Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1013026 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Велосипед
« Одговори #105 на: 07 Април 2012, 20:56:57 pm »
За што и да ти треба велосипед, земај и барај со преден амортизер.
Средниот амортизер, доколку е неправилно подесен, амортизира огромен дел од силата нанесена врз педалите.

До ден денес жалам што зедов точак со среден амортизер, сега дури размислувам и да го фиксирам со шипка.

Во летни периоди често возам offroad, зошто сепак тоа ми е прва љубов, а втора автомобилите. Досега профит од заден амортизер нити сум видел, нити ќе видам.
Нареден велосипед ќе биде маунтн бајк со предни хидраулични амортизери, квалитетни менувачи и диск кочници.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #106 на: 07 Април 2012, 20:57:26 pm »
Зависно од опремата...Најбитно е големината на рамот да ти биде ОК...
Мислам дека КТМ-от има за нијанса подобра опрема...
Односно подобри шалтери, а со тоа и подобар пакет на мењачот...Не можам да видам убаво од сликите....АЛи треба да се тука некаде...
Алтус е сосема ОК стандарден пакет, ама мислам дека КТМ-от има Ацера....Можда грешам...Не се глеа убаво, реков...
Главчините треба да се видат...А и да се заврти тркалото да се чуе како везе лагерчето, луфта муфта....
:)

Нареден велосипед ќе биде маунтн бајк со предни хидраулични амортизери, квалитетни менувачи и диск кочници.

Спреми ги парите од продажбата на Алфата (ако ја продадеш) за да купиш точаче со овие работи...
Би требало за топ основен пакет да ти стигнат :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #107 на: 07 Април 2012, 21:01:08 pm »
за брзо не планирам да одам Скопје, така да ако го земам ќе биде на ризик или ако најдам некој да оди накај ск да ги види, а во моја близина ги најдов само овие

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=370136

http://pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/890475?searchID=1075505&Idx=1

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=359904

и овој Gary Fisher, му бара 11 000

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=139243

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #108 на: 07 Април 2012, 21:04:29 pm »
Трек нуди нешто приближно до ова што го барам, за (колку толку)приступачна цена.
Квалитетни менувачи и диск кочници да, за хидраулична вилушка да проверам уште еднаш.

Ги бендисав Трек уште одамна, best value for money се.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #109 на: 07 Април 2012, 21:06:06 pm »
Скотот и КТМ-от не ги споредувај со овие од последниов пост...
А последниот точак во постот е со враќана километража :) Има преку миљонче поминато...
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #110 на: 07 Април 2012, 21:08:56 pm »
знам сите се no name, освен Gary Fisher-от, а него не да му е враќана километражата туку и многу сообраќајки има според сликите :), се слушнав и со дечкото на него од Gary Fisher само рамот е останат, ставил полоши делови

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #111 на: 07 Април 2012, 21:11:54 pm »
Ги бендисав Трек уште одамна, best value for money се.

Не се лоши воопшто. Добри се...Исто како и Фиат во абтомобилска индустрија :)

Ме подсети муабетов коа бев у Германија у OBI, маркет како ХУБО кај нас, само 12 пати поголем...
И купував некои чешми за дома...У принцип цените беа околу 100-тина евра, и глеам едни чешми убави на фаца, се, не се лоши, и на попуст некој, цената околу 60 евра...И му викам на тој...А бе Ок се чешмиве? Вика не се лоши, али ако сакаш топ, и ме носи кај оние од 100 евра, ми вика овие се тие...А викам оние онде...А бе вика и тие се Ок, германско производство се, ама овие ти се врв (Grohe)....И ми вика...Ова ти е исто како Мерцедес кај колите, Грохе ти е кај чешмите у Германија...Му викам а овие HOGA што се? Тие ја што ги глеаф...Вика тие ти се Фиат...
Еееее па викам чим се Фиат, дај, ке зеам :)
Вика Ок се само овие се најбољи...Викам ја сум далеку за од најбољите, дај од овие велју фор д мани :))))

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #112 на: 07 Април 2012, 21:13:21 pm »
знам сите се no name,
И тој Connect-от не е ноу нејм...
Српски се тие, и не се лоши, мада овој е от тие баш најефтините...Исто рамниште со овие нашиве, Собим...
Тие што се појаките модели од 15к па нагоре се многу ОК....

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #113 на: 08 Април 2012, 20:53:37 pm »
jas ne postuem amortizer na ramot.... ali ti si znajs  ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #114 на: 08 Април 2012, 21:08:43 pm »
А бе шо праите со гумите, не ви се дупат често поготово на Партизанска, Воена Болница и кеј ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #115 на: 08 Април 2012, 21:20:45 pm »
Џиџ, не се тие рејсинг, а и да се не се дупат лесно. Уствари ако е некоја копија од гума, да, лесно се дупи. Ако имаш квалитетна гума, тогаш шансата да се дупне е помала. Нормално нагазната површина е потврда, а страниците се меки. Башка на маунт бајк притисокот на гумите е околу 3 бари, а на хибридиве се пумпаат до 5. Ја пумпам до кај 4,6 пошто толку ми е доволно за да запазам малку и од амортизација :-)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #116 на: 08 Април 2012, 21:33:09 pm »
A бе што знам, стварно не се разбирам од точаци ама Kenda се гумите ...

http://www.kendatire.com/en/home/bicycle/mountain.aspx

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #117 на: 09 Април 2012, 09:35:38 am »
Викендов помина работно, исчистен е целиот пренос од прегореното уље и сите гадотии што се налепиа на него :) Благодарејќи на симо што ме советуваше за га го исчистам со бензин сега е како нов. Бев на точкар да ми го одмонтираат целиот пренос и кога се вратив со исчистен пренос да го монтираат точкарот мислеше нови делови му носам :)
Еве некоја слика од Bike-от :)

Сега е на ред комплетно мењање сајли и гуми и задни пакни :)
ПОвеќе за точакот:
Скот Аспект 50
XCM-H Lockout виљушка
Deore преден мењач
Acera заден мењач
V-brake Шалтери
Тежина: 13.8 kg
Па кој е за една тура возење по кеј или водно нека повели, само да се среди времево :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #118 на: 09 Април 2012, 09:39:13 am »
Се надевам дека го подмачка после чистењето. Ја бензин спомнав или нафта?! Нафтата е подобра, бидејќи е помасна, не го „испостува толку целиот систем. Како и да е, добро направена работа ;) А за возење, некако ќе ја прескокнеме оваа недела изгледа, со оглед на временските прилики..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #119 на: 09 Април 2012, 09:43:51 am »
Не го подмачкав зошто денес се договорив со Самчо да му купам од тие спрејовитре за подмачкување синџири. Пошто не ми се става од тие машинските уља ќе се изнасобере ѓубриња пак :) А тој спреј е специјален за точаци и не собира прашини и други глупости :) А возење сигурно ќе падне :) Една карклабска вожња ќе му удриме :)