Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1143606 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Велосипед
« Одговори #2190 на: 03 Јули 2014, 19:21:37 pm »
Да кажевте порано.. Тукушто е испран и тоа и со Субрина и со овие геловиве што раствораат карбон..

Да не сака некој тркала? (Само тие ми  останааа нерастворени)

:)

Отсутен desden

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #2191 на: 03 Јули 2014, 20:45:27 pm »

@desden ме интересира која марка/бренд/модел се сегашните тркала? И на каков терен вози? Агресивно?

Јас се спремам за точак со 29ки тркала, па иако сум далеку од 125кила, ме интересира што да избегнам...

Што ќе ти се 29"? Другарчево е високо над 2м, имаше проблем со наоѓање точак. Инаку Cannondale е, entry level http://www.cannondale.com/2013/bikes/mountain/hardtail-29er/trail-29er/trail-29er-5
Оди во specs за да видиш детали.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2192 на: 03 Јули 2014, 21:05:00 pm »
OK фала @desden римовите се:
Alex DC4.5, double wall, 32 hole

29" морам да пробам, па макар и го продавал после точакот со загуба. Еден куп луѓе со искуство советуваат против 29", еве и батево Крел погоре што го бања Пинарелото со Субрина. :)
Но едноставно многу работи ми се логични во тој концепт на 29"ките. Сакам што побрзо и полесно качување на планински офроуд, и не ми е гајле многу да поставувам рекорди за надоле. И затоа што со соодветно (не)напумпани тубелес гуми на хардтејл можам да добијам (донекаде) ок суспензија, без додатната килажа од заден амортизер.

Најверојатно не сум во право (сосема), но ете тврдоглаво сакам да пробам.  8)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2193 на: 03 Јули 2014, 21:11:12 pm »
OK фала @desden римовите се:
Alex DC4.5, double wall, 32 hole

29" морам да пробам, па макар и го продавал после точакот со загуба. Еден куп луѓе со искуство советуваат против 29", еве и батево Крел погоре што го бања Пинарелото со Субрина. :)
Но едноставно многу работи ми се логични во тој концепт на 29"ките. Сакам што побрзо и полесно качување на планински офроуд, и не ми е гајле многу да поставувам рекорди за надоле. И затоа што со соодветно (не)напумпани тубелес гуми на хардтејл можам да добијам (донекаде) ок суспензија, без додатната килажа од заден амортизер.

Најверојатно не сум во право (сосема), но ете тврдоглаво сакам да пробам.  8)

Не си воопшто во право :) 29 ки имаат поента за надоле, и тоа за стази што нема многу технички моменти во поглед на нагли вртења. За нагоре па ич не се .

Зашто? Зашто најбитната тежина на точак е во тркалата, и тоа како се оди од центар према надвор на тркалото повеќе се осеќа. 29 -ките се осетно потроми од 26 -те. Исто самата геометрија на точакот за да може 29 -ки, во принцип не одговара на луѓе пониски од 185 цм.

За нагоре дефинитивно ќе биде побрз 26 ки со амортизер, од 29 ки (тежината од амортизерот не влијае на перформансите, додека тежината на 29 -те и тоа како влијае, поготово за нагоре). Тромоста ќе ја осеќаш цело време. На свое ќе бидеш единствено ако спушташ камења, корења и слично, каде што 29 -те подобро апсорбираат од 26 -те, ама па фали моментот на реактивност и брзо реагирање на точакот.

Да купувам сега точак дефинитивно ќе биде 27.5 а никако 29.

п.с. И Epic от испран со Субрина :) Сеа операција чистење на хаос во купатило :)

p.p.s. Јас возам Тубелес гуми веќе неколку години, и да допринесува да има подобар грип и нешто подобра апсорбција.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #2194 на: 03 Јули 2014, 21:16:36 pm »
Ќе ти раскине девојка ти...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2195 на: 03 Јули 2014, 21:23:26 pm »
Ќе ти раскине девојка ти...

