Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1062266 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Велосипед
« Одговори #2430 на: 24 Август 2014, 19:01:46 pm »
Баш би сакал да го видам Зеро во бициклистички позерски аутфит  ;D ;D ;D

Hint:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас можам да му позајмам бели чорапи и Сандали :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2431 на: 24 Август 2014, 19:02:30 pm »
Еве, да најавам уште од сега некои планови за следната година:

Планирам да си го средам точакот. Да го растурам, да го исшмирглам и некако да го офарбам мат црн. Да сменам гуми (пошто уште ги вози оргиналните, стари 15 години), педали, седиште и можеби волан.

И после да му го однесам на Томе да го склопи, пошто ја сигурно нема да успеам.

И да си го возам низ град. Позерски. ;)

@Simo: Not going to fucking happen. Не сакам да изглеам као дебел Пауер Рејнџер. :D

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2432 на: 24 Август 2014, 19:06:09 pm »
Еве, да најавам уште од сега некои планови за следната година:

Планирам да си го средам точакот. Да го растурам, да го исшмирглам и некако да го офарбам мат црн. Да сменам гуми (пошто уште ги вози оргиналните, стари 15 години), педали, седиште и можеби волан.

И после да му го однесам на Томе да го склопи, пошто ја сигурно нема да успеам.

И да си го возам низ град. Позерски. ;)

@Simo: Not going to fucking happen. Не сакам да изглеам као дебел Пауер Рејнџер. :D

:) Ете.. Баш ме занима дали за 2 години од сеа и ти ќе забегаш со точациве :)

Знам дека нема.. Ама па и јас кога купував прв точак, купив РОГ само дека имаше дополнителни рачки, пошто кажав "Јас веќе за точак пари не давам"..  :)После 3 месеци.... Платата идеше редовно кај дилерот :) (Арсо мислам дека дуќанот го купи од мене тие години)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2433 на: 24 Август 2014, 19:06:43 pm »

I want one.

Едит: Страшно ми е свиѓаат и такозвани Beach Cruiser точаци. Знам дека е тежок позерај, али имав шанса да повозам еден (по)квалитетен, беше екстремно лесен и комотен за возење.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2434 на: 24 Август 2014, 19:30:58 pm »
Све што содржи cruiser во името е позерај. Освен Chrysler PT Cruiser, тоа е срање.
Ако сакаш крузерче вакво, се продава едно за 150 евра. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #2435 на: 24 Август 2014, 19:47:41 pm »
Нешто што зборевме со Васил.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44594
  • Il Moderatore
« Одговори #2436 на: 24 Август 2014, 20:02:05 pm »
Одамна се мислам за бандаши со хаб мотори, ама некако никако не нарачав до сеа. Ама има шасни да се стокми некој што тера 70-80км/ч, само да не забораиш пред џандар со нозете да вртиш, да не му стане сумњиво....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2437 на: 24 Август 2014, 20:55:14 pm »
Рецимо нешто во овој стил, поготово што е за задно тркало. http://www.ebay.co.uk/itm/26-Rear-Wheel-Electric-Bicycle-Conversion-Kit-36V-250W-Hub-Motor-E-Bike-Cycling-/400500462163
Ова е повеќе за да ти помогне да не се потиш непотребно, со 250W моторче. Само ќе си докупиш батерии какви сакаш.

Еве предна опција со 1KW мотор, plug&play .http://www.ebay.co.uk/itm/48V-1000W-front-hub-motor-ELECTRIC-BIKE-CONVERSION-KIT-without-battery-/311007219351?pt=UK_Bikes_GL&hash=item4869798e97
Со 1KW
Ова е појако, со поента ич да не вртиш со педали. Да речеме. Корисна работа дефинитивно. Реално 1000W точак има автономија од 35км со едно полнење со 48V 12Аh литиумска батерија. Јас не би одел на литиумска за почеток, прво нека успее проектот една година, па после ќе се мисли што понатаму. Ако ти се доволни 15km тогаш завршуваш работа со 4 вакви http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=401&pid=2602, со дебелина од 6,5 цм. Значи може лесно да ги складираш кај педалите. И ќе додадат 11кг. За 30км рејнџ ќе треба 4 вакви http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=401&pid=5537, кои се 16кг и пошироки.

За некое реално превозно решение мислам дека е многу добро решението. Со оглед на тоа што нема да останеш на улица ако ти снема туку ќе си довртиш со педали. Баш зборувавме со Васил, јас целев кон тоа да си врткаш лабаво со педалите во некоја многу висока брзина, додека му помагаш на некој слаб мотор со не многу големи батерии и рејнџ. Додека тој сака на пример верзија за да избегнеш комплетно вртење со педали. Значи рецимо 1000W мотор со поголеми батерии, зависно од рејнџот.

