Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1141607 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #5325 на: 21 Април 2019, 21:35:58 pm »
ekstra bez preden amortizer i amortizerna g'z ?

По мое, амортизер низ град не треба*. Само ќе ти одзема безвезе од енергијата за педалирање.

___
*) подразбирам дека поткревање на предното тркало за поткачување е основна велосипедска вештина што се совладува како дете
И со амортизер мора да го поткренеш тркалото, не е баш дека ќе поминеш преку ивичњак туку-така :)

Амортизерот не одзема нешто приметно од енергијата, ако е квалитететен, би рекол ич (се штела рибаунд, висина и сл. според потребите, лесни се и цврсти по конструкција). Доста придонесуваат за намалување на вибрациите на целиот велосипед кога се поминува по нерамни терени, поготово кај нас бекатон плочки, лош груб асфалт, премини на тротоари итн. Верувај, повеќе енергија ќе ти треба без амортизер да ги совладаш сите тие работи, отколку што ќе „заштедиш“ енергија од педаљање.

Не е неопходно да има точокот амортизер, ама ако има - нека биде што поквалитетен, за да има ефект.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5326 на: 21 Април 2019, 21:59:56 pm »
da posekako treba da krenes trkalo za kacuvanje na trotoar, no amortzerot go minimizira toj udar... i pri sletuvane od trotooar isto i uste milion neramnini i dupki...
« Последно менување: 21 Април 2019, 22:07:54 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5327 на: 22 Април 2019, 09:27:50 am »
Шознам.

1. Амортизерот го сфаќам како уред кој овозможува сигурен контакт, грип и контрола кога се вози по нерамен терен, како на пример маунтин-бајкинг, а не како уред за додавање комфор. Амортизерот служи на нерамен терен предното тркало цело време да е во контакт со подлогата, а не да рипка по нерамнините. Инаку, При секој завеслај амортизерот барем малку се натискува/отпушта, што е паразитска потрошувачка на енергија. Слично на возење со меки гуми. Таа инвестиција во енергија просто не е оправдана при урбано возење.

2. (како консеквенца на 1.) амортизери типично ќе најдеш кај маутин бајкови. Ако гледаш комјутинг бајкови (за по асфалт) немаат амротизери, а тоа отсуство е неповрзано со цената. Значи, на тие точаци не ставаат амортизери од причини различни од пониска набавна цена. Значи, има некоја друга, добра причина.

Но, според вашите аргументи, амортизер е секогаш пожелен. Тоа очигледно не кореспондира со состојбата на пазарот.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5328 на: 22 Април 2019, 10:20:03 am »
Возам секој ден низ Скопје хибрид.
Возам исто така и сличен без амортизер низ градов.
Разликата во комфорт и во безгржино возење се на страната на овај со амортизер.

Со нашиве дупки и слаломи, амортизерот напред со мал од е одлично решение. Да не речам спие по улициве.
Ако некој го нервира губењето на енергија при одот на амортизерот ( кој е многу мал кај овие точаци), можи во секој момент да го блокира. Си има блокатор на виљушката кој е достапен и во возење.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5329 на: 22 Април 2019, 11:42:09 am »
Шознам.

1. Амортизерот го сфаќам како уред кој овозможува сигурен контакт, грип и контрола кога се вози по нерамен терен, како на пример маунтин-бајкинг, а не како уред за додавање комфор. Амортизерот служи на нерамен терен предното тркало цело време да е во контакт со подлогата, а не да рипка по нерамнините. Инаку, При секој завеслај амортизерот барем малку се натискува/отпушта, што е паразитска потрошувачка на енергија. Слично на возење со меки гуми. Таа инвестиција во енергија просто не е оправдана при урбано возење.

2. (како консеквенца на 1.) амортизери типично ќе најдеш кај маутин бајкови. Ако гледаш комјутинг бајкови (за по асфалт) немаат амротизери, а тоа отсуство е неповрзано со цената. Значи, на тие точаци не ставаат амортизери од причини различни од пониска набавна цена. Значи, има некоја друга, добра причина.

Но, според вашите аргументи, амортизер е секогаш пожелен. Тоа очигледно не кореспондира со состојбата на пазарот.

