Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 938259 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4284
Одг: Велосипед
« Одговори #7080 на: 21 Јуни 2023, 18:56:01 pm »
Фала, да си купиш поубав. Го порачав, не ми се испушташе приликата :)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1044
« Одговори #7081 на: 21 Јуни 2023, 21:33:23 pm »
Точкаџии, што може да е причината да на нов точак задната кочница, со диск, да шкрипи пред застанување? Ама шкрипи да те извади од памет.
Се работи за SHIMANO Deore BR-M6100 кочница, а точакот е Bulls Copperhead 3S.
Го земав преку лизинг од работа, па сменив работа и го вратив точакот. Сега го продаваат доста поефтино и се мислам да си го купам, ама ова со кочницата ми е на мисла. Ако треба да сменам пакни не е проблем, најлесно е тоа. Ама ако не е тоа, што може да е? Немав време да пребарам на интернет, тука прво прашувам :)

Нови пакни испуштаат звуци додека не ги развозиш, а пиша дека си го возел неколку пати. Така да немај гајле, зимај и вози и ке си легне тоа.

Најчесто се пакните. Имавме увезено 120 велосипеди и само на еден од нив не чкрипеше дискот.
Многу од нив што ги купија ги преправија со класична кочница.

За кој бренд на точаци се работи и кои кочници поточно ?  Зошто некој би купил точак со дискови и потоа би го преправал со обични ? Поновиве точаци што идат си дискови немаат опција да се монтираат обични кочници. Друго и да имаат опција за обични, обрачите се различни за дискови и ке треба и тоа да мењаат...

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #7082 на: 21 Јуни 2023, 21:34:01 pm »
Точкаџии, што може да е причината да на нов точак задната кочница, со диск, да шкрипи пред застанување? Ама шкрипи да те извади од памет.
Го земав преку лизинг од работа, па сменив работа и го вратив точакот. Сега го продаваат доста поефтино и се мислам да си го купам, ама ова со кочницата ми е на мисла. Ако треба да сменам пакни не е проблем, најлесно е тоа. Ама ако не е тоа, што може да е? Немав време да пребарам на интернет, тука прво прашувам :)

Нови пакни испуштаат звуци додека не ги развозиш, а пиша дека си го возел неколку пати. Така да немај гајле, зимај и вози и ке си легне тоа.

Најчесто се пакните. Имавме увезено 120 велосипеди и само на еден од нив не чкрипеше дискот.

За кој бренд на точаци се работи и кои кочници поточно ?  Зошто некој би купил точак со дискови и потоа би го преправал со обични ? Поновиве точаци што идат со дискови немаат опција да се монтираат обични кочници. Друго и да имаат опција за обични, обрачите се различни за дискови и ке треба и тоа да мењаат...

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #7083 на: 21 Јуни 2023, 21:45:58 pm »

Кај мене квичеше/свиреше мрсен диск, при чистење на точакот со уљосана крпа го пројдов и дискот, чистњв со клинер, сменив пакни и пак квичеше, после еден стрес тест од врв на водно до доле, каде мнигу многу загреа дискот се изгуби квичењето и еве го скоро 500 км после тоа не квичи и кочи одлично.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #7084 на: 21 Јуни 2023, 21:57:48 pm »
Момци, лани летото земав точаче, Trinx majes100, Л рам(19ка ваљда) со 26 инча тркала, тогаш мислев ми е таман, рамот да, но сега како тркалата да ми се некако мали, можно ли е да се упасираат поголеми(27.5 инча)?

Генерално точачето е океј како замена за уште месец дена без возачка, го користам за до работа и назад(3-4км дневно), алиии, мислам дека згрешив со 26ки место 27.5ки

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6023
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #7085 на: 21 Јуни 2023, 22:03:01 pm »

За кој бренд на точаци се работи и кои кочници поточно ?  Зошто некој би купил точак со дискови и потоа би го преправал со обични ? Поновиве точаци што идат си дискови немаат опција да се монтираат обични кочници. Друго и да имаат опција за обични, обрачите се различни за дискови и ке треба и тоа да мењаат...
Бренд не памтам, кочниците беа Shimano две врсти имавме, едни со 140 спици/шпици на едно тркало (280 на двете) и другите со помалку. Опремата беше иста. Ценовно беа по 8000 големопродажна и 10000 малопродажна (така нешто).
Е сега, колку пари-толку музика, ама тројца продавачи на Shimano ми рекоа дека деловите биле оригинал.
Сликите се доста матни, но има држачи за поставување на обични кочници (не диск) на предното изадното тркало и роднина мој има конвертирано неколку такви и муштериите се задоволни. Едниот велосипед доколку имам прилика ќе го сликам во живо, човекот кој го поседува има направено големи тури со него и е задоволен, но со upgrade.

Момци, лани летото земав точаче, Trinx majes100, Л рам(19ка ваљда) со 26 инча тркала, тогаш мислев ми е таман, рамот да, но сега како тркалата да ми се некако мали, можно ли е да се упасираат поголеми(27.5 инча)?

