Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 897663 пати)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2160
Одг: Велосипед
« Одговори #7335 на: 28 Октомври 2024, 20:25:51 pm »
Јас се спречвам себеси од куповина на ебајк, јер дебел ќе си останам...
А како би ми дошол еден, ќе се најди и за до на работа да одам без да се влечкам полека да не испотам.

А и немам среќа да најдам од увезените моја големина. Досега 2 пати сум купил нов од продавница.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7336 на: 31 Октомври 2024, 12:44:10 pm »
Колку пензионери возат вакви низ Германија и мислат дека спортуваат, премногу  ;D
Па не е дека сам вози, мора и ти да педалаш, ама секако е полесно каде каде. Плус може да се прошета многу повеќе него ли со обичен, или да носиш поголем терет. Лично јас не сум за ебајк за спортување, ама би возел за до работа кога би имал таква прилика.
Cube ми е омилен бренд, сигурен сум дека добро вози и со лесно да си го педалаш @velestrumf, па да споделиш инфо после некое време како е со батерија, колку се поминува со полна батерија, колку брзо се полни, кочи ли солидно, на што треба да се внимава при возење и сл.
Хелоу,

Уште не сум стигнал да му пунам батерија.
Кога го земав имаше 86%, сега има 45%, а имам поминато 42 километри.

Прекрасен е за возење, кочниците се во ред, мада јас би сакал малце посилно да реагираат, особено задната.

Има 4 режими на работа (електро-поддршка): Eco, Tour+, Auto и Turbo. Наводно во "Еко" може да тера накај 100 километри, мада чисто сумњам дека ќе го возам во Еко режим.

На стариот точак имам корпа напред, на која сум прописно многу навикнат, па си нарачав и за овој.

Иначе може извесни ствари да се чепкаат во апликацијата. Меѓу другото, може да се постави "e-lock", односно да го отклучаш електро-моторот со телефон. Со оглед на тоа што точакот се врзува само со еден телефон, првин ја уклучив оваа функција, па ја исклучив, пошто не би имал "бекап". 

Кражба на точакот е покриена со осигурување, а од друга страна, ако сум заборавил телефон, или ми го украле, или ми се истрошила батеријата, или нешто му се случило, нема да можам да го возам точакот.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1753
« Одговори #7337 на: 31 Октомври 2024, 22:12:07 pm »
Дечки дали некој се разбира дали од престегање на жиците може да дојде до пукање на обрачот?

После плетење на обрачи со нови главини во Номад, само на задниот обрач ми пукна обрачот на 3 места. Денес земав тензиометар, измерив, и тензијата позади е верувале или не дупло поголема од тензијата напред, односно 140 со 70 kgf,  а препорачано е од 100 до 120 според тоа што пишува на интернет.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17452
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7338 на: 31 Октомври 2024, 23:39:02 pm »
Секако дека може да дојде до пукање од престегнати жици, ама поверојатно е жиците да испукаат прво, освен ако обрачот не е веќе амортизиран (ако е алуминиум особено битно е ова).

Моја проценка е дека се престегнати жиците бидејќи немало друг начин да се исправи, не соработувал материјалот со нормално затегнати жици.

Како и да е, ако не е нешто убер скапо и ретко, за 1500-2000 денари се менува.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7339 на: 01 Ноември 2024, 08:10:30 am »
Секако дека може да дојде до пукање од престегнати жици, ама поверојатно е жиците да испукаат прво, освен ако обрачот не е веќе амортизиран (ако е алуминиум особено битно е ова).

Моја проценка е дека се престегнати жиците бидејќи немало друг начин да се исправи, не соработувал материјалот со нормално затегнати жици.

Како и да е, ако не е нешто убер скапо и ретко, за 1500-2000 денари се менува.

