Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146472 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
Одг: Велосипед
« Одговори #4305 на: 06 Јули 2017, 10:08:32 am »
Знам бе Фиц. Кога возам спринтови, (колку ми држи газот со други зборови) сум се укопувал на празна раскрсница од 50 до 0, заради црвено светло.
Ми смета, затоа што има правила и правилата треба да се почитуваат, а не заобиколуваат, или само да ги почитуваме кога на нас ни одговара. Сабајле сите ги фатив на црвено и на сите застанав, а некои се од слепи улички кадешто знам и гледам дека нема никој да помине.

Се е до навика и почитување на основни правила во сообраќај. Плус, ќе те види некое детенце како правиш така, и тоа утре ќе проба да го направи истото.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #4306 на: 06 Јули 2017, 10:11:49 am »
Мора да се почитуваат правилата, затоа е ваква состојба во МКД, сите гледаат што прават другите и земаат пример од другите.

Типичен пример ти е кога седиш на црвено за пешачки а нема коли, еден да тргне .. сите по него. Да не е тој еден сите ќе чекаат.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #4307 на: 06 Јули 2017, 10:30:14 am »
@Luki Junior Правилата се поставени за да би функционирале сите заедно без попречување. :) И јас како дете сум гледал како поминуваат на црвено, па не сум го правел истото зошто од дома ме научиле дека е погрешно.

@howitz Ситуацијата во MКД e ваква само поради тоа што секој си гледа само за своја корист без обзир дали со своите постапки би му предизвикал штета на некој друг.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4308 на: 06 Јули 2017, 13:04:12 pm »
Фиц твоите деца значи ќе поминуваат на црвено ако мислат дека е безбедно и види дека нема коли на улица, затоа што ем другите така прават, ем ти така ќе го воспиташ? :)

Да не глумам лудило, и јас правам слично како тебе, пешки или ако некад не дај боже возам точак. Со кола секогаш си чекам, макар сам бил во градов.

Во секој случај мора да се навикнеме да почитуваме правила, макар мислеле и оцениле дека и да пројдеме на црвено никому нема ништо да му смени. За да не мотивираат во почитувањето на правилата мора да проработи казнувањето со камериве, пред се за коли/мотори, како и џандари да казнуваат пешаци/точаци.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4309 на: 06 Јули 2017, 13:13:51 pm »
Od sea znaci site si vrvime na crveno. Gajle mi e ako sum so kola na crveno neka se mislat pesacite, sanki tie mene ke me zgazat hehe

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4310 на: 06 Јули 2017, 13:17:18 pm »
Фиц твоите деца значи ќе поминуваат на црвено ако мислат дека е безбедно и види дека нема коли на улица, затоа што ем другите така прават, ем ти така ќе го воспиташ? :)

Да не глумам лудило, и јас правам слично како тебе, пешки или ако некад не дај боже возам точак. Со кола секогаш си чекам, макар сам бил во градов.

Во секој случај мора да се навикнеме да почитуваме правила, макар мислеле и оцениле дека и да пројдеме на црвено никому нема ништо да му смени. За да не мотивираат во почитувањето на правилата мора да проработи казнувањето со камериве, пред се за коли/мотори, како и џандари да казнуваат пешаци/точаци.
Најважно од се е да не се лажеме.

За пешачки семафори поготово.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #4311 на: 06 Јули 2017, 13:30:56 pm »
@Banzai Никаде не пишав дека така ќе ги воспитувам, само пишав како правам сега. Нормално дека ќе ги воспитувам да не поминуваат на црвено бидејќи дете не може лесно да процени колку е безбедно да помине на свој ризик.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #4312 на: 06 Јули 2017, 13:33:32 pm »
Рипни во Дојчланд на црвено така. Ако имаш возачка, ќе ја немаш барем еден месец. Или ако возиш пијан на точак.

Јас најсериозно ќе го направам истово тука во Скопје. Ќе утепам по два саата на две-три различни раскрсници и ќе бројам. Многу ме интересира процентот кој е кај нас.

