Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1145718 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: Велосипед
« Одговори #1560 на: 15 Јануари 2014, 22:17:25 pm »
Прашај го yarre..или Класниот можеби знае

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #1561 на: 15 Јануари 2014, 22:18:55 pm »
Нова е осовината,ама ај дај предлог,иначе размислував на касетна онаа шо е затворената со машински лагери да ставам ако најдам нешто поефтино
http://velosprint.com.mk/oprema/sredni-osovini

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1562 на: 15 Јануари 2014, 22:20:35 pm »
оваа може да се стави на местото на класичната осовина?

http://velosprint.com.mk/oprema/sredni-osovini/monoblok-kinex-sredna-kasetna-osovina-122.5-mm

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #1563 на: 15 Јануари 2014, 22:25:05 pm »
Би требало.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #1564 на: 15 Јануари 2014, 23:05:50 pm »
Дефинитивно нема да се залетувам. Нешто ги прашував (продавницата) за замена на компоненти и не сакаа ни да ми одговорат дефинитивно дали е можно или не, надградба со доплата. На мои детални прашања, одговараа само со „дојди во дуќан„... Многу ме нервира некомуникативност во вакви ситуации, толку ли имаат работа или нешто друго е во прашање. Не дека не би отишол во дуќан, ама ако нема шанси за тоа што го барам... па тогаш зошто да губам време со нив. Точно ме интересира тоа што го барам, и ништо друго од другите точаци во дуќанот.
Нејсе, и онака е зима. Но морам да признаам ме чешаше џепот, да ми кажеа „да, може доградба!„ ќе го купев точакот (со некои делови заменети).

Инаку не знам дали нагласив, ама дефинитивно сакам хардтејл со 29ки тркала. Овие од огласиве сите се 26ки, плус половен точак ако не е од познат, или познат на познат... не би ризикувал. Ако испадне дека нешто не е во ред, ќе ми испадне поскапо од нов точак, на страна што во скоро секој случај ќе има некаква амортизација. Така да половен точак, не.

МЕне воопшто не ми се гледа евтино меридава.За поагресвно возење рачунај дека ќе треба натаму(а можеби и одма)да ги менуваш кочниците,преден менувач по можност и тркала.За амортизерот преден да не зборувам.Единствено на точаков ми се допаѓаат гумите.Другото се е слаба категорија.За тоа што го велиш дури мислам дека и 300ката ти е слаба.И не ми е јасно,иако можда и не е толку битно!Велосипедов е со 24 или 27 брзини!Незнам како ти возиш велосипед,но јaс ако би бил на твое место не би гледал ништо послабо од 500ката!
За вилушката знам дека не ја бива, читав ревјуа на нет. Но во ентри левел почетничкава класа сите точаци идат со такви ќумур Suntour вилушки. Планот беше понатаму да си земам нешто во класа на RockShox Tora TK 29.

Инаку со оваа Мерида во иста серија има повисоки модели што идат накај 1300$, со истата рамка и тркала... размислувањето ми беше дека би требало рамката и тркалата да се ОК. За преносот знам дека е тиња за успони и ХС офроуд, затоа и им барав во продавницата да го сменам од веднаш.
Но ме чудиш што велиш дека кочниците не ги бива, на нет и по форуми пишуваат дека не се ништо посебно но и дека не се толку лоши.

Како и да е, фала за советите до сега. Ценам што го споделуваш искуството.  :)

Брат не менуваат.Особено не бајк маркет и Пробајк.Го имам и јас ова на времето прашувано.Малку ми фалеше да купам cube од пробајк,но не ми одговараа гумите schwalbe smart sem.Mу реков дека ќе го земам велосипедот но да ги смениме гумите со максис и тие на точакот да ми ги одбие.И замисли не сакаше ни за едни гуми да среди работа а камоли пак да ти менува делови.Ти можат и да ти ги сменат,ама оригнал деловите од велосипедот ќе треба да си ги земеш.

НЕ рачунај дека и на меридата на пример дека може да и се направи надградба.Ако не е 9фаз ќе треба за поквалитетен менувач ќе ти треба и задна 9 касета,ланец за 9ка-10ка,пренос итн.