Нема.. Ако го исчистам WC то на време :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2196 на: 03 Јули 2014, 21:26:28 pm »
Сега ме ставаш во чудиш, пошто (освен ако сериозно не сум ги помешал лончињата) читав дека освен моментот на поголемата инерција, 29ките се подобри качувачи за офроуд и баш заради тие камења, корења и слично.
Ти верувам за тромоста, ама јас сум табула раса и пошто немам со што да го споредам нема да чуствувам тромост. Што знае дете што се 200 кила, ќе возам 29ки и ќе мислам дека нема подобро од тоа :).
И нема да се заебам да пробам велосипед со 26ки (освен ако некогаш од необјасниви причини не се решиш да го продадеш Коната).  ;)

П.С. Со што го чистиш уљето од туш кабината?   ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2197 на: 03 Јули 2014, 21:35:52 pm »
Сега ме ставаш во чудиш, пошто (освен ако сериозно не сум ги помешал лончињата) читав дека освен моментот на поголемата инерција, 29ките се подобри качувачи за офроуд и баш заради тие камења, корења и слично.
Ти верувам за тромоста, ама јас сум табула раса и пошто немам со што да го споредам нема да чуствувам тромост. Што знае дете што се 200 кила, ќе возам 29ки и ќе мислам дека нема подобро од тоа :).
И нема да се заебам да пробам велосипед со 26ки (освен ако некогаш од необјасниви причини не се решиш да го продадеш Коната).  ;)

П.С. Со што го чистиш уљето од туш кабината?   ;D

Наводно 29 -те имаат подобар грип, и да така е. Арно амо тежината што ја влечеш нагоре мене ми е голема маана. Исто со возење тубелес 26 -ки веќе и тие имаат одличен грип, а немаат вишок тежина што ми е подобра комбинација од 29 -ки.

Амортизер заден и 26 -ки па ептен добитна комбинација.

Меѓутоа предностите на 29 -те не вредат во однос на негативностите што ги имаат. Тежина, тромост... Нешто што го убива убавиот осет на фино качување.. Ова го тврдам, бидејќи и јас повеќе сакам качување..

п.с. Проаѓаш прво со AJAX. После Polirapid. И ако не излезе ни така одиш со ARF :) или CIF :)
П.п.с. Ако ми купувате папучи, број 42 или 43 зависно од моделот

п.п.п.с Коната не е мој. На девојка ми е . Имам пристап до него кога треба да се сервисира :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2198 на: 03 Јули 2014, 22:02:04 pm »
Разликата во тежина би дошла само од разликата во тежината на тркалата, да?
Тоа и не би смеело да бидат многу... грамови :) или мислиш на тоа дека поголемата инерција ја прави тромоста и го отежнува качувањето?

BTW, за хардтејл тврдоглаво 29ки сакам, глупаво било или не. :) Аko ми влезе чивијата ќе треба и фул суспензија all mountain, а тоа секако би било 26ка/27.5. Или фул суспензија ендуро, можеби дури и даунхил.  ;)
Сега имам голем подрум, има каде се бесат точаци.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #2199 на: 03 Јули 2014, 23:12:43 pm »

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2200 на: 03 Јули 2014, 23:24:42 pm »
Разликата во тежина би дошла само од разликата во тежината на тркалата, да?
Тоа и не би смеело да бидат многу... грамови :) или мислиш на тоа дека поголемата инерција ја прави тромоста и го отежнува качувањето?

BTW, за хардтејл тврдоглаво 29ки сакам, глупаво било или не. :) Аko ми влезе чивијата ќе треба и фул суспензија all mountain, а тоа секако би било 26ка/27.5. Или фул суспензија ендуро, можеби дури и даунхил.  ;)
Сега имам голем подрум, има каде се бесат точаци.

Е голема разлика во тежина, и тоа најбитните грамови.

Пример:

Schwalbe Rocket Ron 26 2.1: 480gm

Schwalbe Rocket Ron 29 2.1: 535 gm

Mavic CrossMax SLR

26 Пар: 1440 gm

29 Пар: 1620 gm

Значи разлика комплет во тежина помеѓу 26 -те и 29 -те : 290 gm и тоа најбитната тежина на точакот.

Ова важи за ептен лесна варијанта.

Ако одиме со потешка варијанта на компоненти:

Schwalbe Nobby Nic, разликата во тежина по гума е 70 гм (140 гм вкупно, што значи со се тркала е барем 320 гм и повеќе). Да се 320 гм разлика во тежина на рам, или на седиште можда и нема да се примети.. Ама на тркала ептен се приметува, поготово за качување.

И еве да е иста тежината дури.. Чувството на поголема респонсивност што ја имам со 26 ки, и што е све поексплозивно во моментот прави ќеиф.. 29 -ки, по технички патеки некако... Мој совет, 27.5 (тоа би требало да биде идниот тренд, и со тоа би имал точак со долга иднина во поглед на компатибилност)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #2201 на: 04 Јули 2014, 00:16:44 am »

Уште колку пати планираш да постираш еден ист клип?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #2202 на: 04 Јули 2014, 00:45:05 am »
На следната страна пак ;D.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100