Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 921226 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6491
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Велосипед
« Одговори #7350 на: 23 Декември 2024, 11:24:00 am »
2016-та јас еднаш само имам плетено бандаж и беше 200ден.  ;D

Разбирам инфлација ама 1500ден за половина час работа е многу по мене, однеси го за 750ден, најповеќе заради центарот,
и не купувај жици, сигурно имаат во номад соодветна големина, освен ако сакаш црни или се специфични за главината.

Присутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1792
« Одговори #7351 на: 23 Декември 2024, 11:28:57 am »
2016-та јас еднаш само имам плетено бандаж и беше 200ден.  ;D

Разбирам инфлација ама 1500ден за половина час работа е многу по мене, однеси го за 750ден, најповеќе заради центарот,
и не купувај жици, сигурно имаат во номад соодветна големина, освен ако сакаш црни или се специфични за главината.

Ништо немаат, се мораш сам да си набавиш.  Велосипеди мк држат нешто роба на залиха, ако се погоди да имаат дел топ, ако немаат на 5, 6 месеци правеле набавка. Номад и останатите кај што прашав ништо немаат залиха, се сам си носиш.

• Сениор
« Одговори #7352 на: 23 Декември 2024, 12:03:54 pm »

Мизерија, после оти од германија сме порачувале.
Во Пробајк нема? или димезијата твоја ја нема?

Присутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7353 на: 23 Декември 2024, 12:16:51 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мизерија, после оти од германија сме порачувале.
Во Пробајк нема? или димезијата твоја ја нема?

Таму немам прашано, ама не се ни замарам веќе, полесно ми е да нарачам во Германија и да средам испорака преку некој него да се заебавам со МК продавници, плус ставам ДТ Свис жици, кај нас нема такви.

Присутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7354 на: 25 Декември 2024, 18:15:55 pm »
Да ја продолжам приказната со Номад каде пред 2 месеца плетев обрачи, мислам дека добро ќе дојде да го споделам моето искуство со нив.

Пред два месеца им го однесов точакот за кој земав две нови главини кои требаше да ми ги сплетат, точакот го однесов како што доликува, испран, сменив нови пакни на кочниците бидејќи старите веќе бе истрошени и истовремено си реков добро ќе дојде да го избалансираат тркалото спрема новите пакни, за да не закачува дискот ако ги сменам отпосле. Дисковите исчистени со алкохол, се тип топ.

После недела ми се јавија да ми кажат дека точакот е готов, среќен отидов си го земав. Првото возење накај дома, кочниците свират, дисковите измрсени максимално, автоматски џабе сум ставил нови пакни, требаше се да чистам и деконтаминирам од маст/уље што и да имал на ракавици сервисерот кога ги фаќал. Дојдов дома, прегледувам бандажот, на задниот бандаж 3 големи пукнатини кај што влегуваат жиците.

Исконтактирав со нив, ми беше детално објаснето што е работено на точакот, дека се е правено по прописи, и дека пукањето не е настанато кај нив, и дека они не приметиле пукнатини на бандажот. Во ред, бандажот беше стар, ако бил пукнат кога го оставив ќе приметеле 100 % кога го плетеле, при што дојдов до заклучок дека е пукнат најверојатно кога сум го возел накај дома. Си купив тензиометар, проучив малку како се мери и која е максималната вредност која треба да ја имаат жиците, и заклучив дека задните жици се дупло повеќе стегнати од предните, каде жиците каде бандажот беше пукнат беа над лимитот пропишан за бандажот, а штом пукнал бандажот автоматски се ослободила тензијата, што значи биле стегнати уште повеќе.

Во ред, и покрај тоа со жиците, сепак си реков ајде стар бандаж, и јас сум крив што ги искористив место да купам нови.

Набавувам нов бандаж, од Номад ми понудија бесплатно да ми го сплетат бандажот уште кога им пишав за пукнатините, нешто за кое се мислев, и им посочив дека не сакам бесплатно да добивам услуга, бидејќи сум карактер кој ќе мисли дека им должам и дека ми работат за џабе, иако вината за престегањето на жиците е нивна, а моја е што користев стар бандаж.

