Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 944370 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29809
    • CARclub.mk
Одг: Велосипед
« Одговори #2445 на: 30 Август 2014, 16:43:00 pm »
Ова ми се врти у глава у пм :)

Алфисти, кој од овие два повеќе ви се допаѓа? Баш ме интересира :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Во најновиот број на CAR Magazine има малку напишано баш за Pinarello Dogma. Точакот е развиен во соработка со Jaguar и е 40% поаеродинамичен во однос на точакот со кој Froome победил на Тур Д Франс минатата година. Ова е потвредно во Wind Tunnel тестирање.

Претходно ми се свиѓаше повеќе само ради дизајнот. Сега и ради хај-тек моментите.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2446 на: 30 Август 2014, 16:52:14 pm »
Отпорот на воздух кој се создава на велосипедот е скоро занемарлив во однос на отпорот создаден од возачот. Правиме муабет за нијанси кои можеби имаат некаков ефект само на натпревари на највисоко ниво. Од таму доаѓа, види колку сум профи муабетот..

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2447 на: 30 Август 2014, 17:04:32 pm »
Ова ми се врти у глава у пм :)

Алфисти, кој од овие два повеќе ви се допаѓа? Баш ме интересира :)

Во најновиот број на CAR Magazine има малку напишано баш за Pinarello Dogma. Точакот е развиен во соработка со Jaguar и е 40% поаеродинамичен во однос на точакот со кој Froome победил на Тур Д Франс минатата година. Ова е потвредно во Wind Tunnel тестирање.

Претходно ми се свиѓаше повеќе само ради дизајнот. Сега и ради хај-тек моментите.

HiTech Моментите тука се чист маркетинг.. Да.. Ветарот е главен непријател на велосипедот. Ама тоа 40% по аеродинамичен во пракса влијае 5%.

Еве го на Colnago Aero моделот, и тоа жутото ситно лого на горната цевка е од еден уште пореномиран бренд од Јагуар  со кој Ernesto Colnago пијат Еспресо заедно кога дизајнираат карбон и аеродинамични моменти:

Па пак главен продукт им е Ц60 (Кој е бар 30% помалку аеродинамичен :) )

Аеро моментот е битен на рамно, на шпринтање и слично.. Ама кај вториот непријател, успонот, цврстината е многу побитна. А и до сеа  беа доста аеродинамични точациве. На пример јас добив 15% по аеродинамчиен момент со промена на гуми. Напред имам потенка, позади поширока..

А да.. Colnago исто не го менува типот на карбонот секоја година.. Истиот го користат можда 15 години (го имаат дизајнирано заедно со тој брендот од малото жуто лого со кој пијат еспресо заедно, пошто се комшии).

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2448 на: 30 Август 2014, 17:11:32 pm »
Абе и тоа знакчето жолто е чист маркетинг ;D

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #2449 на: 30 Август 2014, 17:13:46 pm »
Во врска со велосипед со електромотор, погледнете што направи хрватот Rimac со Greyp. Лудило. Може да работи и самостојно и комбинирано со што се добива поголема автономија на батериите. Полнење за 80 минути во штекер. Еден google search и ќе најдете.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2450 на: 30 Август 2014, 17:17:07 pm »
Абе и тоа знакчето жолто е чист маркетинг ;D

Не до толку ко со Пинарelo :) Ретко го ставаат Colnago тоа жолтото знакче, иако разменуваат искуство со Ferrari веќе многу години константо (можда повеќе од 30-40 години) (Pinarello тек сеа почнаа со Јагуар демек нешто :), Specialized со McLaren исто тазе). У меѓувреме замисли Ернесто колку кафе има испиено со Ферари, а сепак прави измени на моделите еднаш на 5-8 години :)

Инаку сега внукот на Ernesto се меша у фирма, и имаа блага промена на логото по негово барање :)

На форуми каде што има нивни фанови, после тоа почнаа да бараат внукот да го преместат у сметководство у фирма за да не праел глупости :) (А Логото е толку суптилно сменето ....)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29809
    • CARclub.mk
« Одговори #2451 на: 30 Август 2014, 17:18:17 pm »
@krell, Vasil: Знам дека е маркетинг де. Ама интересно ми е што може да се подобри аеродинамика на точак за 40%. Свесен сум дека џабе аеродинамиката ако возачот има спојлери. ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2452 на: 30 Август 2014, 17:36:27 pm »
@krell, Vasil: Знам дека е маркетинг де. Ама интересно ми е што може да се подобри аеродинамика на точак за 40%. Свесен сум дека џабе аеродинамиката ако возачот има спојлери. ;D

Инаку еве како изгледа Ernesto Colnago:

А еве го Giovanni Pinarello :

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2453 на: 30 Август 2014, 17:46:26 pm »
@Zero
Инаку Пинарелото е и асиметричен точок. мене тоа ми беше најинтересното кај тој точак Крел ми подобјасни зашто уствари е тоа и дали има по некој придобвики ама мадафака е моментот :)
А и името е многу јако Цицки Пинарело :)

EDIT:
Ми стигна custom дресчето :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17613
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2455 на: 30 Август 2014, 21:22:42 pm »
Ferrari vs Colnago :)

@Martin Те поздрави Емилија

Отсутен desden

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #2456 на: 01 Септември 2014, 18:07:32 pm »
Што користите за чистење на ланецот и касетата? Барам некоја ефтина алтернатива наместо средства што можат да се купат во бајк шопови.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17613
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2457 на: 01 Септември 2014, 18:18:03 pm »
Без заебанција, касета убаво се чисти со влажни марамици. Ги бива и за ланецот ама оставаат ситни влакненца што некому може да сметаат.

Друга алтернатива што јас ја користам е Арис. За касетата, демонтирај го задното тркало и во исправена позиција испрскај ја касетата, после тоа земи четкица за заби и чисти. На крај убаво со вода испери и тоа е тоа.
За ланецот, натопи дел од некоја крпа со Арис и вртејќи со педалите на рикверц, бриши со натопениот дел од крпата. Ако си во можност да купиш chain cleaner (едно пластично со четкици внатре, специјално за ланец), најубаво се чисти ланец со концентриран сјај за садови.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16741
  • Keep it 100
« Одговори #2458 на: 02 Септември 2014, 14:40:42 pm »
Во неделата јас и Томе учествувавме на авантуристичкиот маратон Плачковица. Ете сме
и доле на видеото, јас со жолт дрес и плава кацига, а томе го крева точакот на едно ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2459 на: 07 Септември 2014, 23:25:26 pm »
Крел не пишал сеуште за ова.

Почит за еден огромен човек...