Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415647 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821

Отсутен Inter1

• Редовен
@Inter1 трк на масажа, се напна многу ;D

Tajlandska, so srekna zavrsnica.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Кога јас учев Македонски,беше сваќал,словенски и сл... сега по ново е сФаќал,словенечки...Дали станува збор за еволуција или помодарство,незнам. :)
Прашање е дали ти нешто си учел по предметот Македонски. Отсекогаш било сфаќал и отсекогаш било словенечки затоа што словенски се однесува на старите Словени а не на Словенците кои живеат во Словенија. И незнам се пишува не знам. Во Прилеп велат - да ти ги врати даскалот парите.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Кога јас учев Македонски,беше сваќал,словенски и сл... сега по ново е сФаќал,словенечки...Дали станува збор за еволуција или помодарство,незнам. :)
Прашање е дали ти нешто си учел по предметот Македонски. Отсекогаш било сфаќал и отсекогаш било словенечки затоа што словенски се однесува на старите Словени а не на Словенците кои живеат во Словенија. И незнам се пишува не знам. Во Прилеп велат - да ти ги врати даскалот парите.
Остави тоа толкување за да се направело разлика меѓу Словени и Словенци, кога Словенците за себе си викаат словенски.

Објасни како морфолошки се доаѓа до словенечки од Словенија.
За споредба:
Ро_ма_ни_ја = ро_ман_ски
Сло_ве_ни_ја = сло_вен_ски
Гер_ма_ни_ја = гер_ман_ски

Ма_ке_до_ни_ја = ма_ке_дон_ски

Не е Па_лан_ка па да излезе па_ла_неч_ка
« Последно менување: 11 Септември 2021, 15:02:41 pm Mikius »

Отсутен Inter1

• Редовен

Отсутен Inter1

• Редовен
LOL. Solzi sami kapat prosti mi...
https://sdk.mk/index.php/makedonija/zoran-mileski-ke-ostane-zatvoren-vikendov-a-od-ponedelnik-teshko/

Проблемот велат е што на осудено лице кое сторило ново кривично дело, во случајов сообраќајка, кое не се смета во најтешки дела, не може да му се одземат привилегиите додека не биде поднесено обвинение за сообраќајката.

Кога ќе биде поднесено новото обвинение, тогаш директорот на затворот Струга треба да формира комисија и таа одлучува за укинување на привилегиите што ги имал дотогаш.

Ke mu zabranat slikanje so Ceca do naredno leto 😭😁
« Последно менување: 11 Септември 2021, 15:28:12 pm Inter1 »

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Остави тоа толкување за да се направело разлика меѓу Словени и Словенци, кога Словенците за себе си викаат словенски.

За споредба:
Ро_ма_ни_ја = ро_ман_ски

Ако е така тогаш зошто викаме Словаци и словачки кога и тие за себе викаат дека се Словени и словенски.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
LOL. Solzi sami kapat prosti mi...
https://sdk.mk/index.php/makedonija/zoran-mileski-ke-ostane-zatvoren-vikendov-a-od-ponedelnik-teshko/

Проблемот велат е што на осудено лице кое сторило ново кривично дело, во случајов сообраќајка, кое не се смета во најтешки дела, не може да му се одземат привилегиите додека не биде поднесено обвинение за сообраќајката.

Кога ќе биде поднесено новото обвинение, тогаш директорот на затворот Струга треба да формира комисија и таа одлучува за укинување на привилегиите што ги имал дотогаш.

Ke mu zabranat slikanje so Ceca do naredno leto 😭😁
Ако бевме нормална држава а не сме ќе требаше министерството за правда да го префрли ликот во друг затвор.

Отсутен Mikius

• Легенда

За споредба:
Ро_ма_ни_ја = ро_ман_ски

Ако е така тогаш зошто викаме Словаци и словачки кога и тие за себе викаат дека се Словени и словенски.
Јас барав да ми објасниш морфолошки, а не со контрапрашање да ми одговориш.

И ете, објасни го и тоа зошто словаците за себе велат словенски, зарем не знаат дека постоеле Стари Словени и дека треба да направат разлика со нив?

« Последно менување: 11 Септември 2021, 17:17:08 pm Mikius »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Не треба морфолошки да се објаснува. Дистинкција се прави помеѓу Словенски јазици - група на јазици, (каде спаѓа и Македонскиот и Словенечкиот) и Словенечки јазик. Тоа е тоа. Чисто да се знае за што се зборува. да не биде како недела и Недела. Едно ден, друго седум дена (седмица). Кога не би постоеле Словенските јазици, веројатно јазикот кој што се зборува во Словенија, ќе го викавме словенски.
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Јас учев пред 25г Македонски и тогаш така учевме,па можеби мијата наставничка(која беше од Скопје,преселена во Битола) не учела погрешно.Инаку шо се однесува на грешката околу "не знам" ти се погоди моментот да "ме фатиш" на дело. :)
Али знам како треба,сеа набрзина,дебели прсти,секојдневно комуницирање на 3-4 различни јазици и да заборавам нешто или да згрешам не е толку страшно.На крај краева,не сум професор по Македонски или лектор.

@Inter1
Биди попрецизен шо не ти е јасно?
« Последно менување: 11 Септември 2021, 17:34:04 pm MecheTo »
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда

Не треба морфолошки да се објаснува. Дистинкција се прави помеѓу Словенски јазици - група на јазици, (каде спаѓа и Македонскиот и Словенечкиот) и Словенечки јазик. Тоа е тоа. Чисто да се знае за што се зборува. да не биде како недела и Недела. Едно ден, друго седум дена (седмица). Кога не би постоеле Словенските јазици, веројатно јазикот кој што се зборува во Словенија, ќе го викавме словенски.
Симо, си има правила кои се употребуваат како во примерите што ги наведов.
Не може Паланечки да стане палански за да се направи дистинкција.
Или со Скопечко се е можно ;D
 Ако се сака да се направи разлика се користи Словени - старословенски итн.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Словенски припаѓа на Словените. Словенска група јазици, словенска историја, старо словенски црковен јазик итн...
Словенечки припаѓа на СловенЦите. Све што е врзано со словенците е словенечко. Со словените е словенско. Толку е едноставно, да поедноставно не може да биде. Ако бараме влакна во јајцата ќе ги најдеме. Но, едноставно нема потреба. Постојат правила, но постојат и исклучоци во граматиката и формирањето на зборовите. Еден исклучок на пример е зборот „влијае“, каде "j" е сместен помеѓу „и“ и „а“, иако генералното правило во граматиката вели дека не треба така.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
@MecheTo ne mi e jasno zosto me tagnuvas nepotrebno i mi trosis vreme?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Предходно ти ме тагна,па адвокат,па теорија,па пракса.Тие работи кај мене не ти врват,не се филмај.
Повели прашај да ти објаснам шо не тие јасно во врска со мојот пост пред да ме тагниш?
« Последно менување: 11 Септември 2021, 17:58:25 pm MecheTo »
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D