Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2941399 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #7635 на: 30 Март 2014, 01:08:43 am »
Да, 1.6 дизелот. До првата кривина по 2-3 пати се укопавме од што нема осет кочницата.
Можеби не ти била чудна зошто и во Фиестата е многу слична, па си немал голема промена.

Во мојата кола, педалата пропаѓа 3 цм при што кочи по малце, за тргни застани сообраќај, и останатите 3 цм движење се со тврда педала, со многу осет и можност за модулација.
Можеби тоа не е најдобро според експертите, но мене многу ми одговара и тоа го барам и во новите коли.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7636 на: 30 Март 2014, 01:10:19 am »
Скоро сите нови коли имаат исти или слични педали.

Освен Фиат.

И 308.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #7637 на: 30 Март 2014, 01:12:17 am »
И кај мене е така, педалата за сопирање има поголем од и лесно се дозира. Кај сите нови коли што ги имам возено кочницата е висока и бара многу осет за нормално кочење. Пежото се вклопува со тие.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #7638 на: 30 Март 2014, 01:15:11 am »
Прв пат коа закочив на голфот, ко да закочив со лева, што не беше случај со 6ката на пример. Иначе брзо се стекнува осет, и не глеам причина тоа со кочницата да се истакнува како недостаток.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #7639 на: 30 Март 2014, 01:19:28 am »
Кај мене кочницата е онаква каква што си е (како што си ја имам научено) па затоа и другиве сите педали до сеа изглеа ми дошле природно, шта ти ја знам. Не сум имал со некоја кола некое такво искуство. Од новиве зборам! Па и со 308чето.
Дени ти ја возеше мојата Фиеста. Како ти беше педалата, не ти прелегаше или?
До сеа од педали, во Опел сум сретнал претерано кретенски кумплунг и во Сеат исто. Другово не ми текнува. Пежото мое има прелесен кумплунг за кола од 5 тона.

@Kimi Добро нормално е така од своја кола да влезеш на друга директива..ипак ствар навика е :)

И што има лошо у кочење со лева? а? а? а?

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #7640 на: 30 Март 2014, 01:28:01 am »
Кочење со лева? Нека ти текне на првиот пат кога си пробал така да закочиш ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7641 на: 30 Март 2014, 08:20:34 am »
Од новиве коли, новото Clio има тврда кочница. Треба добро да се притисне за да закочи.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7642 на: 30 Март 2014, 13:03:16 pm »
Ова со ‘мааната‘ на кочницата ми иди како некој навикнат на Пезетка да напумпа на кочница па да почни да кочи наоѓа маана на нова кола која си кочи одлично. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7643 на: 30 Март 2014, 13:22:24 pm »
Прво нешто што ми падна напамет, ама тие тие што пробаа не се од вчера.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7644 на: 30 Март 2014, 13:42:39 pm »
Секоја кола си има различна кочница.И Алфа Ромео има осетлива кочница,барем оние кои јас сум ги имал.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #7645 на: 30 Март 2014, 15:24:32 pm »
Генерално, скоро е невозможно да се донесе објективен заклучок за една кола за време на едно тест-возење што трае 10-тина минути, во ептен ограничени услови. Затоа, ќе се воздржам од коментар.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7646 на: 30 Март 2014, 15:44:31 pm »
Јас првиот пат кога седнав во Цитроен Ксантија на првото кочење ќе направев сообраќајка. Кочницата има ОД од 5мм...
После недела дена возење се навикнав на таквата (ужасна) кочница и неколко месеци потоа не ми пречеше. Кога го купував Спаркот се надевав дека нема да има таква кочница и за среќа немаше. Двете Пежоа пто ги имав си имаа супер кочници. Кочниците на Полото со само еден збор се опишуваат: катастрофа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7647 на: 30 Март 2014, 15:47:21 pm »
Ajдеееееее... Фаланга и релевантност...

Кажи една кола која има попрецизна контрола на кочницата од Поло. Подобро дозирање и подобра контрола на џркинес.

Озбилен сум. Иако ти тролаш. И паднав на тролањето, ама јебига - ќе прочита некој ќе си рече вистина е.

Кога ќе опне нешто - опнато е.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7648 на: 30 Март 2014, 15:51:00 pm »
Секоја кола си има различна кочница.И Алфа Ромео има осетлива кочница,барем оние кои јас сум ги имал.
Преосетливоста на кочницата се решава со пар вакви:

После тоа осетот е сосема друг. Притисокот на папучата линеарно влијае на притисокот врз дисковите ;)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7649 на: 30 Март 2014, 16:03:28 pm »
Ajдеееееее... Фаланга и релевантност...

Кажи една кола која има попрецизна контрола на кочницата од Поло. Подобро дозирање и подобра контрола на џркинес.

Озбилен сум. Иако ти тролаш. И паднав на тролањето, ама јебига - ќе прочита некој ќе си рече вистина е.

Кога ќе опне нешто - опнато е.

Па ако ти не се сложуваш релевантно ли е веднаш да кажеш „Фаланга и релевантност“?
Кај Полото, стискаш кочница и почнуе да кочи, стискаш појако и нема разлика во кочењето, стискаш уште појако и веќе заклучуваш дека тркалата блокираат.... Може е и до Савата ама слично мислење имаа тизнесено неколку луѓе веќе.