Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 4204376 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Си возел 180 ама џабе искуство и пратење на сообраќај ако од никаде ти излзе некое животно на пат. Незнам во Македонија како е со животни ама кај мене е честа појава со елени, срни и оние огромнине лос ги викаат. Пред некој месец дешавка имав возев макс 100 и имав осеќај нешто ќе ми излезе на пат и цело време бев спремен на педалата за кочница и ОП кога излезе еден огромен лос кочи кочи одвај се спасив.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Бато те сваќам ја тебе не ти викам не е така само мислам дека не би требало казната за брзо возење да биде страшна смрт. Доколку имаме ОСЕТ (тоа што нјмногу ни фали во државава) нема да има вакви последици заради брзо возење. А како што знаеме секоја култура и степен на еволуција на народот најдобро се гледа во возењето. И те сваќам од аспект што возат рогоњи кај нас без ОСЕТ, мора да се внимава. Јас сум цело време по патиштава и наместо искуство или побрзо да возам или снаодливост не знам ти што се повеќе и повеќе тргам ногата од гас. Се повеќе и повеќе ми е страв од возење. Многу дешавки изнагледани а и случени од рогоњи позади волан ми се поминати. Луѓево во државава неемаат осет нити развиено чувство за последица, степенот на овие две работи ни е на нула, страшна работа. Нити казни нити ништо не ни помага. Лекот за овој народ е да се измисли некоја хемија што се меша во воздухот за потикнување на ебен ОСЕТ и чувство за последица и наместо да прскаат со авиончињана против комарци да фатат од хемијава и да прскаат, прскаат мама да ебат, само тоа е спасот.

Луѓее, не се гине туку така во сообраќајка, тоа се страшни слики, треба фамилијата да ја оставите со тие слики. Брзото возење не е проблемот. Чувството за ОСЕТ и последица е проблемот кога играте рулет и на невидено претицувате и правите акции кои се 50/50 Шансите да изкочи некој од спротивна лента или нешто сл.
ОСЕЕЕЕТ.
Многу добро кажано Члинк. Стварно се нема осет. Гледаш дека нема услови и цепа човече. Ене го автопатон таму цепи 150, не по путчињава.

Ама бемве баче. Со +200к и мазни гуми најчесто.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Јас вчера таму 180 возев на некои места, треба добро ценење на на сите ситуации, кај нас луѓето не знаат да возат, да ги пуштиш по германија колежи ќе биде, многу таленти има по патот, без размислување на последиците што ќе ги направат. Брзото возење не е толку опасно ако имаш технички исправно возило, и искуство во различни ситуации. Не се гледа само 50м напред туку се зимаат сите фактори кога се престигнува, се гледа и 500м напред, се анализира тој пред тебе како вози ако се мота подолго време пред тебе, дали забегува лево десно, дали можеби е пијан или уморен, дали можеби е од туѓ град па не знае каде треба да заврти со еден збор дали е сомнителен. јас имам поминато над 1 000 000км на тркала, сметам дека уште имам за учење, се силам само каде што ми се може и гледам да не ризикувам 95% од времето.
За фалење е колку си возел па после другите се криви...

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Од мака возел 180. На пониски брзини му сметаат дизелите пред него што загадуваат. На 180 не се приметува у кола.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Многу ми е брза колата шо да праам 180 оди на 3000рпм

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
Јас вчера таму 180 возев на некои места, треба добро ценење на на сите ситуации, кај нас луѓето не знаат да возат, да ги пуштиш по германија колежи ќе биде, многу таленти има по патот, без размислување на последиците што ќе ги направат. Брзото возење не е толку опасно ако имаш технички исправно возило, и искуство во различни ситуации. Не се гледа само 50м напред туку се зимаат сите фактори кога се престигнува, се гледа и 500м напред, се анализира тој пред тебе како вози ако се мота подолго време пред тебе, дали забегува лево десно, дали можеби е пијан или уморен, дали можеби е од туѓ град па не знае каде треба да заврти со еден збор дали е сомнителен. јас имам поминато над 1 000 000км на тркала, сметам дека уште имам за учење, се силам само каде што ми се може и гледам да не ризикувам 95% од времето.

Хаха, смешен си.

