Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146310 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
Одг: Велосипед
« Одговори #4335 на: 11 Јули 2017, 15:20:27 pm »
Немат паркингзи. 3000 месечно да даваш за паркинг се многу. Оставени сме да се снаоѓаме.
Еве на пример џевахир( или како и да се вика)  ќе ни донесе уште 1000+ коли. Ќај ќе се паркираат? Нели ќе излезат до пазар, на работа на кафе... ете ти проблем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4336 на: 11 Јули 2017, 15:23:01 pm »
На лентата за коли нека паркираат. Нема зошто да се мешаат во лента за точаци. Барем за на ЈНА е прелесно зошто има 3 ленти сообраќајни а реално се користи една, евентуално во најголемите гужви две.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #4337 на: 11 Јули 2017, 15:59:36 pm »
Да не знае некој колку е царина и ддв за нов велосипед? Им пишав на царина мејл ама ми одговорија 10% било за моторни возила. Незнам од кога велосипед е под моторни возила кај нас.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4338 на: 11 Јули 2017, 16:02:01 pm »
На лентата за коли нека паркираат. Нема зошто да се мешаат во лента за точаци. Барем за на ЈНА е прелесно зошто има 3 ленти сообраќајни а реално се користи една, евентуално во најголемите гужви две.
Општо ми беше муабетот, конкретно за на ЈНА да... По мое видување треба уште многу глупости да се средат.. али треба инда се почне од некаде.... во друга тема.. 

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #4339 на: 11 Јули 2017, 16:05:49 pm »
Да не знае некој колку е царина и ддв за нов велосипед? Им пишав на царина мејл ама ми одговорија 10% било за моторни возила. Незнам од кога велосипед е под моторни возила кај нас.

Ако си го носиш сам закачен на кола, нека бркаат работа. Иначе царина е 5% мислам, згора над тоа и ДДВ има.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #4340 на: 11 Јули 2017, 16:38:53 pm »
Сакам да си порачам Canyon. Неможе да се купи никаде, работат исклучиво со интернет продавница. Ама ако се 5% + 18% ддв и не е така лошо. Пак ке излезе поефтино и со подобра опрема од тоа што се продава кај нас.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4341 на: 11 Јули 2017, 18:19:55 pm »
За цената на точакот, плус поштарината од 300 евра, плус 5% царина и на целата таа сума 18% ДДВ, можеш да купиш дури и подобар велосипед тука. :) Тrek, Giant, Specialized салоните стално излегуваат во пресрет со убави цени за поскапите модели. ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4342 на: 11 Јули 2017, 18:52:44 pm »
За цената на точакот, плус поштарината од 300 евра, плус 5% царина и на целата таа сума 18% ДДВ, можеш да купиш дури и подобар велосипед тука. :) Тrek, Giant, Specialized салоните стално излегуваат во пресрет со убави цени за поскапите модели. ;)
Башка 3-4000 повраток.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #4343 на: 11 Јули 2017, 20:40:55 pm »
Во право си, не сум ни видел дека е 300$ да се донесе до кај нас... Да се однесе во Бугарија пак е 40е.

Инаку цените кај нас се страшни. Имаме големи брендови ама сепак се скапи за тоа што се нуди. Пример Specialized Rockhopper Comp нема ни Acera опрема,
иде со  BR-M315 кочници, RM35 главини, вилушка SR Suntour XCR-Air и со 9 брзини.... за неверојатни 49.000 ден. Велосипедот се продава како планински ама неверувам дека може да издржи посериозно возење... Среќа или несреќа има многу половни/нови од Србија па возиме нешто посолидно...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #4344 на: 11 Јули 2017, 21:15:57 pm »
Тоа е огромната желба за возење "бренд".
Rockshox XC30, SRAM X5, SRAM погон, ланец и касета, солидни тркала со Formula главини, Avid DB1 кочници со 180/160mm Avid HS1 ротори, комплет Easton стем, колче, волан, FSA headset... Еден чкарт или ноу нејм дел нема на точакот, ама не пишува Specialized, тики пишува "RAM - proudly built in Bulgaria". :) :) :) Таквото задоволство ме чинеше 35.000 денари пред две години, со нарачана боичка по избор.

Сега сакам да го продадам, и иако е далеку поквалитетен, полесен, поиздржлив (заради квалитетот на вградените делови), никој нема ни да го погледне, зошто срам ги пука луѓето што не се видени како возат Specialized. :)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #4345 на: 11 Јули 2017, 21:26:54 pm »
Не се произведуваат во Бугарија, таму е фирмата и таму ги само склопуваат, рамките се кинески. Многу луѓе се палат на брендови на велосипеди, исто е и со коли, телефони и се живо што може да се покаже како статусен симбол. Јас возев Трек па сега Cube и барам да си купам нешто со 2 амортизера. Не ми е битно да е бренд ако нуди добра опрема и добра цена. Овој горе чисто го ставив да се види за цената што се нуди кај нас, иста работа е и со Трек и Скот и итн.

Ram и Giant нудат добри цени и добра опрема ама некако заостануваат со модерни трендови да кажам. Giant е убеден дека 27.5 се најдобрите тркала и не пушта 29ки со 120-130мм.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4346 на: 11 Јули 2017, 21:44:28 pm »
За мене лично бредндот ми е некоја гаранција за квалитет, ако некој ми гарантира дека е квалитетен ако сака нека пише ... да не кажам шо.. додуша кај рулет ( сем дали се викаше)  вака ме фатија за око точаците.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4347 на: 12 Јули 2017, 07:31:44 am »
10% царина + 18% ддв за велосипед, 100% сигурен

имаш и Commencal со добри цени каде враќаат ддв од страната ама треба да ги контактираш за поштарината до мк колку е

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #4348 на: 12 Јули 2017, 08:48:05 am »
@BraneMKD  Најди си на оглас точаче од Србија. Оди до Србија и закачи си го на кола. Земи уште еден со тебе на одење со точак. Напрајте ги со кал целите и вратете се испотени и извалакани.
Кажи му..... тура возевме.

Иначе полесно поминуваат граница српски држављани. Ако можиш да најдиш некој да го товари кога ќе доаѓа наваму, уште подобро.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #4349 на: 12 Јули 2017, 20:36:29 pm »

Се сторивме со соодветен превоз и за омладина :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.