Каде има обрачи во МК? Јас што прашував никој не држи ниту носи по нарачка, само од Бајк24 најдов да си донесам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17452
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7340 на: 01 Ноември 2024, 08:31:59 am »
Види разгледај тука, или кажи какви тркала имаш, можда има некој увозник.

https://bikestore.mk/product-category/trkala/

И секако, ако најдеш на странски сајт што нема достава, Велотека може да ти го донесе до МК

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7341 на: 02 Ноември 2024, 09:31:06 am »
Види разгледај тука, или кажи какви тркала имаш, можда има некој увозник.

https://bikestore.mk/product-category/trkala/

И секако, ако најдеш на странски сајт што нема достава, Велотека може да ти го донесе до МК

Nema nisto saglam.

Tapa trkala se, loshoto e sto tochakot e so Quick Release 8,9,10 speed Shimano Hub, a deneska trkalata 90% se thru axle, 11-12 speed pa mora da se plete obrach.

Znam za Veloteka, se mislam preku nego da zemam, 100 evra kje me fati samo obrach so zhici, a vekje sum na misla da menjam za Scott Addict ili Bianchi Oltre Race.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #7342 на: 02 Ноември 2024, 13:00:02 pm »
Појди сем бајкс или модус бајкс. Во сем го зедов комплет 1700 ден, т.е. без ѕвезда, во модус околу 1000че банташот беше. И бомпто бајкс мисламдека имаш банташи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7343 на: 11 Ноември 2024, 08:58:05 am »
@ficomk стигнав еднаш да ја испразнам батеријата и да ја полнам.

Кога го купив точакот, имаше 86%. Поминав 74 км во различни режими на работа (Турбо 22, Ауто 18, Тоур+ 19 и Еко 15), за да ја испразнам скроз.

Да бидам искрен, неам појма колку време ѝ требаше да се наполни, пошто ја уштекав и ја остаив да се пуни :)

Ако тера вака, ќе постои ризик да заборавам кога последен пат сум полнел батерија, за разлика од тоа што на стариот после секое второ возење (не повеќе од 5-6 км) морав да му пунам батерија.

Си купив корпа за напред и држач за мобилен, двете ствари од ACID (ако добро разбрав, бренд на CUBE).

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5011
  • The Spartan General
« Одговори #7344 на: 11 Ноември 2024, 09:12:08 am »
...

Ostaj ti toa baterija, polna prazna. Kazi dali go biva i dali ode?  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #7345 на: 11 Ноември 2024, 09:14:31 am »
Убаво си го стокмил со опрема, ACID е бренд на Cube. Имаат ниска класа точаци Cube Acid.
Си поминал 74 км со остатокот од батеријата, веројатно и 100 може да се истераат.
Но, колку е твојот допринос при педалање? Не сум возел е-бајк, само еднаш свртев едно кругче 200 метри другар имаше земено, па да пробам. Тие различните режими се, претпоставувам, колку снага испорачува електро моторот, па кога е на најтурбо режим, ти малтене ептен малце педалаш, те не даваш напор?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7346 на: 11 Ноември 2024, 09:39:29 am »
Убаво си го стокмил со опрема, ACID е бренд на Cube. Имаат ниска класа точаци Cube Acid.
Си поминал 74 км со остатокот од батеријата, веројатно и 100 може да се истераат.
Но, колку е твојот допринос при педалање? Не сум возел е-бајк, само еднаш свртев едно кругче 200 метри другар имаше земено, па да пробам. Тие различните режими се, претпоставувам, колку снага испорачува електро моторот, па кога е на најтурбо режим, ти малтене ептен малце педалаш, те не даваш напор?

Па да, така ќе му дојде. У Турбо нуди најмногу поддршка, за да те олабави со педалање ИЛИ да з'гнеш ко коњ у повисока брзина, па да се подзалеташ малце :)

Во „регуларно“ возење, значи не да се улетам на удолница или нешто, натегнав накај 38 км/ч, што не е за потценување.

Во Еко или Тоур+ на пониска брзина, го возам кога идам со малите накај школо/градинка.

...

Ostaj ti toa baterija, polna prazna. Kazi dali go biva i dali ode?  ;D ;D

Го бива богами, ем мерачки оде :)