Ја не читам многу за точаците, ама сум возел по некој точак. За Амстердам, веројатно не би играло улога да имаш амортизер, ама за Скопје јас би избрал точак со амортизер. Амортизерот не се „натиснува“ кога возиш рамномерно праволиниски. Треба да станеш од седло, да „скокаш“ врз педаљите за да го компримираш.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5330 на: 22 Април 2019, 12:13:24 pm »
Пред некоја недела му купив на поголемиот нов точак, со амортизер, и амортизерот по малку се компримира при секој завеслај, при секоја промена на правец... Нон-стоп мртка. По малку, но мртка.

Нејсе, шо викаш, Скопје не е нормална урбана средина за бициклирање и веројатно амортизер има смисла.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5331 на: 22 Април 2019, 12:18:38 pm »
Сферичен точак во вакуум. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5332 на: 22 Април 2019, 15:59:37 pm »
sum nemal frka so road bike, sekako povnimatelno vozam ali ok si e za niz grad.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5333 на: 22 Април 2019, 16:00:32 pm »
Пред некоја недела му купив на поголемиот нов точак, со амортизер, и амортизерот по малку се компримира при секој завеслај, при секоја промена на правец... Нон-стоп мртка. По малку, но мртка.

Нејсе, шо викаш, Скопје не е нормална урбана средина за бициклирање и веројатно амортизер има смисла.

На мојот амоортизер се друка воздух (се токми цврстината) спрема мојата тежина, се подесува рибаунд и елонгација. Лесен е и не одмага, напротив помага. Затоа реков дека битна работа е да не „амортизер колку да го има“, туку да биде квалитетен, штелујучи и во добра состојба. Во споротивно, веројатно ќе ти биде боље без амортизер.
Како и да е, мислам дека амортизерот е последното нешто што ќе го направи точакот поарен или полош. Цврст (и релативно лесен)рам, асален пренос, квалитетни кочници, многу повеќе ќе влијаат на квалитетот на вожњата отколку амортизерот.
Цела Македонија ја свртев на точак без амортизер со ефтин рам и (под)просечен пренос у помалку од 15 дена, после тоа кога земав асален точак (со амортизер), прашање е севкупно дали имам поминато толку километри колку за тие 15 дена, или со други зборови: точакот вреди онолку колку што ќе го возиш :) Најбољи нека е, ако не го возиш, џабе е...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5334 на: 22 Април 2019, 17:34:00 pm »
Точакот вреди онолку колку што ќе може да се препродаде од тој што го украл.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #5335 на: 22 Април 2019, 21:40:53 pm »
Една од денеска. Повеќе мака видов од  припор према средно водно него од стандардната рута водњанска нагоре.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #5336 на: 23 Април 2019, 08:37:54 am »
Една од денеска. Повеќе мака видов од  припор према средно водно него од стандардната рута водњанска нагоре. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

И јас го веслав истово вчера, не е наивно брдото од Кисела Вода до кружниот тек кај што почнува патот за Сончев Град. 2.8 километри со просечен успон од 8% :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5337 на: 23 Април 2019, 17:57:57 pm »
Пошто у неделата на возење тура ми се дупна гума, а успеав сите пумпи и сетови за репарација да ги оставам дома, денеска го однесов точакот у сервис да ми ја сменат и ставив Schwalbe Marathon Plus, со појачана нагазна површина.

Дополнително, за секој случај си земав two-end tube внатрешна, и амортизер за седиштето. Си земав и адаптери за ѕивани, пошто некои внатрешни ми се со аутовентил, други се со данлоп вентил. Се мислам дали да си зеам и СО2 боцичка, за секој случај, ама не знам колкави боцички се доволни за 28 инчен бандаж (40-622), па ќе треба да прашам прво.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
« Одговори #5338 на: 23 Април 2019, 18:07:17 pm »
2хCO2 + 1х резервна внатрешна + 1х сет за лепење со пластиките за лесно вадење(неверојатно али истинито дупнав гума два пати) + универзално прибоче алати собира во торбичката под седиште. Не знам колкави боци имаш за бирање, ама тие малите CO2 се сосема доволни за една гума и кусур имаш за шприцер да направиш.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=IGgFqN8jYdg

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5339 на: 24 Април 2019, 14:40:33 pm »
Препорака за трип компјутер? Sigma? VDO? Нешто друго?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.