Генерално точачето е океј како замена за уште месец дена без возачка, го користам за до работа и назад(3-4км дневно), алиии, мислам дека згрешив со 26ки место 27.5ки

Најчесто може, но сепак зависи од предните амортизери(треба да се сменат и задните воедно) и поставеноста бидејќи може повисокиот бандаж "да фаќа", но не знам колку би добил со 27.5 наместо 26. Велосипедот би се поткренал во висина за 0.75 инчи или 1.9цм.
Размисли дали вреди толку влог.
« Последно менување: 21 Јуни 2023, 22:10:02 pm nestor04 »

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1819
« Одговори #7086 на: 21 Јуни 2023, 22:19:28 pm »

Бренд не памтам, кочниците беа Shimano две врсти имавме, едни со 140 спици/шпици на едно тркало (280 на двете) и другите со помалку. Опремата беше иста. Ценовно беа по 8000 големопродажна и 10000 малопродажна (така нешто).
Е сега, колку пари-толку музика, ама тројца продавачи на Shimano ми рекоа дека деловите биле оригинал.
Сликите се доста матни, но има држачи за поставување на обични кочници (не диск) на предното изадното тркало и роднина мој има конвертирано неколку такви и муштериите се задоволни. Едниот велосипед доколку имам прилика ќе го сликам во живо, човекот кој го поседува има направено големи тури со него и е задоволен, но со upgrade.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Најчесто може, но сепак зависи од предните амортизери(треба да се сменат и задните воедно) и поставеноста бидејќи може повисокиот бандаж "да фаќа", но не знам колку би добил со 27.5 наместо 26. Велосипедот би се поткренал во висина за 0.75 инчи или 1.9цм.
Размисли дали вреди толку влог.

Абе ова точак ли е, за до продавница.  Ревошифтот сум го возел и е најголемо срање од Шимано како шифтер.

Назад на прашањето,  ако е изместена шепата или е крив дискот ќе ти фаќа во возење дискот на шепата,  а не на кочење. Ти рече ти квичат пакните,  лесно решлива работа е тоа. Јас би одел вака:

1. Провози ги како што пиша некој горе
2. Ако не работи тоа, земи алкохол и исчисти го дискот и пакните, стругни ги пакните со нешто да се тргне колку толку уљето ако го има или земи disc break cleaner.
3. Смени пакни на крај,  на база на органски материјал ако подржуваат дисковите.

Јас кога правев блидинг ми капна од уљето на дискот и се контаминираа пакните. Одма почнаа да квичат после тоа. Исчистив со алкохол,  прекина звукот.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #7087 на: 21 Јуни 2023, 22:31:18 pm »
...

Јас мислев за точаци правевме муабет, ова играчки од 8000мкд добро е и што може да се вози по некој круг. Одамна не сум купувал опрема за точак, ама пред некое време асална хидраулика беше 150е - 200е и јаче.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #7088 на: 21 Јуни 2023, 23:28:09 pm »
Мн сте аздисале со бициклие, 200 еу на колата не ми се клипчињата :)
На сајла се на тие од по 8-10к, каква хидраулука..
Тие полар, док мок по 200 еу што се не верува дека имаат некаква врска со шимано, обично плехче е пресовано али и како такви бркаат работа.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17597
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7089 на: 21 Јуни 2023, 23:38:43 pm »
Брка работа и Матиз ама ти си зел E320.

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 230
« Одговори #7090 на: 22 Јуни 2023, 00:20:57 am »
matiz kola li e

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7091 на: 22 Јуни 2023, 00:24:21 am »
За децата да се радуваат. Да се возат низ населба.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6540
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7092 на: 22 Јуни 2023, 07:48:47 am »

Згреше шо зеде Тринкс, и заборави ги поголемите тркала.  ;D

@ficomk
Ќе си купиш органски(resin) пакни и чистач за кочници.
Ќе го исчистиш дискот и клештата, само не прскај со чистачот на клешта оти ги дуе гумите, не сакаш масло (мислам шимано користи) да ти пушта од клипчињата (ако веќе не пушта  ;D).
Ставаш новите пакни и проверуваш дали е центрирана клештата.
Си возиш нормално, не мора нешто горење/спустови, ќе си легнат брзо, органските се тивки и убо лепат на диск на прво фаќање.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1819
« Одговори #7093 на: 22 Јуни 2023, 07:55:54 am »
Исто да додадам провери дали клиповите на шепата се на место,  т.е. види да не се излезени па да тече минерално уље од нив на дискот.  Ќе извадиш пакните,  и со нешто ќе ги гурнеш клиповите навнатре.  Ако е стисната кочница на извадено тркало може да се клиповите подизлезени

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2186
« Одговори #7094 на: 22 Јуни 2023, 11:16:05 am »
Ако течи, мека ќе биди рачката. Нов е точакот сепак. Чистење си сака убво дискот, дали со брејк клинер дали со алкохол.