Оваа иљадарката на предно, со комплет делови да би го извел, и со некои едноставни батерии е многу интересна замисла за мене. Јас би се задоволил (веројатно) и со тој помалиот рејнџ за почеток. (A и со најслабиот 250W мотор) И 15км ми се доста на едно полнење. А додека си возиш така, може да си чачкаш по интернетот, по Алиекспреси, и по Бугарии за да си најдеш литиумски батерии од 48V и соодветно Ah на твојот посакуван рејнџ. http://www.aliexpress.com/item/2014-New-Super-DC-Accumulator-12V-Battery-6800mAh-Rechargeable-Lithium-Batteries-Pack-Super-Storage-Capacity-Free/1982617312.html

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #2438 на: 24 Август 2014, 21:14:46 pm »
Комшо има DIY електричен точак со мотор на предното тркало од серво од кола,со батерии од упс и DIY контролер,точачето има максимална брзина од 25км на час со автономија од некојси 50тина километри ако поаѓањата се со вртење на педалите а моторот да се користи откако ќе се залета точакот,интересно во секој случај иначе за батерии само Lithium му е мајката.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2439 на: 25 Август 2014, 00:26:37 am »
Баш зборувавме со Васил, јас целев кон тоа да си врткаш лабаво со педалите во некоја многу висока брзина, додека му помагаш на некој слаб мотор со не многу големи батерии и рејнџ. Додека тој сака на пример верзија за да избегнеш комплетно вртење со педали.

Сакам да си педалам кога возам рекреативно, но кога се работи чисто за транспорт од точка А до точка Б, би сакал да стигнам достоинствоено и брзо.

Велосипед највеќе се вози во лето, кога е топло. Најмногу што ми пречело кога сум го користел како превозно средство, е што секогаш тргам во последен миг, затоа што знам дека можам да стигнам на време ако побрзам, но кога ќе пристигнам сум испотен жива вода. А и која е поентата да тргнам порано и да се влечкам, така можам и со автобус, исто време ќе ми треба.

Паралелен систем би можело да се изведе, но ќе треба да биде со една фиксна брзина со што е можно повисок степен и нормално затворена со заштитен капак за да можеш да го користиш со долги ногавици, без да ги измрсиш со масло од ланецот.

Само лошо е што вака ќе биде поголема мета за крадци, а велосипед кој се користи како превозно средство и се остава заклучен без надзор по неколку часови, треба да биде што е можно понеупадлив.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44594
  • Il Moderatore
« Одговори #2440 на: 25 Август 2014, 00:29:14 am »
Имаш акумулатори, ќе му вградиш аларм... ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #2441 на: 25 Август 2014, 00:33:07 am »
Добра идеја. Може да се поврзат со некој акцелерометар.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5363
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2443 на: 25 Август 2014, 00:40:20 am »
Баш зборувавме со Васил, јас целев кон тоа да си врткаш лабаво со педалите во некоја многу висока брзина, додека му помагаш на некој слаб мотор со не многу големи батерии и рејнџ. Додека тој сака на пример верзија за да избегнеш комплетно вртење со педали.

Сакам да си педалам кога возам рекреативно, но кога се работи чисто за транспорт од точка А до точка Б, би сакал да стигнам достоинствоено и брзо.

Велосипед највеќе се вози во лето, кога е топло. Најмногу што ми пречело кога сум го користел како превозно средство, е што секогаш тргам во последен миг, затоа што знам дека можам да стигнам на време ако побрзам, но кога ќе пристигнам сум испотен жива вода. А и која е поентата да тргнам порано и да се влечкам, така можам и со автобус, исто време ќе ми треба.

Паралелен систем би можело да се изведе, но ќе треба да биде со една фиксна брзина со што е можно повисок степен и нормално затворена со заштитен капак за да можеш да го користиш со долги ногавици, без да ги измрсиш со масло од ланецот.

Само лошо е што вака ќе биде поголема мета за крадци, а велосипед кој се користи како превозно средство и се остава заклучен без надзор по неколку часови, треба да биде што е можно понеупадлив.
1. За потењето и сам реков, така е.
2. Паралелен систем? Па ете хаб мотор на предно тркало е паралелен систем. Тој бутка нанапред со извесна сила, а ти во повисока брзина лабаво си ги вртиш педалите. Уствари користиш многу помалку сила. Кога сакаш прекини да вртиш, ќе си продолжи точакот сам. Ако ти се приврти, заврти си. Затоа велам во многу висока брзина, за да си вртиш полека и без голем притисок на педалите. И тој бутка и ти буткаш, само помалку.
3. Е со крадците, тоа е. Ќе го направиш да е ручни рад, грд до даска...

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #2444 на: 25 Август 2014, 00:46:05 am »
За низ градов, барем за мои потреби, најдобро би било преден хаб, поврзан со батерии кои ќе издржат 20km при просечна брзина од 30км/ч, и една брзина во случај кога тој домет нема да биде доволен или пак е на границата, па малку да им помогнеш на батериите.