Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3189628 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Мене ме нервираат овие со 50киве, ќе застанам прв на семафор, залепен за линијата кај што почиња пешалкиот. И оп ете ти го со моторчето лево десно и на пешачки пред мене. Епа ќе се тепаме, и ич кур не ми дреме. Ќе застане до мене, фино лепо ќе му напраам место, што кур бара пред мене, па да е брз да иде бар па а кажеш, вака ќе кочи се живо.

Или па ко ќе видам на тесно уличе земал со точак се клати лево десно а има слободен тротоар, лелелел, само ќутек.

Иначе во взење си има како се вози, несмее да ти смета мотор, водруги држави плева е, нема да можеш да се снајдеш.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20703
Милион пати ми дошло вака да напраам, што у истава ситуација, што преку некој испрчен на тротоар.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Нeкна со малиот у раци сакам да минам улица на пешачки, ми застанува човекот во лентата до мене најкултурно и додека минував гледам во другата лента зад него, еден бајаги залетан не гледа дека вој не пропушта да поминеме, со крајот на десното око успеав да видам некако дете кое се обидува да ме помине и да претрча и не знам ни сам како го фатив со една рака, ми се извлече не успеав да го задржам ама го успорив фала богу доволно. Мајмунов залетан кога виде (касно нормално) се утепа кочејќи и застана нешто вака како на видеово, ама уште понапред со хаубата. Таква клоца гери доби у крило од мене, што мислам дека ќе мора да ја носи на пеглање! Уште па излева ќе се тепа, и кога сака да биде работава, на ќошето да ти стоел џандар, таман дојде до мене да се дере, џандаров стаса и му вика....дечки тргни ја колата на страна и дај ми ги документите ! ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Вака да се поминува преку коли не е здраво за забите.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
Тоа видеото горе:

Одавна беше, на Рекорд се гаси семафорот и пошто гужва една госпожа застана на сред пешачки (напред автобис, немаше каде, а пешаци почнаа да одат по пешачки).
Двајца типци, отвараат задна врата, влагаат во кола, се преместуваат од седиште на седиште (позади) и излагаат од другата. Поминаа низ колата. Легенди.
Жената не и беше што се случило па ни на зелено не тргна.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk

Вака да се застанува на пешачки исто не е здраво за забите!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Вака да се застанува на пешачки исто не е здраво за забите!
Еднаш еден муфљуз се обиде да ми удри бокс (заради друга причина) додека бев во кола преку прозор. Согласно прозорот му ја фатив раката и го влечев 100 метри покрај кола.

Да видиш дали пак ќе се курчиш на некој на возачко седиште. Следниот пат може и за Тетово да тргнам влечејќи го.

Сепак секоја чест за храброста да го сториш истото при тројца возрасни мажи во автомобилот.

А гледам и други го практикуваат моето решение.
Негде на 12-13 години идам на Лепенац да ловам риба и се слуша болно викање од една стрмнина да не речам провалија. Што ќе видам виси чоек цел крвови. Одма го викнав чичко ми го извлече човекот го однесе у болница. После некој ден дознавме дека некој жител на СЦГ го фатил на дело како краде го врзал за тракторот и го влечел по цело Качаничко џаде, преку магистрала до Лепенец и го фрлил вo трњето ;D :D ;D

Втора ситуација каде исто така оштетена страна е жител на СЦГ, зимаат канта бензин и го посипуваат лоповот но не успеале да го запалат, им киднал  ;D :D ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Сто пати ми се случило ова на поминување, еднаш ќе ме изгазеше една будала, не сум изреагирал така, можеби пцовка ништо повеќе, ама кога сум со дете ми зоврива крвта кога некој ќе направи вака при самата помисла што може да се случи!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
http://on.net.mk/kolumna/fmp/pravilo-na-leva-noga

Цитат
Сите пешаци во Македонија знаат дека „сегде низ светот да стапнеш на улица колите одма застануваат“. Нашетан народ. Сегде низ светот во село во соседниве земји не е сегде низ светот добро? Никој не застанува на булевари од по шест ленти освен ако не види дека имаш намера да се самоубиваш, а нејќе да те лежи еве не знам.
Колку и да го шириме Скопје, колку и да додаваме ленти по улиците кај Зелено пазарче ќе се поминува низ четири ленти и шоферите има да го сфатат тоа. Иако има пешачки на само 100 метри од двете страни, права мајка ќе ги стрча двете деца низ улица, а старите луѓе ќе поминат полека од тука пошто сегде во светот нели... Поминување улица вон пешачки е најомилено на „манекенка да бидам“ жени кои им овозможуваат на возачите да видат жена како неа па поминуваат споро да имаме време сите да паднеме во несвест од таа фраероќа. Знаеме срц, во секое село така се проаѓа ајде...

