@mkm највеќе ги јаде кај нас акцизата и 5% царина затоа што е нон-еу поточно кај маздава за царина + акциза + ддв = 11/11.500 ќе да плаќаме екстра ние како краен потрошувач, но кога ќе видиш дека за цената нудат по премиум глупости и од хардвер и од технологија за разлика од автомобилите до 40.000еур ранг на Audi/BMW/Mercedes/Jaguar/Volvo/Vw дури и под реалното се, рачунај имаат екстра трошок транспорт од Јапан до тука
пр. јас крајно разочаран бев од bmw 3ката што ја имаат на лагер во мак кар, редовна цена 47.000, акциска цена 36/7.000 поради тоа што очекуваат за некој месец новиот редизајн да дојде па пакетот шедоу и нешто екстра + во опрема е гага, но добиваш 318ка со реално нула опрема во споредба со Aуди A4ката или Маздава. Не сум ни приближно до познавач, не камоли експерт за автомобили да се наречам но мислам дека и Артеонот на фолскфаген во сооднос цена - квалитет и можности што ги нуди е прецент, кај нас артеонот е 38.000 со најниско ниво на опрема и мотори, додека А5ката е 42.000 со истиот мотор и сфаќам дека со тие 4/5000еур разлика кај артеонот ќе добиеш повеќе на опрема, но не верувам во квалитет и комфорт.