Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1017440 пати)

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
Одг: Велосипед
« Одговори #6900 на: 13 Септември 2022, 19:12:36 pm »
најверојатно ти прескока запчаник на фривелот од задното тркало, ако касетата е добра. Пренос мн ретко прескока,треба да е ептен отиден
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #6901 на: 14 Септември 2022, 07:32:43 am »
најверојатно ти прескока запчаник на фривелот од задното тркало, ако касетата е добра. Пренос мн ретко прескока,треба да е ептен отиден

Тешко преносот да е, релативно нов е со 7500 км. Ако се повтори пак, особено кога ќе сменам касета, ќе го проверам фривилот. И така во план бев да му ставам деоре главини, мајсторите во Велосипеди мк на 4500 км голем сервис не подмачкале главините, јас кога отворив после 2000км внатре скоро и да немаше маст, па следствено лагерите беа изедени и лежиштата изгребани.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 183
« Одговори #6902 на: 08 Октомври 2022, 11:57:28 am »
Поздрав народе!
Ме интересира како се снаоѓате за делови? Сакав малце да го освежам велосипедот, ама од тоа што гледам по продавнициве, нема баш многу избор. Размислував да нарачам од www.chainreactioncycles.com само рипнала цената за достава, сега е 15 евра.

Има ли некој искуство со некои други страни или eBay?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6903 на: 08 Октомври 2022, 13:01:18 pm »

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6904 на: 08 Октомври 2022, 19:58:02 pm »
Chainreaction некогаш пушта и по DHL, така да можат да те изненадат со 2000ден нивна услуга, башка давачки.

Други:
bike24.de
bike-discount.de

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #6905 на: 09 Октомври 2022, 12:07:00 pm »
Фала дечки, сега ќе разгледам.

Овие германскиве гледам дека доста делови не праќаат за Македонија. Имаш лично искуство со некоја од страниве?

Од eBay некој да не нарачувал?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6906 на: 09 Октомври 2022, 15:32:59 pm »
Deneska malce do Vodno so maliot na vozduh ama toa sto go vidov so tocacive kako na saem da si nekade. Sve elektricni sve marka do marka duri si vikam koja siromastija vo ovaa nasa vukojebina.
Nego drugo mi bese moabetot za nadole-furaat brakja nadole se pikaat megju koli nemi e jasno na tolkava brzina nadole nekoj da mu zakoci so kola pred nego kje treba so shpakla da go vadat od zadna sofersajbna ako ne vleze niz nea. Aloo kade so toj pamet posle krivi soferive ne gi pocituvaat ovie kutrive so tocaci.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #6907 на: 10 Октомври 2022, 12:22:24 pm »

Овие германскиве гледам дека доста делови не праќаат за Македонија. Имаш лично искуство со некоја од страниве?

Целата фама со не праќање делови за МК ја почна Shimano. Демек сме имале овластен дистрибутер за балканов (PlanetBike во Србија), па ради тоа им е забрането на сајтовиве да праќаат кај нас било што од Shimano. Сега имаш и други брендови, макар шо повеќето ќе одбијат да испратат само одредени делови, не цела гама.

Иначе сум нарачувал и од BikeDiscount и од Bike24, супер искуства и со едните и со другите. Имај на ум дека кај нас имаш околу 33% давачки за увоз на компонентите. Ако имаш опција да ги нарачаш во ЕУ и да ти ги донесит некој, ги добиваш поефтино (а и побрзо).

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #6908 на: 10 Октомври 2022, 17:53:46 pm »

Целата фама со не праќање делови за МК ја почна Shimano. Демек сме имале овластен дистрибутер за балканов (PlanetBike во Србија), па ради тоа им е забрането на сајтовиве да праќаат кај нас било што од Shimano. Сега имаш и други брендови, макар шо повеќето ќе одбијат да испратат само одредени делови, не цела гама.

Иначе сум нарачувал и од BikeDiscount и од Bike24, супер искуства и со едните и со другите. Имај на ум дека кај нас имаш околу 33% давачки за увоз на компонентите. Ако имаш опција да ги нарачаш во ЕУ и да ти ги донесит некој, ги добиваш поефтино (а и побрзо).
Сега калкулирам, нема рачун да се нарачува од германскиве страни, освен ако делот не е на голем попуст. 20 евра е поштарина и плус ако те закачат со дополнителни давачки, ќе испадне ѓавол и пол. Јас се надевав дека ќе поминам без давачки, затоа што имав нарачувано некои други ситници до 60 евра и поминав без додатни трошоци.
Конкретно барам волан и стем, ама кај нас не можам да најдам. Исто така сакам да купам бренд на кочници што го нема кај нас. На eBay ги има, дури има и бесплатна поштарина, само не знам дали ќе ми се исплати доколку платам ДДВ и царина.

