Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140492 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #5685 на: 03 Април 2020, 18:38:37 pm »
Да, убаво напрскај брејк клинер, не го штеди, и врз плочките и врз дискот, слободно, нема ништо да им биде.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5686 на: 03 Април 2020, 19:58:19 pm »
Пошо не ми се наоѓа brake cleaner при рака, може ли нешто друго да се искористи?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #5687 на: 03 Април 2020, 20:20:02 pm »
Спреј за клапна,маф,егр,контакт спреј...

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5688 на: 03 Април 2020, 20:24:39 pm »
Пошо не ми се наоѓа brake cleaner при рака, може ли нешто друго да се искористи?
Било што што обезмастува, најубаво е изопропил алкохол или етил алкохол во висок процент, извади ги плочките, убаво истрљај ги со крпче, не штеди, натопи ги, ќе се исуши алкохолот... Пребриши го убаво дискот позади.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5689 на: 03 Април 2020, 20:30:14 pm »
@velestrumf

Ги врати клипчињата од кочницата на „нула“ пред да почнеш со блидинг? Дали ја вадеше/демонтираше шепата за да направиш блидинг?

Како и да е пробај го следново:
- ослободи ги штрафовите кои ја стегаат шепата за металниот адаптер (или директно на рамот, не знам како е кај тебе). Стисни ја рачката за кочница јако, за да се центрира сама на средина на роторот, и така држејќи ја стисната, стегни ги штрафовите.

Чкрипењето се случува зошто нешто некаде фаќа. Не би рекол дека се случува од масло што капнало, зошто од масло нема да кочи :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5690 на: 03 Април 2020, 20:51:43 pm »
Убаво кажува Мартинчо.
Ако си капнал на роторот/пакните тогаш се подмачкани. Нема да квичат.

Ќе мора да го извадиш тркалото и да ги исвадиш и пакните и да вратиш се со штеловање.
Ако имаш на пакните капнато, чисти со алкохол и можиш и малку да ги зашмирглаш (изгориш).

Роторот се бриши лесно. Со било кој детергент по дома за маснотии.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5691 на: 03 Април 2020, 21:04:43 pm »
Значи сите сценарија вклучуваат вадење тркало, нешто што, како што реков претходно, не ми е баш за нафаќање...

Да земам само изопропил алкохол со пумпица да го нашприцам, ќе има поента?

@velestrumf

Ги врати клипчињата од кочницата на „нула“ пред да почнеш со блидинг? Дали ја вадеше/демонтираше шепата за да направиш блидинг?

- ослободи ги штрафовите кои ја стегаат шепата за металниот адаптер (или директно на рамот, не знам како е кај тебе). Стисни ја рачката за кочница јако, за да се центрира сама на средина на роторот, и така држејќи ја стисната, стегни ги штрафовите.

Чкрипењето се случува зошто нешто некаде фаќа. Не би рекол дека се случува од масло што капнало, зошто од масло нема да кочи :)

Не ја демонтирав кочницата, со монтирана правев :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5692 на: 03 Април 2020, 21:57:45 pm »
Значи сите сценарија вклучуваат вадење тркало, нешто што, како што реков претходно, не ми е баш за нафаќање...

Да земам само изопропил алкохол со пумпица да го нашприцам, ќе има поента?

@velestrumf

Не ја демонтирав кочницата, со монтирана правев :-\

Пробај го тоа со притискање на рачката и прештрафување, прилично сум сигурен дека ќе ти се реши проблемот. За ова немаш потреба од вадење тркало, и спаѓа под категорија штелување на кочници, така да е препорачливо после секое чепкање на кочници (менување пакни, блидинг и слично) :)

https://www.youtube.com/watch?v=uk_nC9anQcM

Ако сакаш МНОГУ квалитетни совети за одржување и сервис на точаци, овој канал ти треба бидејќи е канал на најголемиот и најквалитетниот производител на алати за велосипедска индустрија. Прочепкај и за други работи кога ќе имаш потреба.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5693 на: 03 Април 2020, 22:12:13 pm »
Веројатно имаат право и момциве погоре, ама чкрипат и од контаминирани плочки и мрсни дискови. И кочат, не е дека ако им капне уље се подмачкани и не чкрипат. Најчест разлог за квичење е баш контаминација или глејзинг. Глејзинг не верувам дека е, пошто претходно не цвичела кочницата..
https://livetoplaysports.com/news-press/2018/02/how-to-stop-squeaking-disc-brakes/
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5694 на: 05 Април 2020, 17:03:52 pm »
Пак јас...

