Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3078853 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
Да де, не со џунгла, туку со дрвца поредени:

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
Цитат
Тешко дека можеше нешто да те изненади....
-Кога Партизанска (скопската де) била како на првата слика,имало 10 коли во Скопје,2 автобуси кои ги носеле работниците на работа од сабајле во 5ч и 3 камиони и најмногу 100 000 жители.  ;D
-Истотака,сигурен сум дека ти тогаш не си возел...
-Сега ситуацијата е многу поинаква итн.итн...

Дај сегашна слика како е на другите места.
Не велам дека не е попрегледно некаде,на некој булевар во светот,ама и на тие попрегледни булевари некаде се дешаваат кревања на пешаци и мелење на мелено месо.Зошто?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
За народов само електрична ограда

Синоќа се враќам од работа, изрипуе една жена од шуморедот кај олимписки базен а у ретровизор гледам лош ксенон што е дефиниција за детски тјунинг, лета копиљот немаше шанса да ја види женава. У моментот едино што ми преостана е да направам сцена. Легнуем на свирка, го блокирам копиљот со цел да намали брзина затоа што немаше шанси да ја види кокошката како претрчуе без ориентација..

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
zaginal nekoj pesak vo Gorce...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43707
  • Il Moderatore
Цитат
-Кога Партизанска (скопската де) била како на првата слика,имало 10 коли во Скопје,2 автобуси кои ги носеле работниците на работа од сабајле во 5ч и 3 камиони и најмногу 100 000 жители.  ;D

Не велам дека не е попрегледно некаде,на некој булевар во светот,ама и на тие попрегледни булевари некаде се дешаваат кревања на пешаци и мелење на мелено месо.Зошто?

Датумот на мојата возачка во графа „положил“ е од минатиот век ;) Партизанска уште беше „гола“ скоро како на сликите (једино + од сликата, беа канадските тополи насекаде) и имаше убава прегледност. Многу добро памтам и колку сообраќај имало во 80-тите години.
Сепак, ако сакаме да зборуваме од инаает, може да си праиме бајрам дека супер се жардињеирте и џбуновите и џунглите. Секако и Тарзан кога изрипува од нив.

На кои други места те занима како е?

Белград:

Париз:

Солун:

Франкфурт:

Во Франција, а верувам дека и во други земји, постои закон кој што вика дека вегетација не смее да навлегува на улиците во висина од барем не знам колку, да речеме 5 метри. Така да, се` што е над улицата пониско од 5 метри, се кастри и шиша редовно. Кај нас, дозволено е џбунови на улица да растат. Сетете се само како е во Автокоманда кога одите од пластичарска према Ченто, кај петљата кај Саем. Таму може слон да се сокрие и да ти изрипа од жардињерите. А вегетација има веќе и на самите коловозни ленти..

Јас веќе не се натегам на темава, ама се надевам дека уличните проектанти, еден ден ќе престанат да слушаат сопартијци кои се на повисоки позиции, и ќе почнат да размислуваат озбилно за безбедноста по булеварите. Од секој можен аспект. Има место за дрва и дрвореди, има место и за џбунови. Ама нивното место не е пред раскрсници и пешачки премини.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Жардињерите се убави но и практични да не ти влезе некој будала со колата од спротивна страна.
Грмушките дека сметаат, сметаат нема прегледност. Тоа е бидејки лошо се насадени без памет и без редослед.

Ова е решението, белиот простор со дрвца да биде а остатокот со ниски што лазат или трева.
Тогаш и прегледност ќе има и безбедност и убавина.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
@Simo: Франкфурт! :D :D

http://www.press24.mk/pregzen-peshak-vo-skopskata-naselba-gjorche-petrov

Ми се гади од овие. Прегазен. Ало, знаат ли они значи прегазен?

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
Прегазен со лесни телесни повреди. Само со точак е можно тоа.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
detevo od hipodrom na moj kolega od rabota since, so glavata vo sofersajbna se udril i ja skrsil i ima skraenica na cevanicata....

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
Шо се однесува до сликите,една улица дали била или не била како Партизанска не менува ништо или менува многу малку.Не водам инает туку мислам дека треба внимавање и од страна на возачите и од страна на пешаците.Или не ме разбираш шо сакам да кажам или стварно водиш инает. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

За мене двете работи не се исклучуваат меѓусебно. Потребни се и внимателност и видливост кон сите страни. Пазење треба и мора и од возачите и од пешаците, иако реалноста е дека и од двете страни има такви кои не само што не пазат, туку и предизвикуваат несреќи.

Но визуелната бариера меѓу двата правци на Партизанска не помага во ништо од сообраќаен аспект. Сегашното решение само оневозможува добра видливост додека во исто време овозможува солидна камуфлажа за некој(а) идиот(ка) совршено ретардирано, иако можеби ненамерно, да се обиде да се самоубие под нечие возило.

Дури од практичен аспект претходната метална ограда беше подобра. Прво релативно провидна беше, а второ таа едноставна бела ограда не можеше баш секој да ја прерипува. Сега гледам цели групи, старо и младо, од копиљаци до дедовци со бастун, од баби до шмизли на штикли: како ги преминуваат средишните жардиниери кај им се ќефне. Често чопоративно се дешава тоа, и најчесто на местата на автобуските станици, како што се симињаат така почињаат да го преминуваат булеварот каде ќе посакаат.
А џандарите баш совесно си ја работат работата, ако казни за jaywalking имаат поделено во троцифрена бројка, навистина ќе се изненадам. Пошта ако грешам, како тоа секаде и секогаш има толку многу пешаци што така ја преминуваат Партизанска. Не ваљда дека казните се во висина од десетина денари...

Што се мене тиче, можеа за истиите (или помали) пари и велосипедска патека да направат таму на средината. 

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Цитат

мече... до пред неколку години беше онаква партизанска.. максумум 5 (незнам точно)... а сообраќајниот метеж во скопје е повекедецениски проблем, не е од пред 5 години... жардињерите тогаш ги направија... а ова жбуновите се стари помалку...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Само што дознав другар вчера направил сообраќајка загинал.
Нека му е лесна земја.