• Сениор
« Одговори #6909 на: 10 Октомври 2022, 19:51:26 pm »
До 90€ со вклучена поштарина имаш само ддв на производите, или грубо иљадарка максимум. Рачунај дека на производите на германските сајтови или било која поголема интернет продавница за Македонија ти ги дава без 19% Германски данок, па единствен плус трошок реално е само поштарината. На ибеј јас никогаш не сум нашол нов дел а да е поефтин од на друго место, башка немаш одбиток на ддв. За кинески делови не зборувам шо ги има на ибеј, а во никој случај не би зел стем и волан а да не е "марка".

Плус на големиве сајтови скоро никогаш и не сум платил полна цена, секогаш нешто е намалено.

bike-components.de
исто така е солидна, ама од оваа година 40€ поштарината ја закачија.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #6910 на: 11 Октомври 2022, 12:00:28 pm »
Во право си, изгледа е променет законот. Јас мислев дека до 22 евра не се плаќа ништо, од 22 до 45 евра само ДДВ, а на 45 евра и ДДВ и царина. Во тој случај, може да се исплати да се нарача нешто преку страниве, само штета што повеќето Shimano делови не ги праќаат кај нас.

Волан и стем на eBay не најдов, ама најдов кочници. Се работи за Clarks Clout1, околу 50 долари се со бесплатна поштарина. Ќе треба сигурно преку месец дена да стигнат, ама цената е сосема солидна, а кочниците се одлични.

Уште едно прашање, може ли некако на Chainreaction да им се каже да не ја праќаат пратката по DHL? Волан и стем најдов на нивната страна, само ми е страв од непредвидливи трошоци.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6911 на: 11 Октомври 2022, 12:37:47 pm »
Во право си, изгледа е променет законот. Јас мислев дека до 22 евра не се плаќа ништо, од 22 до 45 евра само ДДВ, а на 45 евра и ДДВ и царина. Во тој случај, може да се исплати да се нарача нешто преку страниве, само штета што повеќето Shimano делови не ги праќаат кај нас.

Волан и стем на eBay не најдов, ама најдов кочници. Се работи за Clarks Clout1, околу 50 долари се со бесплатна поштарина. Ќе треба сигурно преку месец дена да стигнат, ама цената е сосема солидна, а кочниците се одлични.

Уште едно прашање, може ли некако на Chainreaction да им се каже да не ја праќаат пратката по DHL? Волан и стем најдов на нивната страна, само ми е страв од непредвидливи трошоци.

Пробај преку Велотека на ФБ, ќе те фати нешто испод да плаќаш ДДВ и царина, иако братот бара многу пари, али заштедуваш нерви на царина и ДДВ. Мене за патики од 60 евра ми бараше 50 евра, во Србија ми бараа 20 евра за мало пакетче што ќе собере 3 пара патики, а на крај си најдов човек па ми ги симна без пари.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #6912 на: 11 Октомври 2022, 14:26:40 pm »
Пробај преку Велотека на ФБ, ќе те фати нешто испод да плаќаш ДДВ и царина, иако братот бара многу пари, али заштедуваш нерви на царина и ДДВ. Мене за патики од 60 евра ми бараше 50 евра, во Србија ми бараа 20 евра за мало пакетче што ќе собере 3 пара патики, а на крај си најдов човек па ми ги симна без пари.
Ќе разгледам, па ќе го контактирам ако нешто ми фати око. Во некои случаи испаѓа поскапо да го нарачаш на ваков начин отколку да го купиш тука. Секако, за работи што ги нема кај нас е друга приказна.

• Сениор
« Одговори #6913 на: 12 Октомври 2022, 07:44:49 am »

Не можи, баш пред некој ден правевме муабет за ова и другар телефонски дури разговараше со нив.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6914 на: 13 Октомври 2022, 12:50:24 pm »
Гледам во некои, да не речам скоро сите продавници за велосипеди во МК, акциските цени кога чистат залиха на крај сезона се фактични препорачаните малопродажни цени во останат нормален свет. Пример Кјуб роад бајк редовна цена 1600 евра, кај нас го набиле плус 30к денари и на чистка акција 25% 100к денари.

Велосипеди МК истиот принцип го користи.

ЗНае ли некој колкави се давачките за да си нарачаш точак онлајн, 25% царина и 18% ДДВ или нешто пониско?