Значи не е само едно делче и да се вози.ДОбро е ако е 9-то фаз,но доколку е 8мо фаз имаш многу зафрканции.Кочниците не се лоши воопшто!Напротив добри се,но не и за агресивно возење.Предност им е евтино одржавање.мана постојаното расипување.Али пак ќе кажам не мора да значи дека ќе ти се расипат.Тоа се зависи од тебе и од возењето.Во секој случај за агресивни возачи не се.Гледај ШИмано или Авид.Се останато е лошо!!Нормално има и други добри како Магура,ама не би ги препорачал за наш пазар..

Несакам да ти се мешам но нема потреба толку да се плашиш.Ако е краден или такви работи не верувам дека некој ќе го стави на спорти сале,а и да го стави веднаш ќе си го препознае некој.Е сега за тоа дека може да е некој расипан,тоа се согласувам.АЛи пак ако има добра цена и тоа се средува.

Ти пуштив два три линка претходниот пат и незнам што си направил!

Добри се Suntour вилушките но оние од Xcr нагоре.Suntour има и многу поубави амортизери,но тие се ретки и мнопгу поскапи.
НЕзнам дали има ТОРа за 29ка!Зарем не беше стар модел тората????
Како и да е еден Recon би завршил работа.

Tи си знаеш,но паќ ке напоменам.АКо возиш агресивно и по дупки од старт барај подобро.100ката не е тоа што ќе врши работа.

Кога сме веќе кај велосипедиве.Пријател продава сity bike со 28инчи тркала.XTR oпрема со нови делови.

Ако му врши на некој работа нека ми пише порака.Ќе му дадам бројче.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1565 на: 16 Јануари 2014, 00:11:46 am »
Брат не менуваат.Особено не бајк маркет и Пробајк.Го имам и јас ова на времето прашувано.Малку ми фалеше да купам cube од пробајк,но не ми одговараа гумите schwalbe smart sem.Mу реков дека ќе го земам велосипедот но да ги смениме гумите со максис и тие на точакот да ми ги одбие.И замисли не сакаше ни за едни гуми да среди работа а камоли пак да ти менува делови.Ти можат и да ти ги сменат,ама оригнал деловите од велосипедот ќе треба да си ги земеш.
Aрно де, ако неколку саати работа (пол-саат во твојот случај) им се многу за да продадат точак што кошта колку 3 просечни плати во државава... тогаш не заслужуваат да им направиш бизнис.

Се повеќе и повеќе се мислам да си нарачам точак преку брза пошта. Canyon на пример, се супер точаци. Излегува дека и со поштарина/царина/ДДВ пак се исплати. Погледни што се нуди овој модел за мочани 150 евра повеќе од Меридата за која зборевме:
https://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3206#tab-reiter2
Frame Canyon Grand Canyon AL 29
Fork RockShox 30 Gold TK 29
Headset FSA Headset
Rear Derailleur Shimano Deore XT Shadow
Derailleur Hanger DERAILLEUR HANGER No. 12
Front Derailleur Shimano SLX 3x10
Shifters Shimano SLX SL-M670
Brake levers Shimano Acera BR-M395
Brakes Shimano Acera BR-M395
Hubs Shimano M615
Cassette Shimano CS-HG 62 10s 11-36
Rims Alex EN 24
Tyres Continental X-King 2,2" RaceSport
Cranks Shimano Deore FC-M612
Chainrings 40/30/22
Bottom Bracket Shimano Deore

Stem Iridium \ 3 - 0 \
Handlebar Iridium \ 3 - 0 \
Grips Canyon Bracelets
Saddle Selle Italia X1 Special Edition
Seat post Iridium \ 3 - 0 \
Pedals none included
Frame sizes XS, S, M, L, XL
Colour deep black ano - white
radar
Weight 12,10 kg

Included in delivery
Tools Canyon Torque Wrench
Pump Canyon Shock pump
Handbook Canyon MTB handbook

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1566 на: 16 Јануари 2014, 00:27:56 am »
Денес видов многу убаво точаче, нешто многу слично на ова:

Не се разбирам, али изгледаше у ПМ добро. Карбон на секое ќоше :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #1567 на: 16 Јануари 2014, 00:36:09 am »
Добро ќе да е, цената најверојатно му е колку што ја продаваш Интеграта :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1568 на: 16 Јануари 2014, 00:38:41 am »
Па тука некаде мислам :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1569 на: 16 Јануари 2014, 00:45:08 am »
Па добро бе мајку му... каде живееме. Кога и да сака човек да нарача нешто од надвор, педерски работи се дешаваат. Погледајте долу на линкот, поштарина за Бугарија, Хрватска, Грција... 38 до 40евра. Поштарина за Македонија... 300 ЕВРА!!!  ???

