Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3186168 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Според нашиот закон колона на возила не е од две или повеќе возила, во Германија можеби е. Според нашиот закон возилото со камерата не смее да започне престигнување ако возачот кој се движи зад него започнал престигнување, а на снимката јасно се гледа дека Аудито веќе е во лентата за престигнување.

Според нашиот закон никаде не стои овој твој заклучок:
Цитат
Затоа се вели „прилагодување на брзината на условите на патот“. Тоа меѓу другото значи и намалување на брзината во ситуации, како на пример кога напред наидуваат две или повеќе возила - што автоматски значи и изгледни шанси некој од тие возила да се обиде да претекнува. Што автоматски значи дека е тотално небезбедно некој со 250км/ч (или повеќе) да претекнува колона возила кои возат со 100-140км/ч.

Можеби германците а видат колона од 2 или повеќе возила законски мораат да намалат на (колку според тебе е "прилагодена брзина" во однос на колоната), па после пак пуна гас до следната колона од 2-3 возила или повеќе :) За секој случај, а и да не ги казнат, сигурно ако не кај нас, барем кај нив има ваква некоја одредба.

Јас во Македонија смеам со 120 да ги претицам ФилипВ и другарите кои возат 60.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ма не ги знам јас детално нивните закони. Повеќе зборував за совесност, и за избегнување на непотребно загрозување на животи и имот.

Понатаму паралелата со фичоВ е несоодветна, затоа што со 120км/ч поминуваш накај 29метри во секунда (наместо шеесет и кусур) - па фичоВ и другарите имаат реална можност да те видат помеѓи пар погледнувања во реторивизор.
Најпосле не е поентата колку се они спори, туку колку си ти брз (поточно за колку секунди од точка во ретровизорот, стануваш флека на истиот).  ;)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
Тој што снимаше постапи педерски.Ама и тој со Аудито можеше да намали.

Јас претпоставувам дека тој што снимаше сакаше да престигне некој побавен, а во меѓувреме овој побавниот веќе се преместил во најдесна лента, и доаѓа до ситуација средната лента да е празна. И снимателот, најверојатно сакал да се врати во средна, ама аудито го почна маневарот за престигање од десно.  После престигањето за три секунди се гледа кола во најдесна лента.

Не знам дали е така, ама јас сум бил во комплетно иста ситуација. Престигаш некој во најлева, затоа што тој во средната наеднаш се подместува во најбавна, и средната стои празна 5-10 секунди додека не се подместив.

А за тоа колку се вози во најлева? Колку ти држи газот и колата.  ;D

пс. Инаку и снимателот вози околу 150. :-)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
Охрид - Велес, 3 сообраќајки под покровителство на дождот.
1. Одма после Ѓавато еден Пасат Б5 излетан во каналот, Опел Вектра успеала да закочи зад него и едно Ауди 80 што не успеал да закочи беше мавнато во Вектрата. Потоа една на Плетвар што се случи непосредно пред нас.
2. Оваа се случи непосредно пред нас скоро. На симнување од Плетвар Опел Астра Ф мавната во банкината десно, зад неа Мерцедес Е класа со белгиски таблички усепала да закочи, но 2 коли зад неа не успеале така да имаше верижен судир од 3 коли плус Астрата мавната во банкина напред.
3. Тунелот после плетвар, асолно збуцани Мицубиши Пајеро и Фиат Пунто, тука се окапавме од чекање. На Пунтото и на џипот им беа активарни предниците и беа малце поасолно збуцани. Пунтото беше во лентата на џипот.

4. БМВ 3 ка - е46 - излета од пат после кавадарци, имаше собрано некое дрвце, немаше некоја штета поголема.
5. Овај идиотов со голфот на бензинска.

Еден дожд за време на гужва и 300 сообраќајки.
ОДЛИЧНО!

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9112
епа со слик гуми се вози на суво само, со оглед на тоа што 50% од коливе што возеа се со исптрошени гуми несоодветни ова е добар резултат незнам дали имало жртви

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Не знам дали е така, ама јас сум бил во комплетно иста ситуација. Престигаш некој во најлева, затоа што тој во средната наеднаш се подместува во најбавна, и средната стои празна 5-10 секунди додека не се подместив.

А за тоа колку се вози во најлева? Колку ти држи газот и колата.  ;D

пс. Инаку и снимателот вози околу 150. :-)

Сите сме биле некогаш во слична ситуација, сите што уствари сме возеле таму... Тие што имаат некоја своја фантазија за митските германски аутобанови, е тие ваљда мислат дека таму во лева лента смее да се вози само со Ламборџини, Ферари, вметни-бесно-ауто... Левата лента мора да биде секогаш слободна за поттикнување ерекција на друмските богови кои имаат барем двеста коња под хауба.  :D

Тој што снимаше постапи педерски.Ама и тој со Аудито можеше да намали.

Ме вчодоневидува твојава изјава. Присуството на објективност на темава е навистина ретка појава!  ;)

Отсутен acekovac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
Вчера во Косово пред Качаник некаде, верижен судар, јас видов 6 коли а може имало и повеќе.
Се странски и нови...

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16739
  • Keep it 100

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
1. Одма после Ѓавато еден Пасат Б5 излетан во каналот, Опел Вектра успеала да закочи зад него и едно Ауди 80 што не успеал да закочи беше мавнато во Вектрата. Потоа една на Плетвар што се случи непосредно пред нас.
2. Оваа се случи непосредно пред нас скоро. На симнување од Плетвар Опел Астра Ф мавната во банкината десно, зад неа Мерцедес Е класа со белгиски таблички усепала да закочи, но 2 коли зад неа не успеале така да имаше верижен судир од 3 коли плус Астрата мавната во банкина напред.
3. Тунелот после плетвар, асолно збуцани Мицубиши Пајеро и Фиат Пунто, тука се окапавме од чекање. На Пунтото и на џипот им беа активарни предниците и беа малце поасолно збуцани. Пунтото беше во лентата на џипот.
Не се лупна никој на Битола-Прилеп ама страв ми беше да гледам како претицуваат колони,а од спротива идеа кли

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16739
  • Keep it 100

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
Не се лупна никој на Битола-Прилеп ама страв ми беше да гледам како претицуваат колони,а од спротива идеа кли
Ти беше во колоните?
Кое време беше таму?

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Отприлика 18*30 или 19 часот
Тоа време,приквечер беше

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
Sd slozuvam so Van donekade (poso ne gi procitav sote postovi) ali ima pravo za nekoi delovi (koi gi procitav). :D
Posto ne si gi procital site postovi na Van vo temava ke ti pomognam : vo pravo e so site postovi i nivnite poenti od A do Sh

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14396
  • Пудингот на шоферството
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D