20 секунда ->
Чист пример дека системот многу подобро реагира кога не кочиш зошто самиот знае на која страна да закочи за да и даде правец на колата натаму каде што била пред да изгуби контрола... Ова е на суво, различни услови меѓутоа концептот е тој и јасно се гледа дека многу помалце му треба да се исправи самиот отколку ти да му одмагаш со кочење и фрлање на воланот контра повеќе од што треба.
Како и да е ова се големи брзини и паниката не ти дава многу простор за размислување. Секој што не доживеал нешто вакво или слично мисли дека ќе може да изреагира, меѓутоа во даден момент пресудни се 2-3 секунди и да заврши фатално. Нека не му се случи на никого, да учиме од грешките на другите.
Видеово врска нема со она претходното. Ниту условите се исти ниту па на ова твоево се гледа овој што прави со рацете, што со нозете а што со газот. Споредбава е лудило. Изгледа најддобро ти е да ги кренеш рацете у ваздух и со насмевка на лицето да гледаш како колата за која си дал мало купче пари си ги заработува истите.
Нигде не спомнав дека е слична, ни блиску до иста ситуацијава. Цело време правам маубет околу тоа како функционира системов и зошто попаметно е да го исправиш воланот и да не кочиш во дадена ситуација отколку да се тепаш со воланот и да маваш на кочница како идиотот со Audi-то погоре... Изгледај 3-4 пати ќе сфатиш дека на видеово нема воопшто кочење туку мала маневра со воланот, системот прикочува сам и ја исправа колата. Да немаше DSC ќе леташе у царевката братот...

Ми се има случено вакво нешто на висока брзина и самиот ја направив таа грешка од паника мотав контри колку можам да ја исправам колата, само што ми текна да не кочам па ја олеснив работата... Исто ми се има случено на малку подлигавен пат со нови гуми да избега позади, ако го задржиш воланот во точна насока каде што сакаш да одиш системот прикочува и те праќа натаму...( Не викам дека не може да те прати по ќерамиди

не можеш 100% да се ослониш на ова, ама е еден вид многу добра сигурносна направија) Буквално DSC му го спаси животот на идиотов погоре што претицуваше камион и кола наеднаш.
Ме има спасено и мене од беља.
Еве едно видео каде се објаснува како функционира системот. Блокира на тоа тркало каде што е пролизгувањето, ако во моментот ти кочиш и го бацаш воланот како несалам, само му ја отежнуваш работата со тоа што ја изменуваш целата траекторија на возилото, наместо да те врати во првобитната положба, ти губиш контрола.

00:47 Always point the wheel in the direction you want to go.