Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140648 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Велосипед
« Одговори #1110 на: 19 Август 2013, 01:23:06 am »
@Класен, да не цитирам постови ќе ти одговорам диреК:

Неможе да настане никаква штета ни на обрачот ни на жиците а најмалце на главината.

1. Обрачот е дизајниран да трпи доста големи стресови кои не траат така кратко, башка со самото тоа што е под тензија од жиците дополнително го распоредува притисокот од куката.

2. Жиците може да пукнат ако се непрописно стегнати односно има големи разлики помеѓу истите меѓутоа ова ќе се примети пошто тркалото ќе шета лево десно или горе доле.

3. Главината овде е составена од шољица 9 лагери и конус (по страна). Кога се затегаат конусите се стегаат доволно за да во секој момент тежината делува на поголема површина а не само  на една куглица (овој дел знам дека ти е многу познат).

Пластично кажано слободно може да виси точаков на куката на бандаш без страв дека било што ќе му се случи. :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #1111 на: 19 Август 2013, 01:33:00 am »

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1112 на: 19 Август 2013, 01:38:57 am »
Ќе има последици на гумите. Како што губат притисок преку зима ќе остане константно свиткан долниот дел. Затоа се препорачува моторџиите да го преместуваат моторот преку зима по пола метро од време на време за да не лежи цело време моторот на ист дел од гумата.

Кога го обесуваш точакот на внатрешен дел од тркало ги немаш тие проблеми. Поубаво би било да е само за рамка закачен за да не може да мрда, ама ни ова не му штети на точакот. Еден другар на времето си го чуваше закачен на ѕид во соба, зошто немаше место кај да го чува. Баш фино изгледаше.

Еве го кај мене ;) 6 месеци веќе вака го чувам точакот, секој ден вади-стави  ;D

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #1113 на: 19 Август 2013, 01:41:19 am »
 ВАДИ СТАВИ СЕКОЈ ДЕН е муабетот или за ТОЧАКОТ??? :P
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1114 на: 19 Август 2013, 01:44:14 am »
Секој ден вади-стави ќе снемам осет, иначе за точакот :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1115 на: 19 Август 2013, 01:48:05 am »
Можда не се познава доволно на сликата, па еве да потенцирам дека на две места е закачен точакот (на тркало и на рам).

При промена на време, планирам да го умотам со најлони или нешто така, да го сокријам од влага, дождови и слично.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1116 на: 19 Август 2013, 01:49:20 am »
Убаво си направил ти, мене муабетото ми беше дека и да ја нема втората кука не е страшно. :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1117 на: 19 Август 2013, 02:27:49 am »
Велештрумф направил професионален debadge на точакО.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1118 на: 19 Август 2013, 08:24:28 am »
@Класен, да не цитирам постови ќе ти одговорам диреК:

Неможе да настане никаква штета ни на обрачот ни на жиците а најмалце на главината.

1. Обрачот е дизајниран да трпи доста големи стресови кои не траат така кратко, башка со самото тоа што е под тензија од жиците дополнително го распоредува притисокот од куката.

2. Жиците може да пукнат ако се непрописно стегнати односно има големи разлики помеѓу истите меѓутоа ова ќе се примети пошто тркалото ќе шета лево десно или горе доле.

3. Главината овде е составена од шољица 9 лагери и конус (по страна). Кога се затегаат конусите се стегаат доволно за да во секој момент тежината делува на поголема површина а не само  на една куглица (овој дел знам дека ти е многу познат).

Пластично кажано слободно може да виси точаков на куката на бандаш без страв дека било што ќе му се случи. :)

Благодарам. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1119 на: 19 Август 2013, 09:11:17 am »
Велештрумф направил професионален debadge на точакО.

:)

Коа ќе оптегнам сеа нешо "Type R", "O'Neill", "Intercooler" че вииш убоо :D :D :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1120 на: 19 Август 2013, 12:03:23 pm »
Bad Boy не заборавај!

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #1121 на: 19 Август 2013, 22:18:31 pm »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1122 на: 22 Август 2013, 23:39:56 pm »
Си зедов роудбајкче, старо ама прилично добро опремено.
Ќе ви го презентирам утре.
Иначе прв момент на неинформираност околу роудбајковите беше што не знаев како да напумпам гума. ;D

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1123 на: 22 Август 2013, 23:50:27 pm »
Ајде што побрзо претстави го, баш ме занима каков роудбајк си земал. ;D
« Последно менување: 23 Август 2013, 21:43:34 pm Vlatzki »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1124 на: 23 Август 2013, 00:04:39 am »
Прво треба да добие мој третман, секој сантиметар од него да биде беспрекорно чист, па после да го сликаме.
Томе знае што е проблемот со точакот (пукната па заварен рамка), ама од 9 саат до пред 30 минути го возев, ми изгледа солидно направено. За секој случај ќе се појача во понеделник варот.