Значи вака, вчера ја имав расклопено задната кочница, ги извадив пакните, ги исчистив и подгорев малце, го исчистив и дискот колку можев... Користев изопропил алкохол пошто немам брејк клинер. Пробав и блидинг уште еднаш, како на првото видео некој што го прати, горе кај резерварчето. Испумпав балончиња, дотурив масло, затворив све.
Ланецот го чистев со алкохолен оцет, па после со вода и сапун, па му ставив Inno Tech 105 Kettenfluid (ко демек чисти, подмачкува, заштитува итн).

Денеска излегов да праам тест вожња, кочницата пак пропаѓа и квичи у пи**у материну... При мал притисок не, ама ако стиснам нагло, како при emergency braking, вришти ко луда.
Ланецот изгледа во ред, мењачот си функционира како што треба.

Некој некаква идеја или предлог што, како да праам/пробам? Или после целата мука, сепак на сервис да го носам?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #5695 на: 05 Април 2020, 17:11:26 pm »
Нема и таму топла вода да измислат, земи пакни мени ако те  нервира и ќе видиш дали ќе престани,  или изгњави ја  со кочење може ќе доквичи.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5696 на: 05 Април 2020, 21:37:27 pm »
Дечки продавам делови од точак што ми останаа вишок:

1. Shimano SLX/XT комбинирана група за 3х9 брзини.
65 евра, може и со Shimano касета 9 брзини, 11-34t (гратис за клабери).

2. Рам од Focus Black Forest 2.0, 2012 година. За 29 инчни тркала.
Доаѓа комплет со фабричкиот држач за менувач, колче, волан и хедсет (гарнитура на волан).

70 евра, и за 10 евра плус (за клабери) можам да убацам Shimano 3x9 погон со средна осовина (и да ги монтирам доколку немате соодветни алати).

Сите слики на куп се на следниот линк:

https://drive.google.com/open?id=1Es5LqKn7niu8x9LXX4fm6g0IOnnOYvN1

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5697 на: 06 Април 2020, 08:43:57 am »
Пак јас...

Значи вака, вчера ја имав расклопено задната кочница, ги извадив пакните, ги исчистив и подгорев малце, го исчистив и дискот колку можев... Користев изопропил алкохол пошто немам брејк клинер. Пробав и блидинг уште еднаш, како на првото видео некој што го прати, горе кај резерварчето. Испумпав балончиња, дотурив масло, затворив све.
Ланецот го чистев со алкохолен оцет, па после со вода и сапун, па му ставив Inno Tech 105 Kettenfluid (ко демек чисти, подмачкува, заштитува итн).

Денеска излегов да праам тест вожња, кочницата пак пропаѓа и квичи у пи**у материну... При мал притисок не, ама ако стиснам нагло, како при emergency braking, вришти ко луда.
Ланецот изгледа во ред, мењачот си функционира како што треба.

Некој некаква идеја или предлог што, како да праам/пробам? Или после целата мука, сепак на сервис да го носам?

Носи го на сервис.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5698 на: 09 Април 2020, 20:33:04 pm »
Беше денеска точакот на сервис.

Средена задната кочница - сменети пакни и чистење.

Имав приметено и некоја вибрација од средната осовина, и на мое задоволство, се испостави дека е до педалите, а не осовината. Сменети се и педалите.

Криво ми е што не го однесов одма точакот, туку изгубив време и нерви. А и времево беше убаво, можев со точак да одам на работа :-\

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #5699 на: 09 Април 2020, 21:47:15 pm »
@velestrumf  колку беше промената на пакните и секако нови пакни? Да знам дали да учам занает :)))