Затоа многу ги сакам новите семафори на Партизанска, бидејќи таму од дрвата не се гледаа пешаците па морав да возам со концентрација левел испит неопределени интеграли. Илинденска и Јане Сандански имаат зелен појас па можеш лесно да се извозиш без проблем, ела да те видам извози се во Ѓорче или Кисела Вода. Таму пешаците и возачите се понашаат како да си им дошол дома, а дома се знае кој е газда, добро? Последната лента мора да е зафатена со некој џип, пошто да платиш паркинг е ту мејнстрим. Велосипедите ќе се спуштат на улица, а мајките со колички можат и да летаат. Пајак да имав кариера ќе направев, а и Македонија ќе беше богата земја.
Раскрсницата кај Судска палата е лепота. Таму на пример лентите се цртани по пиринач плетка, возиш право ама твојата продолжува во десно каде што се приспојуваат комбиња од Бит пазар. Кај Бит пазар освен Могли друг никој не може да помине улица. Таму само уште лијани на семафор нема за проаѓање. Ако го преживееш Бит пазар и Чаир ќе дојдеш до кружниот тек во Бутел кој е вистинско ремек дело или барем така го доживуваш откако ќе излезеш од сообраќајната џунгла. Од таму излагаш на обиколница и само што мислиш си завршил работа, излагаш на Качанички пат и тука Господ нека ти е на помош.

Возењето во Скопје си има и свои фраерски моменти. На пример ако видиш дека некој сака да се престрои ти мораш да дадеш гас за да му покажеш дека твоите предци се бореле за оваа лента и таа е твоја. Пред тебе никој не поминува тоа е таа кулоќа. Лив уит ит енд мув он. Ако успееш да се престроиш и застанеш на семафор спреми се. Црвено, жолто и седумнаестата кола позади тебе свири, зошто он до сега да беше на твое место во Охрид ќе беше. Кога ќе почнат да свират на семафори одма свирам и јас, да мислат дека и јас одам по невестата. Ако те видат дека си женско шофер имаат посебна почит кон тебе. Одма ги редат сите животни кои ги потсеќаат на дворот од детството. Живот.
Омилен момент ми е кога за време на најголемата гужва инструкторите решаваат да ги обучаваат учениците со првите часови. Исто и штрајковите со блокирање улици ми се хајлајт, штрајкуваат 10 луѓе и блокираат цел град. За да си одиш од Центар во Карпош ќе мораш да вртиш преку Гостивар, па од кај Тетово по обиколница и си стигнал. Се надевам некогаш некој ќе ми разјасни кој е бенефитот на штрајкувачите да го утепаат денот на сите останати. Ако во тие моменти си во такси, почни да си пополнуваш апликација за кредит. Има и онакви шофери кои си се возат на средина. Само за нив сакам да си вградам сирена што ќе ми свири „Одбери лента аман“.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
На семафори се борам со чистачите на стакла за да се разбереме дека не е не, да им објаснам дека нема да добијат пари на „жити швалер“ пошо го неам, е добро, на тие што ми викаат „девојче многу си убава“ им давам ситно. Некои луѓе едноставно имаат вкус.
По улици освен најновите модели на џипови не ретко можеме да ги сретнеме и последните модели на коњ и магаре.

Некои појави во сообраќајот никогаш не ги сфатив. На пример топче од сладолед на куката позади, веројатно за да не го удриме? Или налепница „пази бебе“, демек ако не ни кажеа дека имаат бебе немаше да кочиме позади нив? Еве не знам.
Авторитет во сообраќајот без конкуренција ми се оние возачи кои застануваат, ја тргаат таблата за бариера на патот и продолжуваат. Стварно со кој памет некој на нив им запира лента, на нив ејјј!
Возењето со отворени прозори е најопасно ако возиш позади пушач. Пикавците се фрлаат строго низ прозор, а пикавче со карминче е многу аристократски момент.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
ахх да се излаже вака да ми помине на хауба

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16741
  • Keep it 100

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
„Возењето во Скопје си има и свои фраерски моменти. На пример ако видиш дека некој сака да се престрои ти мораш да дадеш гас за да му покажеш дека твоите предци се бореле за оваа лента и таа е твоја. Пред тебе никој не поминува тоа е таа кулоќа. Лив уит ит енд мув он. Ако успееш да се престроиш и застанеш на семафор спреми се. Црвено, жолто и седумнаестата кола позади тебе свири, зошто он до сега да беше на твое место во Охрид ќе беше. Кога ќе почнат да свират на семафори одма свирам и јас, да мислат дека и јас одам по невестата. Ако те видат дека си женско шофер имаат посебна почит кон тебе. Одма ги редат сите животни кои ги потсеќаат на дворот од детството. Живот.“

Кој и да го пишувал ова, треба медаља да му/и се даде. :)

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • Let's see you? :)
    • https://www.facebook.com/SimulatoR.M3
                                    Закон за безбедност на сообраќајот на патиштата

Еве еден корисен линк за сите учесници во сообраќајот.

http://www.mvr.gov.mk/Uploads/zakon%20za%20bezbednost%20na%20soobrakajot%20na%20patistata.pdf
Try Not to become a Man of Success, but Rather
Try to become a Man of Value

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Онак, пиво загарантирано. Кога сме на оваа тема неможам а да не ги пофалам нашите мили одржувачи на редот. Се гледа дека македончето е доволно паметно за да се угледа на тие што треба да служат за пример. Вртење полукружно на две полни, пешачки за нив не постои тротоар е место за паркирање цигара се фрла на улица.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“