Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3029595 пати)

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8585
  • Малерозен дрводарец
Ја би, и за 50цц да се воведе полагање.

И за пешки одење треба да се воведе полагање...

Богами, ви вовел предмет во основно, како да поминеш безбедно улица. Немаме основна пешачка култура. Што останало за понатака во сообраќајот.

Прва лекција:
Велосипед се турка на пешачки, не се вози.
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Велосипед се турка само на пешачки кој нема маркации за велосипедска патека. Фала на пажња.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7784
  • Плинаш!!!
Ја би, и за 50цц да се воведе полагање.

И за пешки одење треба да се воведе полагање...

Богами, ви вовел предмет во основно, како да поминеш безбедно улица. Немаме основна пешачка култура. Што останало за понатака во сообраќајот.

Прва лекција:
Велосипед се турка на пешачки, не се вози.
Ова со велосипедов никој и никогаш нема да го научи во Скопје. Не само што не го туркаат на пешачки, туку не ни поткочуваат да погледнат лево десно само шибаат па после ги газеле....

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6368
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Велосипед се турка само ако ти е скината гумата. ;D

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Велосипед се турка само на пешачки кој нема маркации за велосипедска патека. Фала на пажња.

Чичо, кај што има марканции има и семафор, ја ли грешам?
Не зезај сега и ти, знаеш каде целам. :)
Ветер од северен правец.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7050
  • хаУс мајстор
Без разлика дали има маркации или семафор, побрзо би изреагирал симнат од точак отколку качен во случај да треба да изреагирам. Ама јас не возам со копачки и бициклистички низ град.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Не вози никој со копачки и бициклистички низ град, ама пак е ретардирано да се симнуваш од точак и да го туркаш преку пешачки, се губи цела поента на точак како превозно средство особено во град како Скопје кој нема современа мрежа на велосипедски патеки, туку сите одат паралелно со (главни) улици.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
Возат, возат, да не се лажеме сеа.

И јас се согласувам дека тие буткањето точак преку пешачки е глупост. Ама ете, тие со копачки и бициклистички барем нека возат по патека каде што ја има и нека застануваат на семафори. Барем тоа.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
Имало маркација немало, исто како пешак кој доаѓа на пешачки што е должен да застане и разгледа дали сите учесници можат безбедно да застанат така и тоачак мора да застане и да не излетува ко неарен па уште и да се буни што за малце ќе си го удрел.

Ситуација кај што и за коли е зелено десно и за пешаци е истиот пешачки зелено обавезно има камикази од двете страни дал со точак дал со тротинет што поминуваат со 30kp/h и ја со кола магија треба да правам за во двата правци истовремено да погледнам бидејќи иако било чисто од едната страна додека се свртиш на другата со таа брзина веќе дошол некој камиказа, плус што како што одат велосипедските патеки покрај коловоз па вртат малце за на пешачки тебе тој од десно ти е надвор од видно поле.

Ама тоа дека они се со тенкови и најбезбедни затоа се курчат, а не најслаби што и најмал допир до крај на живот може слободно професија да смени во метео прогнозер( во најдобар случај)
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3720
Последниов месец ни се има неколку пати случено на пешачки да застанат коли, а некој со точак да не застани и сите да го чекаме да помини. Прилично глупа постапка.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403

И јас се согласувам дека тие буткањето точак преку пешачки е глупост. Ама ете, тие со копачки и бициклистички барем нека возат по патека каде што ја има и нека застануваат на семафори. Барем тоа.
Ti da zastanis so kopackine na semafor, ama vertikalno, ne horizontalno.  ;D
Inaky koja e potrebata na pesacki da zastana cim ima prednost, neka si kocat so koli tie. Takov e zakonot. Kje si namalit pred pesacki.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7050
  • хаУс мајстор
Немам ништо против спротивно мислење од моето, напротив мило ми е, ама кога се правите дека заборавате каде живеете...
Од една страна велите отварање очи и за другиот да пазиш, од другата го форсирате со сила она "имам предност и во право сум" (и сте/сме) ама не функционира. И нема да го смените/смениме, ниту јас, ниту ти што читаш ниту било кој друг, бидејќи ако можевме да го смениме, државава ќе беше поубаво место за живеење.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството

Ti da zastanis so kopackine na semafor, ama vertikalno, ne horizontalno.  ;D
Inaky koja e potrebata na pesacki da zastana cim ima prednost, neka si kocat so koli tie. Takov e zakonot. Kje si namalit pred pesacki.
Законот каков и да е,шо ти менува кога некој тебе ќе те крени на пешачки со 100ка...
Дали ќе одговара дали ќе лежи затвот,откако ќе те убие или осакати ти менува?
Во ДЕ е па малку поинаку,ама во друга прилика.😂
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Pa da si vozime site 150 po bulevari cim e takva rab, ja budala su bil shto su kocel na pesacki

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Се чувствувам должен за едно извинение и би сакал да ја порамнам равенката.

Зборував за кретените што превозуваат улица на пешачки брзо, без семафор, без велосипедска патека.

Можеби не објаснив добро од самиот почеток, но во своја одбрана - Македонија има толку малку семафори со велосипедски ленти што случајот го прави нерелевантен.

Во секој случај, конклузата:

Се вика пешачки премин.
Оди пеш по него, па туркај тркала две или буткај буре дрвено, боли ме курац...

Ама, почитувај сообраќајни правила.
Можам јас, можеш и ти.
Ветер од северен правец.