој со 60 без кочница? Прво ако удриш на поминување во друга лента нема даго мавнеш директ од позади полу полу ќе го фатиш.
Си видел ли што е удар со 60 без кочница???

Мислам дека јас сум имал таква случка и еве кажувам, не бладам. Тој од осигурителна со зборовите кој го ебе настапи, што паркирал на улица вика.

Нема АКО успее, туку ќе успее. АКО е само за 100%. И да, сум имал таков случај. 20% допринос за паркиранио е во последниот таков случај. Така да толку од тоа НА ПАМЕТ МУАБЕТИ.

Тој од осигурителната му плати на паркираниов мање од 50%, али паркираниов не беше најпаметен на свет туку си ангажираше адвокат и си доби уште пари.
Исто така на еден друг клиент за повреда на скијање сакаа од осигурителна да му исплатат 400 денари. На крај судски му исплатија 50000 денари.

Толку од тоа дека што ќе кажат од осигурителна тоа е закон и правилно ;)

А јас реков дека со 30 нема да се превртиш, не со 60 ;)

Не ми ставај зборови во уста и секако ќе те замолам да не викаш дека нешто на памет зборам кога не знаеш колку и што сме сработиле како канцеларија, и со какво искуство од двете страни (и во осиг. компанија и како адвокат) имаат луѓето што се со мене во канцеларија.

Ова го работам, за ова сум учел и сега ти ќе ми кажуваш што и како е дека другар ти го мавнале и не му дале пари? :)

Члинк, није у реду :)

Отсутен Chlink

• Легенда
Све је уреду ;)

Бато мики низ сито и решето е поминат, недај боже да се случи, после на Симо кажи му да брка судови и адвокати, ја сум ги чешал тие јајца. Примерот со 60 е исто како примерот со 30. Си бладаме и јас и ти, односно неможеме ништ да докажеме. Ако дојдеш ти како авокат и од другата страна еден ист како тебе, нема се така ко нож загреан низ путер да иде.

Еве бато Мики, уште еден случај:

Едносмерната уличка позади машински, што се иде накај мида. Нели искачаш од нејзе и вртиш десно за накај мида, тука првин некој бараки има. Доаѓа паралелно со главната. Јас си вртам лево, мојата лента слободна, арно ама на другата паркирани возила, нормално се дешава друга кола да иде баш од едносмерната и десно да влезе, мора на моја лента да влезе. Се дешава судар, не претерано јак, у другава кола за беља Влатко Морал, мое другарче од деца, уште градинка заедно. Е сега јас не сум крив, доаѓа полиција, на Влатко му викаат. Преземаш оговорност или ќе го тужош ПАРКИРАНИОТ кој е крив за оваа ситуација. Значи крив, а не уште ако го удрат пари да земе. Во ред е, може има начин сега некој, ама едно време немаше. И башка не би требало да има. И во оваа ситуација како крив ако те земе тебе како адвокат ќе биде се супер се додека не види осигурителната компанија за големината на штетата. Ако се работи за огромна сума, ќе земат и они адвокат.

Јас не се сомневам во вашите квалитети ама немој и ти во моето знаење, тешко е кога си оштетен а притоа почињаш од нула со овие работи, а немаш никој што е адвокат или сл.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Е ај супер тогаш ... ;)

Fuck it!!!

Шо е у право бе Симо?!?!

Еве ти муабет не на памет. Другарка, паркира на улица, кај што не е дозволено паркирање. Отвара врата, вратата и` ја удира тој од позади што заобиколува. Крив е тој што заобиколувал, и осигурување и` ја обесштетува нејзината кола. Дури не попи казна за непрописно застанување.
Втор муабет не на памет. Во аеродром кај што работам, на средина паркирано возило на тоа паркинзите (на сред улица), во него удира кола. Удрениот попива казна за непрописно паркирање, тој што удира и предизвикува штета, е крив за сообраќајката, и осигурување го обештетува паркираното возило.

Толку...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Мики, ти немаш знаење, туку имаш некакво искуство ;) Има огромна разлика меѓу овие две работи.

Секако дека една од 10 ситуации може да искочат различно од што зборам, заради еден куп фактори.

Еве и Симо ти наброја 2 примера, јас можам уште 10 кои сум ги работел.

Отсутен Chlink

• Легенда
Јас имам уште неколку од рукав да извадам каде е обратна случката.

Во случај на другарка ти: Нејзиното се рачуна како привремено застанување, значи секоја кола има право со ДЕСЕН жмигавец да стои 5 или повеќе минути.

Во другиов случај не знам што се случило ама ако мене ме обвинат затакво нешто ќе се жалам во суд за пректшени човекови права. Како може застанат на сред улица да не биде предизвикател на незгода.

Јас ако сакаш имам сега брзо со алфата случка и на паркинг. За иста работа. Да видиш како се рачуна и паркинг улица и непрописно паркирање.

Има разлика од случкадо случка, тебе нешто нети кажале. Тој застанат на сред улица гарант во тој момент застанал поради нешто, закочил. Пошто ако си стоел сигурно ќе го видел пред време и немало да го удри.

Мики, ти немаш знаење, туку имаш некакво искуство ;) Има огромна разлика меѓу овие две работи.

Секако дека една од 10 ситуации може да искочат различно од што зборам, заради еден куп фактори.

Еве и Симо ти наброја 2 примера, јас можам уште 10 кои сум ги работел.

Така е искуство, ама нели се стекнува и некакво знење, можа не професионално ама го има.

Е тоа сакам да ти го кажам. Врати се на мојот пост. Реков ако има сведоци дека си стоел така паркиран долго време, дека не бил застанот по потреба во моментот може да го крка.

А пошто ние сите се сложувамедека се гамад тие што паркираат така зашто некој неби сведочел, па фино лепо да си го јаде тој.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
сите заборавате еден битен момент во овие сообраќајки, а тоа недржење на прописно растојание меѓу возила...

Отсутен Chlink

• Легенда
Тоа е моментот на моментално застанување, тогаш е кривтој од позади. Збориме за паркирање возило на улица и чао џаци, јас сум Питу Гули за вас. Ваљда ме сваќате, пошто почнав и сам да не се сваќам :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
И неприлагодена брзина на движење :)

Има многу фактори на двете страни кои менуваат многу работи во една дадена ситуација. Така да прво записник, па после сообраќаен вештак и ќе се знае што и како. Вака на памет до утре.

Во секој случај, паркиран на улица може да добие пари и тоа голем процент, ако не и се.