https://www.canyon.com/_en/shop/information/delivery.html

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1570 на: 16 Јануари 2014, 00:46:46 am »
Најди си некој во Бугарија :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1571 на: 16 Јануари 2014, 01:05:15 am »
Баш истото го размислував... :)

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #1572 на: 16 Јануари 2014, 01:20:24 am »
Скапо ти е ова батка!Царина и превоз до Бугарија!За тие пари и тука ќе најдеш.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1573 на: 16 Јануари 2014, 02:11:20 am »
Па таман и одмор, на СПА до Бугарија... :)
(a за некаква тамошна сметка за точак и тоа се средува)

И да сака човек се чисто да биде, ненормално многу излегува цената на точак плус 300евра поштарина, потоа цар. на цената+поштарината, паДДВ кумулативно на сето тоа... скоро дупло, колку точакот ќе искочи крајната цена. Вака поштарина до хотелот е 40евра. Мислам хелоуу, не е дека штитиме некое домашно производство на точаци, така?  ;)

Инаку, не знам дали ги погледна деловите, тука не видов ни приближно нешто блиску.
Сега искрено му се мислам и на поскапиов:
https://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3208#tab-reiter2

А овој All-Mountain е невидена вредност за парите, и да беше 29ка одма ќе го зимав (а и вака ќе размислам)
https://www.canyon.com/_en/outlet/article.html?o=A1035419

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #1574 на: 16 Јануари 2014, 03:04:10 am »
Па таман и одмор, на СПА до Бугарија... :)
(a за некаква тамошна сметка за точак и тоа се средува)

И да сака човек се чисто да биде, ненормално многу излегува цената на точак плус 300евра поштарина, потоа цар. на цената+поштарината, паДДВ кумулативно на сето тоа... скоро дупло, колку точакот ќе искочи крајната цена. Вака поштарина до хотелот е 40евра. Мислам хелоуу, не е дека штитиме некое домашно производство на точаци, така?  ;)

Инаку, не знам дали ги погледна деловите, тука не видов ни приближно нешто блиску.
Сега искрено му се мислам и на поскапиов:
https://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3208#tab-reiter2

А овој All-Mountain е невидена вредност за парите, и да беше 29ка одма ќе го зимав (а и вака ќе размислам)
https://www.canyon.com/_en/outlet/article.html?o=A1035419
Еве ти некој избор!НЕ верувам дека ќе биде поевтин од Canyon,но имај во предвид дека можеш да си ги пробаш пред да земеш.Побарај попуст на мејл.Даваат стално 5-10% и плус 20% ддв. и ќе ја добиеш цената.И нормално спореди ја со оваа кај нас и ќе видиш дали ти се исплати.ЈАс едно време за другаров вака 5 страни напишав со пресметки :D

http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Bicikli/MTB%20bicikli/BICIKL-SCOTT-ASPECT-940-2014/12384/

http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Bicikli/MTB%20bicikli/6538/

Динарот е 115,5 по среден курс.Исто така сметај дека имаш 10% попуст кој обично го даваат ако не е на акција и 20% поврат од ддв.СПоред тоа скотов би го добил за нешто над 500 евра,што од меридата е многу подобро во опрема.

Следно нешто што го имаат во понуда е дури ова,кое е доста голема разлика во цена.АКо добиеш попуст од 10% и со поврат на ддв би те чинело околу 710 евра,а за евро поскапо го имаат и 2014 моделот

http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Bicikli/MTB%20bicikli/BICIKL-SCOTT-SCALE-960-2014/12393/

Овој пак погоре со истата математика ти испаѓа 870 евра!

ТИ напоменувам!Незнам каков попуст можеш да добиеш за 2014 моделите.Најубаво подји до вип активирај за кон меѓунардони повици или пак пиши им на мејл и ќе ти одговорат.Барај 15%!АКо ти дадат тогаш цените горе ќе ти бидат уште пониски.Али мислам дека 10% ќе успееш сигурно.

П.С и по овој текст ако не земеш велосипед,се откажувам више од пишување :D