Понеделникот им пишав дека набавив бандаж, пресметав должина на жици, им пратив димензии на главина и бандаж, и ги замолив да ми кажат дали е во ред за да нарачам жици или да отидам кај нив да ми премерат. Вторникот гледам дека пораката е видена истиот ден, не ми одговорија, им пишав уште еднаш. Доаѓа Среда, денес, гледам дека пораката повторно е видена истиот ден и повторно ме игнорираат.

Заклучок, иако мислев дека се сериозна фирма, и имав план да си нарачам Скот карбонски точак од неколку илјади евра, после ваквиот нивни однос, повеќе ниту размислувам да влезам, ниту да ги препорачам некаде.

Дечките во продавницата ми изгледаа топ, ама очигледно ако настане некој проблем отпосле го прават македнското, на игнор.

Следен чекор, како и се што до сега си одржував сам, бидејќи ми пукна филмот, ќе си купам опрема за балансирање, клучеви за плетење, ќе фрлам 150 евра ама нема повеќе да се замарам со МК фирмички.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #7355 на: 25 Декември 2024, 19:19:33 pm »
И јас барам добар сервис да го однесам мојот Crosstrail на освежување, иако моите потреби не се ни од далеку толку големи како твоите. Некои работи можам сам да си ги сменам, ама на пример не знам да наштелувам мењачи. :D

Сакам на пролет фино да го освежам, можеби и да го надградам.

Проблемот кој јас го имам со сервисерите за точаци е „остави го точакот, ќе ти се јавиме“. Едноставно не ми одговара тоа. Сакам да објаснам по телефон што ми треба, да закажам термин и ако треба да почекам саат-два, да се среди точакот и да си одам. Дури ако треба и ќе платам екстра за да добијам таква услуга. Доаѓање, оставање, па доаѓање пак ми е премногу коплицирано.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #7356 на: 25 Декември 2024, 21:53:55 pm »
 Блиску до тебе го имаш Мартин, супер дечко, профи сервисер. Ќе ти пишам бројче.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7357 на: 26 Декември 2024, 00:17:21 am »
Да, може да ми го остави точакот, ќе му јавам.

Подобар сервис од Outdoor во Скопје немам сретнато, зафатени се во сезона, вон сезона не се толку, па и за 1 ден сум си земал точак назад, среден наместен.

• Сениор
« Одговори #7358 на: 26 Декември 2024, 07:44:14 am »
@AngelSK

Не знам за сервис, ама го знам Даниел онака и не ми се верува да работи како тие во Номад, претходно во Про-Спорт работеше, сега сам свој газда.
Ако уште ти стои тркалото несплетено ти препорачувам кај него да го однесиш.

https://maps.app.goo.gl/7b5Krepq8gWD1v2e6

www.instagram.com/bike_and_ski_revolution/

Или пушти ми го Битола и ќе го однесам јас кај шо треба.  ;D

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
« Одговори #7359 на: 26 Декември 2024, 15:00:52 pm »
Za pletenje vidi kaj blerim kaj pazarceto vo taftalidze mene mi zede 400 denari za pletenje ama toa bese okolu 2015 godina

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #7360 на: 31 Декември 2024, 00:09:21 am »
Тој од пазарчето беше топ чоек. Ефтино си работеше.
Ама го нема веќе. Некој дечко го има заменето. Полна беше бараката со скапи точаци, мислам дека не е веќе ефтин тој.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 879
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #7361 на: 31 Декември 2024, 09:12:11 am »
Блерим, што работеше на пазарчето, можете да го најдете во Cycle Palace, на партизанска кај Тафталиџе 2.
 https://g.co/kgs/R3zkanW

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
  • The best or nothing.
« Одговори #7362 на: 31 Јануари 2025, 17:00:52 pm »
Дали на зелен пазар уште држи тезга човекот што продава гуми за точак? Ми требаат обични, 26-ки.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #7363 на: 31 Јануари 2025, 21:43:46 pm »
Да

Присутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7364 на: 04 Февруари 2025, 19:07:15 pm »
https://ibb.co/0Ws0XdK
https://ibb.co/mrnrBFMW
https://ibb.co/jkpJgB9k

Падна блидинг денес, старото минерално уље црно.