Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 938258 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5691
Одг: Велосипед
« Одговори #7065 на: 10 Јуни 2023, 21:38:51 pm »
Абе има се може се е дојдено дп точаците, аздисват сите со парите в џеб, а ни 10% не користат од можноста на гумата  или пак на бициклата. Бт можи на лице место да ги увидиш за даунхил првенствата, или рандом групи точакџии, ќе дојдат со 30000 евра опрема меѓу 4рицата, па комбиња отворени шатори и шо ти не, сето то и ќе го кочат сообраќајот на стази, да не се пушта рачето од кочница никако :D
Иначе се спремија во Битола уште неколку солидни стази на Смолево, работени под професионална капа, сега за брзо ќе има официјално отварање.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1819
« Одговори #7066 на: 10 Јуни 2023, 21:59:49 pm »
Абе има се може се е дојдено дп точаците, аздисват сите со парите в џеб, а ни 10% не користат од можноста на гумата  или пак на бициклата. Бт можи на лице место да ги увидиш за даунхил првенствата, или рандом групи точакџии, ќе дојдат со 30000 евра опрема меѓу 4рицата, па комбиња отворени шатори и шо ти не, сето то и ќе го кочат сообраќајот на стази, да не се пушта рачето од кочница никако :D
Иначе се спремија во Битола уште неколку солидни стази на Смолево, работени под професионална капа, сега за брзо ќе има официјално отварање.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Без ХТ опрема и карбон ништо не праиме,  Фокс  вила 😂. Јас си возам точак од 550 евра со Кларис,  па пак се бркам со карбон точаци со ултегра, они вадат 30 просек јас 28, 29

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1044
« Одговори #7067 на: 10 Јуни 2023, 22:51:55 pm »
Без ХТ опрема и карбон ништо не праиме,  Фокс  вила 😂. Јас си возам точак од 550 евра со Кларис,  па пак се бркам со карбон точаци со ултегра, они вадат 30 просек јас 28, 29

Абе 99% во Скопје може се да се заврши со и10 со 60 коња, ама ете морало да се вози X5 со 400 коња. :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #7068 на: 11 Јуни 2023, 01:46:38 am »
Па и то е непотребно реално. И за мк, не само за ск, цела мк е 500-600км попреку. Низ ск ако е убо времето бициклира, ем рамно е. Ај да си Велес душа ќе ти озлези, ама ск е рамно а и тука негде се стига.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #7069 на: 11 Јуни 2023, 18:52:22 pm »
Да не бидам со еден велосипед, односно само со е-bike, си зедов уште еден!

Лесен брз, добра опрема, задоволен.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4284
« Одговори #7070 на: 21 Јуни 2023, 18:17:44 pm »
Точкаџии, што може да е причината да на нов точак задната кочница, со диск, да шкрипи пред застанување? Ама шкрипи да те извади од памет.
Се работи за SHIMANO Deore BR-M6100 кочница, а точакот е Bulls Copperhead 3S.
Го земав преку лизинг од работа, па сменив работа и го вратив точакот. Сега го продаваат доста поефтино и се мислам да си го купам, ама ова со кочницата ми е на мисла. Ако треба да сменам пакни не е проблем, најлесно е тоа. Ама ако не е тоа, што може да е? Немав време да пребарам на интернет, тука прво прашувам :)

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1819
« Одговори #7071 на: 21 Јуни 2023, 18:19:38 pm »
Точкаџии, што може да е причината да на нов точак задната кочница, со диск, да шкрипи пред застанување? Ама шкрипи да те извади од памет.
Се работи за SHIMANO Deore BR-M6100 кочница, а точакот е Bulls Copperhead 3S.
Го земав преку лизинг од работа, па сменив работа и го вратив точакот. Сега го продаваат доста поефтино и се мислам да си го купам, ама ова со кочницата ми е на мисла. Ако треба да сменам пакни не е проблем, најлесно е тоа. Ама ако не е тоа, што може да е? Немав време да пребарам на интернет, тука прво прашувам :)

Уље на пакни/диск. Ако се метални пакни мислам си чкрипат тие

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6023
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #7072 на: 21 Јуни 2023, 18:22:50 pm »
Најчесто се пакните. Имавме увезено 120 велосипеди и само на еден од нив не чкрипеше дискот.
Многу од нив што ги купија ги преправија со класична кочница.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #7073 на: 21 Јуни 2023, 18:29:39 pm »
@AngelSK  мислиш има протечено на пакната или на дискот?
Не би знаел какви се пакните, не е кај мене сега точакот.
Еве што најдов на нет што одговара за таа кочница што ја има:
Brake Pad|Standard 1st   G05S-RX resin (without cooling fins)
Brake Pad|Standard 2nd   J05A-RF Resin (with cooling fins)
Brake Pad|Option 1   G04S-MX metal (without cooling fins)

можда би можел да порачам опцијата бр2. J05A-RF Resin (with cooling fins) па да ги заменам.
Може да е некој проблем со дискот?
« Последно менување: 21 Јуни 2023, 18:34:59 pm ficomk »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #7074 на: 21 Јуни 2023, 18:33:53 pm »
Вторите ми се overkill, освен ако слегуваш некоја висока планина и кочиш константно и дисковите се премногу мали.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #7075 на: 21 Јуни 2023, 18:35:58 pm »
Вторите ми се overkill, освен ако слегуваш некоја висока планина и кочиш константно и дисковите се премногу мали.
Дисковите се 180 мм. Не е битно дали се оверкил или не, трите идат на оваа кочница и диск. Работата е да го решам да не шкрипи.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #7076 на: 21 Јуни 2023, 18:37:09 pm »
Јас на мојот велосипед ставив Kool-Stop пакни, тие ми ги препорачаа како подобри во продавница за велосипед во Германија во медтото каде што живеев.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #7077 на: 21 Јуни 2023, 18:37:58 pm »

можда би можел да порачам опцијата бр2. J05A-RF Resin (with cooling fins) па да ги заменам.
Па и да е со дискот проблем, и тој се решава лесно, ако ти праи мерак точачето ;)
Инаку, прљавштина/маснотии на диск и пакни, несоодветен квалитет на истите,  но и недоборо штелнати шепи може да биде причина за чкрипење. Али све се решава ако ти праи мерак точакот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #7078 на: 21 Јуни 2023, 18:40:50 pm »

Па и да е со дискот проблем, и тој се решава лесно, ако ти праи мерак точачето ;)
Инаку, прљавштина/маснотии на диск и пакни, несоодветен квалитет на истите,  но и недоборо штелнати шепи може да биде причина за чкрипење. Али све се решава ако ти праи мерак точакот.

Нормално дека ми прави, јас го избрав и го земав преку лизинг, кој е врзан со фирмата во која работиш. После 2 месеци од кога го земав, а 3 пати го возев само, сменив фирма и го вратив точакот, требаше цела сума да ја платам одеднаш. Сега „мојот“ точак го продаваат за околу 40% помалце од цената, затоа сакам да си го купам. Само јас го имам возено :) Е не го однесов на сервис додека го имав, али ако не е до пакните и не можам сам да го средам, и тоа е опција.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #7079 на: 21 Јуни 2023, 18:42:48 pm »
Со здравје да си го возиш, убаво точаче е ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.