Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3423181 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
Мене еднаш. Од еднаш не се станува педер така? ;D

Од еднаш педер не се станува само не си морал да му пушташ рака (си требал да му пружаш рака). :D
Зини да ти кажу.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Осигурителната "неможеше" да процени кој бил виновникот  во сообрајќајката и бараа правосилна пресуда од судот за тоа кој е виновен. Сега треба да му ја однесам пресудата, па и од нив да чекам дури да исплатат, таман 2 години  :-\

Знам де, редовно така си бараат. Нивно право е да бараат што сакаат, твое законско право е да не ги фермаш што ти бараат, да си направиш вештачење и да си поднесеш тужба. Или пак да чекаш да заврши кривичната постапка и ако имаш среќа да им однесеш пресуда во рокот од 3 години од кога се случила сообраќајката.

Осигурителните многу често прават се само со цел или да го избегнат плаќањето на штета или ако можат да го одложат плаќањето и фала богу да платат што помалку. Добар дел од оштетените не се упатени или ќе ангажираат адвокат кој не ја познава оваа проблематика, па на крајот осигурителните си уштедиле некое евро или добиле на време.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Нормално дека ке чекаат судот да прогласи виновник,за ако евентуално те прогласи тебе да не те исплатат.Но ова со 3-те години ме буни малку.
За регрес тие имаат право до 5г да ти пуштат барање,после 5 застарува.Ова ‘веќе  е во процедура‘ така да зошто ако поминат 3г да не те исплатат?
Уствари се е можно тука,законите најмалку се кроени за граѓаните,се знае банки,осигурителни компании и сл. мора да се заштитени.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Кривична и граѓанска постапка се одвоени, таман работа секој оштетен да чека да заврши кривичната постапка за да може да си брка за надомест на штета.

Затоа ако се инати осигурителното друштво и вика не знам јас кој е крив, дај ми пресуда, ти можеш да си направиш сообраќајно вештачење каде вешто лице ќе утврди кој е крив и да си поднесеш тужба и граѓански суд ќе одлучува дали ти си крив или некој друг, а во меѓувреме ќе си тече кривичната постапка.

Што се однесува до различните рокови, кај регрес е 5 години затоа што таму важи општиот рок на застареност, а кај побарувањето за надомест на штета рокот е 3 години, конкретно определено со закон.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Стојам на црвено на семафори на Трета Македонска Бригада, спроти Тинекс, пред мене 2 коли. Светнува зелено и чекам да тргнат колите пред мене (нормално) и едно време траааааааас од позади силно и добро што газев на кочница инаку ќе го акнев тој пред мене. Ај баму спечало, се пулам назад, една кола позади мене, а си мислев верижен. Излегувам и излегува тој позади мене, млад дечко со Цитроен Скара, видно испаничен:
- Леле брат што направив, мислев дека тргна, којзнај што направив, се акнав... леле леле што направив (леле леле леле што направивме :) ).

- Како тоа не знајш шо напрае, тебе никој не те акна, само ти, не е верижен? Е добро како си мислел дека тргнав, а не тргнав, а пред мене 2 коли стојат, кај ќе одеше?

- Не знам... дај што да правиме, записник ќе правиме?

Гледам назад кај мене гребнатинка нема, а очекував бранико да е испукан, скршен, нагмечен... ништо, само избришана прашината од дождот од сахара. На Скарата пукнат браникот и свиткана регистрацијата...

- Ако сакаш да правиме, јас немам никаква штета...

- Не не, штом немаш ти, само кај мене ако е оди, јас сум виновен...

Му пуштив рака, го потапкав по рамо да се смири и да пази повеќе и се поздравивме. Се дешава...

П.С. Пак лошо за Фолцваген да зборувате, на такво пукање мислев дека до резервната стигна :)

П.П.С. ТДИ е :)

Браво !
Ни човек ни копук ќе те напраат 200$... Т.е. копук по веројатно дека ќе те напраат.
А човек веќе те направиле.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Како ќе стане копук ако и земе на осигурителната пари а и дава секоја година?

Важно да се каже стручно мислење...

Бил налокан ракија инаку ќе праел џумбуси.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Кривична и граѓанска постапка се одвоени, таман работа секој оштетен да чека да заврши кривичната постапка за да може да си брка за надомест на штета.

Затоа ако се инати осигурителното друштво и вика не знам јас кој е крив, дај ми пресуда, ти можеш да си направиш сообраќајно вештачење каде вешто лице ќе утврди кој е крив и да си поднесеш тужба и граѓански суд ќе одлучува дали ти си крив или некој друг, а во меѓувреме ќе си тече кривичната постапка.

Што се однесува до различните рокови, кај регрес е 5 години затоа што таму важи општиот рок на застареност, а кај побарувањето за надомест на штета рокот е 3 години, конкретно определено со закон.

@Banzai не беше општото застарување кога ќе измине најмалку два пати повеќе време од законски ооределениот рок на застарување на побарувањето за надомест, што всушност е 6 години. Ова 5 години нешто не ми иде у глава или сум смешал поимите :) ?
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда

@Banzai не беше општото застарување кога ќе измине најмалку два пати повеќе време од законски ооределениот рок на застарување на побарувањето за надомест, што всушност е 6 години. Ова 5 години нешто не ми иде у глава или сум смешал поимите :) ?

Општ рок на застареност според ЗОО е 5 години и тој важи за секој вид договори и обврски кои произлегуваат од ЗОО, освен за оние за кои е определен посебен рок. А ти тоа што викаш дупло тоа е апсолутен рок на застареност, односно апсолутна застареност и таа е дупло од законскиот рок на застареност.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576

Дека бил налокан ракија е стручно мислење?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
За чудо не беше наклокан ракија, рано му беше сеуште :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Имаш ти и рано за локање?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Имам, лани од сабајле, годинава не :)