Тој пат го поминувам три пати неделно со години. Не сте свесни колку ситуации се избегнати за пола ретровизор растојание. Ми имаат излезено во лента од спротивна насока и приморано во лента за застанување безброј пати, БЕЗБРОЈ ПАТИ, ме имаат тицано и влезено 2 сантима пред фар безброј пати, неколку пати и ми имаат закочено "да ме научат", имаат тицано во колона во слепа кривина во удолница на рид (таму полна лента не постои, всушност никаква лента не постои), ми имаат излезено истите тие што тицаат додека јас сум возел нагоре (пола ретровизор растојание), ми имаат излезено истите што мене ме тицаа  бо слепата кривима што сум им свирел во левата лента за застанување (преку спротивна лента се до левата лента за застанување). Можам да продолжам, можам снимки да ставам, можам слики да ставам.. Мое искуство е дека народот не знае да вози, никој, никој, никој НЕ ЗНАЕ да вози. Се лепат на два метри до колата пред нив додека тицаат (се нема залет и се нема прегледност), никој не гледа во ретровизор (и да погледне нема да го види тој два метри позади него и ке тргне да тица), никој не дава жмигавец, никој, ама никој не вози 80 таму. (Па ни јас, си држам стсбилна 90ка), кај вклучувањата каде што е 50 никој не кочи и никој не седи во лента, само гледаат проширување каде што може да се тица. Патот е добар, возачите се срање.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore

Факт бр1: 180 на саат е 50 метри во една секунда (50m/s).
Факт бр2: Просечно време на реакција (кочење) е 2.3 секунди
Факт бр3: Кочење од 180км/ч до 0 изнесува околу 190 метри.

Заклучок:Откако нешто ќе се деси, додека се изреагира и застане, при брзина од 180км/ч, потребна е дистанца од околу 300 метри.

За илустрација само, околу 300 метри е растојанието од мост обединети нации до семафорите кај влајко...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Се има brembI од циган пазар симооо, шо ти толку му се секираш. Сензор за пешак краш од битпазљар ради, остај ти тоа, око не треба, ауто око има.

Секое ебено искачање на камион или автобус, трактор... Од спротивна лента црева ми се дигаат, само чекам некој сивоња да исочи да претица.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222

Факт бр1: 180 на саат е 50 метри во една секунда (50m/s).
Факт бр2: Просечно време на реакција (кочење) е 2.3 секунди
Факт бр3: Кочење од 180км/ч до 0 изнесува околу 190 метри.

Заклучок:Откако нешто ќе се деси, додека се изреагира и застане, при брзина од 180км/ч, потребна е дистанца од околу 300 метри.

За илустрација само, околу 300 метри е растојанието од мост обединети нации до семафорите кај влајко...
И ке додадам уште нешто, човечкиот фактор, македонскиот тоа. Не секогаш прва реакција ќе биде кочница, ако веќе си дигнал висока брзина нема прв инстинкт да ти биде кочница, нема да сакаш да ја изгубиш брзината. 50/50 дали после тие 2.3 просечни секунди ќе се одлучиш ти да кочиш или ќе аблендираш на тој да ти се тргне или ќе помислиш дека "ќе стигнеш".

Секое ебено искачање на камион или автобус, трактор... Од спротивна лента црева ми се дигаат, само чекам некој сивоња да исочи да претица.

Е тоа.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
Симо, ти не си возел ли 180 па и повеќе? пишав убаво дека возам каде што патот дозволува, фала богу до сега се е ок

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
Јас ни критикував, ни коментирав кој како возел. Битно е да се биде свесен дека со 180км/ч пребрзо се менуваат настаните.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
со 180км/ч пребрзо се менуваат настаните.

Не освен ако не си многу јак шофер што „знае“ што прави и има пивнато пиво ипол. После кучиња истрчувале, долги светла светеле, сонцето у очи светело, песок имало на патот, се' се' само по сопствена вина не!

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
До песната ќе да е. Не ти дава да спуштиш под 180.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642

Хаха, смешен си.

Тој пат го поминувам три пати неделно со години. Не сте свесни колку ситуации се избегнати за пола ретровизор растојание. Ми имаат излезено во лента од спротивна насока и приморано во лента за застанување безброј пати, БЕЗБРОЈ ПАТИ, ме имаат тицано и влезено 2 сантима пред фар безброј пати, неколку пати и ми имаат закочено "да ме научат", имаат тицано во колона во слепа кривина во удолница на рид (таму полна лента не постои, всушност никаква лента не постои), ми имаат излезено истите тие што тицаат додека јас сум возел нагоре (пола ретровизор растојание), ми имаат излезено истите што мене ме тицаа  бо слепата кривима што сум им свирел во левата лента за застанување (преку спротивна лента се до левата лента за застанување). Можам да продолжам, можам снимки да ставам, можам слики да ставам.. Мое искуство е дека народот не знае да вози, никој, никој, никој НЕ ЗНАЕ да вози. Се лепат на два метри до колата пред нив додека тицаат (се нема залет и се нема прегледност), никој не гледа во ретровизор (и да погледне нема да го види тој два метри позади него и ке тргне да тица), никој не дава жмигавец, никој, ама никој не вози 80 таму. (Па ни јас, си држам стсбилна 90ка), кај вклучувањата каде што е 50 никој не кочи и никој не седи во лента, само гледаат проширување каде што може да се тица. Патот е добар, возачите се срање.
Патот е убаво обележан и на делниците кај ридовите е полна линија. Вака според тоа што те читам се си мислам дека си од оние што си држат лента и не се тргаат десно.