Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3180819 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Да пијан не треба да се вози, ама ако зборуваме конкретно за примерот што го кажувате, пијаниов стои на семафор, тргнува полека на зелено и вози полека, како тоа тој извршил кривично дело, а овој со 150 само обичен прекршок ?
Без конкретни докази во вид на сведоци или видео снимки (а не знам дали точно може да се утврди со вештачење), како ќе се докаже дека пијаниот примерно возел а трезниот возел пребрзо? Автоматски сомнежот иде на пијаниот.
Мислам дека тука запнувате со дискусијава.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
Избегнете ја Железара наредниов саат, саат ипол, ако некој поминува.  Гужва е ненормална, удрија пешак, брза помош дојде за 7 минути.
« Последно менување: 26 Декември 2014, 18:27:01 pm Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Човекот што иде од слава, треба да се качи во такси и да каже кај сака да биде однесен доколку испил пола флаша виски.

Ја не знам со кој памет уопште палат кола за да идат на слава кај што знаат дека ќе се пие. Земи си такси ко господин чоек, остај колата на паркинг да му ебам векот да му ебам.

Не, морало со кола секаде и секогаш да се оди...

Ја ја проверувам жената дали зема возачка пред да излеземе од дома кога знам дека ќе одам некаде и ќе пијам. Никогаш не сум се начукал да не можам да возам, но сепак...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
...за една чаша да им ја дадеш дозволата.... ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
Против пијаниот од хипотетичкиот случај, нема да се води постапка.

Член 27
Запирање на кривичната постапка во случај на смрт
Кога во текот на кривичната постапка ќе се утврди дека обвинетиот умрел, ќе се запре кривичната
постапка со решение.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Да пијан не треба да се вози, ама ако зборуваме конкретно за примерот што го кажувате, пијаниов стои на семафор, тргнува полека на зелено и вози полека, како тоа тој извршил кривично дело, а овој со 150 само обичен прекршок ?
Без конкретни докази во вид на сведоци или видео снимки (а не знам дали точно може да се утврди со вештачење), како ќе се докаже дека пијаниот примерно возел а трезниот возел пребрзо? Автоматски сомнежот иде на пијаниот.
Мислам дека тука запнувате со дискусијава.

Постојат сообраќајни инжињери на кои работа им е да утврдат кој како возел :)

И ако некој вози пијан или 150, не е кривично дело ако не направи сообраќајка со повредени, туку само го сопре полиција. А логиката дека не смеел воопшто да вози, за жал некои пробуваат и во суд да ја протуркаат, али не им успева.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Но прекршочно дело е секако, а пијаниот во хипотетичниот случај не гледам како може да нема контакт со полицијата... порано или подоцна. Ок, освен во варијатата од Симо.  ;)

Јас лично мислам дека управувањето на возило во алкохолизирана состојба (ете со над 1.25 или ~1.5 промили), треба со указ да се прогласи за кривично дело (ако веќе навистина не е).

Постојат сообраќајни инжињери на кои работа им е да утврдат кој како возел :)
Лична проценка, извор на многу можности за корупција.  :-/

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Во случај на сообраќајка пијаниот во секој случај си добива казна деке возел пијан, макар и на црвено стоел на семафор, исто како да го сопрела полиција.

А кој да процени ако не вешто лице? Лична проценка е и пресудата донесена од судијата.

Иначе вештачењата се углавном математика и формули, е сеа секогаш има лична оцена на вештото лице за некои фактори кои не се само фиксни бројки. И секако има опција за две вештачења, па ако се спротиставени и супервештачење.

Али се согласувам дека простор за манипулација постои, но кај нас во сите сфери е така. Методот е супер и прилично точен, али не ни ја бива државата :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Судијата се раководи според транспарентни докази. Вештакот ако ми е „пријател„ ќе провештачи во моја корист и без некои конкретни докази.
Но во основа за исто зборуваме, само сакав да кажам дека штета што имаме камери на многу места ама снимките не се користат како што треба. Проактивно наместо реактивно, ако и тоа.
Наместо тоа некои вештаци вештачат по свои убедувања, иако можеби место е покриено со видео надзор.

На жалост таква ни е државата, ама и сите ние сме криви што толку време ни се случува сето ова. Се менуваа влади, се менуваа партии на власт... а ситуацијата не се подобри, и уште полошо си остана хроничен недостаток од јавна свест.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Ах, а да ги видиш повеќето судии...Првиот пат кога влегов во суд и судница ми беше најлошиот момент до сеа.
Култура никаква, во кафич келнер поарно се понаша, ова серизно. По чекални се пуши, во кафич не, ама во суд во чекални да. Адвокативе се понашаат како да го ослободиле судот, судијата е мрза невидена што едвај станал да дојде. Срамота. пола од судиите ни се неписмени, ама апла неписмени, влезени по рамковен (да не навредам некој) ама само туку-така се влезени. Тука на форумов 90% од лаиците се пообразовани од судиите, али тоа е.
Да не зборам за тетките на шалтер што незнаат еден добар ден да кажат и фрлаат документи ко ретардирани, чекај мори стоко една  суд си има да ми кажеш добар ден, фала пријатно имај убав ден, а не да ме погледнеш ко да сум ти утепал пола фамилија што сум дошол да поднесам документи некој на кои треба еден ебан печат да стаиш.
СТОКИ...

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда

Судијата се раководи според транспарентни докази. Вештакот ако ми е „пријател„ ќе провештачи во моја корист и без некои конкретни докази.
Но во основа за исто зборуваме, само сакав да кажам дека штета што имаме камери на многу места ама снимките не се користат како што треба. Проактивно наместо реактивно, ако и тоа.
Наместо тоа некои вештаци вештачат по свои убедувања, иако можеби место е покриено со видео надзор.

Судијата ги цени доказите, и он пресудува вака или онака. Иначе немаше да има судии ако беше така едноставно.

Вештакот исто така вештачењето го темели на докази и факти. На траги од кочење, на положба на возилата, на изјави од учесници и евентуални сведоци, на оштетувања кај двете возила, на фотографии направени од МВР, на увид на лице место, на карактеристики на возилата, итн итн.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Последно менување: 27 Декември 2014, 21:45:27 pm Vasil »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Колегава го удрија стоејќи на семафор од позади со голема брзина, фраерот врски си имал и направиле како тој да стоел на семафор во негова корист.
Колегава среќа преживеал па сега му плаќа оштета на говедото.

Ете како ни функционира државата!

Еден и мене му ували ситна сообраќајка....

Мора камери да ставиме за да не го јадеме ни криви ни должни.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
Направија дека колегата твој враќал во рикверс со 100км/х?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D