Брои ги и другите категории, ако више броиш. Ја ќе ти направам табела дури, ќе ја испринтам, до дома ќе ти ја донесам, ти само цртки ставај кога ќе застанеш да броиш. Може? Особено на пешачките семафори по Партизанска (оној кај Сити Мол и двата меѓу Хотел Карпош и Симпо). Тука има да се изнаброиш и едни и други будали. :) Па и трети, пешачки будали.

После може да пробаме некоја масовна анкета да направиме, луѓето да се изјаснат кој тип на превоз го користат секојдневно, и потоа од твоите белешки да удриме процент, да видиме кој тип на учесник во сообраќајот најмалку го почитува семафорот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4313 на: 06 Јули 2017, 13:38:26 pm »
Biciklistite. Me brukaat. I ovie na skutercinja.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #4314 на: 06 Јули 2017, 14:11:45 pm »
Луѓе што зборите бе ? Дневно во Скопје има по 20 сообраќајки, неделно гинат по 2-3 луѓе, коли прелетуваат на длабоко црвено на големи раскрсници и возат 120+ на булевар, вие за точаците сте се фатиле ? Озбилни сте ? Не може да се удри по големите копилиња со коли, па удри по велосипедистите.

Јас кога сум со точак, 90% од семафорите ги поминувам на црвено. Кога веќе гледам дека не сметам на никој, немам намера да чекам на пешачки семафор на партизанска на 40 степени, кога нема жив човек на улица, а не па да пречам на некој. Пешки исто, не ги есапам многу семафорите. Ама не памтам досега да ми свирнал некој да ме пцуе, да му пречам на некој додека преминувам улица.

Со кола си чекам семафор, макар било и 04 сабајле и нема кола во радис од 5км околу мене. ;D :D

п.с. не сум во право со ова поминување на црвено, ама постојат многу поголеми, ОГРОМНИ проблеми кои треба да се средат, па после да се обрне внимание на велосипедите. Не може мравка и слон да споредуваме.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4315 на: 06 Јули 2017, 14:15:54 pm »
Така и едно девојче процени дека ако претрча на црвено нема да ја удрат, па ја удрија. Така и овие со коливе проценуваат дека ако пројдат со 120 на семафор нема никој да ги удри.

Јас секој ден гледам по 15 коли што проаѓаат на црвено, до сега ниту еден немал сообраќајка пред мене, така да добро си процениле луѓето дека може да пројдат и на црвено, да не чекаат како ненормални на семафор :)

Иначе не знам зошто збориме за коли што проаѓаат на црвено и што возат 120км/ч кога Бранко, Грујо, Зајко и компанија ја ограбија државава последниве 25 години. Огромни криминалци имаме ние се фаќаме за возачиве на коливе.
Заради ваквото размислување станавме диви запад во последниве години.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4316 на: 06 Јули 2017, 14:25:47 pm »
Друже извини ама политичарите не го креираат дебилизмот и менталитетот на овој народ кој живее во Македонија.

Такви сме си у срж, крвта ни е програмирана да го „сјебеме“ системот.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #4317 на: 06 Јули 2017, 14:28:38 pm »
@howitz  Сакаш да го сјебеш системот ако тој тебе секојдневно те сјебува нели ? Ако е добар, нема да има потреба од негово сјебување и слично. ;D :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4318 на: 06 Јули 2017, 14:28:55 pm »
Прво да не се лажеме, па после се друго.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #4319 на: 06 Јули 2017, 14:33:01 pm »
@howitz  Сакаш да го сјебеш системот ако тој тебе секојдневно те сјебува нели ? Ако е добар, нема да има потреба од негово сјебување и слично. ;D :D

Не ме сјебува, него системот не е функционален за сите, не е праведен. Ако сум јас исфрустриран што некој поминал на црвено со кола, треба и ја да помина на црвено па да бидеме „пата-пата“ ?

Не, туку ќе кренеш раце од системот и ќе го почитуваш законот.