Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1169142 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18054
Одг: Велосипед
« Одговори #4185 на: 23 Мај 2017, 01:33:34 am »
Само столб за овој народ!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #4186 на: 23 Мај 2017, 07:36:18 am »
И јас се чудев за ова како ќе го решат.

Столб е за секој народ. Ако сакаш ред.

А додека стават ступчиња ќе си ја исполнувам граѓанската должност да пријавам најчесто што можам!
« Последно менување: 23 Мај 2017, 08:13:30 am Deni »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5413
« Одговори #4187 на: 23 Мај 2017, 08:15:06 am »
Тоа е тоа одма стана паркинг...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11888
  • Архитект
« Одговори #4188 на: 23 Мај 2017, 09:44:18 am »
Столбови како на партизанска.
Рает да бидиме.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
« Одговори #4189 на: 23 Мај 2017, 09:58:34 am »
А што мислеа луѓе дека ќе се деси? Затоа реков дека е глупост. Дури сум изненаден што не е издвоено со некакви столбчиња, ќе мора така, иначе паркинг ќе остане.

Или 10 џандари на таа улица, и да се забораваат од казни пишување, цел ден, секој ден, цела година. Иначе џабе, сељаци сме.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4190 на: 23 Мај 2017, 10:09:04 am »
А додека нема, телефонот во рака и пријави. Не само за ова, за се што ви смета. Неможе да сања кај се паркирал некој или кај се дере будала излезена од кафана.
Со доследност и пријави се се средува. Башка што времето е таман за барања.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #4191 на: 23 Мај 2017, 10:17:28 am »
Сабота заминувам Германија.Со оглед дека ќе бидам таму една година да ми пишете тука некои страници за барање точачиња.Станот ми е 15 минути од работа,ама еден точак секако ќе ми биде потребен рекреативно да си возам

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5236
  • The Spartan General
« Одговори #4192 на: 23 Мај 2017, 10:22:29 am »
Сабота заминувам Германија.Со оглед дека ќе бидам таму една година да ми пишете тука некои страници за барање точачиња.Станот ми е 15 минути од работа,ама еден точак секако ќе ми биде потребен рекреативно да си возам
Ќе си најдеш некој половен а добар.
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #4193 на: 23 Мај 2017, 10:34:02 am »
Баш на оваа страна и гледав претходно.Се најдуваат добри модели
А Луки да те прашам уште нешто.Дали при купувањето на точакот треба да ми даде некој документ или пари на рака мара за рака?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3348
« Одговори #4194 на: 23 Мај 2017, 10:36:50 am »
За да имаме здрава велосипедска култура во Скопје и другите градови низ Македонија потребно е:

1. Пешаците да не се движат по велосипедски патеки
2. Велосипедските патеки на булеварите се користат за движење на велосипедите во иста насока со возилата. Да нема морони што возат во контра насока на велосипедската патека.
3. Возилата и таксистите треба да бидат ригорозно казнети ако застанат на вело патека.
4. Велосипедистите да почитуваат сообаќајна сигнализација и предност. Да се однесуваат како активни учесници во сообраќајот, а не како привилегирани амеби.
5. Задолжително носење на кацига за секој велосипедист, особено ако транзитира низ Скопје.
6. Задолжително носење на флуоресцентно елече при ноќно возење велосипед.
6.1. Задолжително поседување на светлосна сигнализација, при возње во ноќни услови.
7. Низ Скопје да има паркинг за велосипеди кои ќе го надгледуваат чувари, па макар и да се плаќа. Подобро е да отидам до центар со велосипед, да платам 10 денари за паркинг и да се вратам со велосипедот назад. Без да го мислам.
7.1. Станиците за рентање велосипеди може да се користат и како паркинг пунктови, каде што ќе можеш да оставиш велосипед најмногу до 1 час.
7.2. Паркинг просторите на сите јавни (државни) институции да имаат услуга за паркирање на велосипеди и нивен надзор.
8. Секоја бензинска станица да продава сет за вулканизација на велосипедска гума. Дури и може да нуди промена или сервис на дупната гума за некој надомест.

Ова е само тоа што во моментов ми недостига и ми смета како активен учесник во сообраќај со велосипед. Сигурно има и други ситници кои не сум ги напишал, но верувам дека и тие се битни како и овие. Доколку горните работи ги примениме, културата за возење велосипед ќе се подобри и луѓето ќе бидат стимулирани да го остават возилото дома и да заминат таму каде што тргнале со велосипед.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3157
« Одговори #4195 на: 23 Мај 2017, 10:39:31 am »
А додека нема, телефонот во рака и пријави. Не само за ова, за се што ви смета. Неможе да сања кај се паркирал некој или кај се дере будала излезена од кафана.

Свеж пример:

Џандар гледа непрописно паркирана кола и не реагира, што остана за другото.

Ама си јадеше пријава, а ако на таа од полиција одговорат заштитнички према него ќе се иде на повисока инстанца. Да се научи за другпат. Неможе ние ко мајмуни да плаќаме данок а они да се понашаат како плата од небо да им паѓа.

On topic:

Поддржувам стази за велосипеди, но има говеда што возат велосипед на Партизанска на улица иако има стаза за нив. Епа не иде така другари.

А за онаа глупост од острово кај Кузман некој треба да одговара, пошто загрозува сообраќај. Т.е. треба да го видиме проектот на сообраќајниот инженер ако воопшто има.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
« Одговори #4196 на: 23 Мај 2017, 10:42:44 am »
За да имаме здрава велосипедска култура во Скопје и другите градови низ Македонија потребно е:

1. Пешаците да не се движат по велосипедски патеки
2. Велосипедските патеки на булеварите се користат за движење на велосипедите во иста насока со возилата. Да нема морони што возат во контра насока на велосипедската патека.
3. Возилата и таксистите треба да бидат ригорозно казнети ако застанат на вело патека.
4. Велосипедистите да почитуваат сообаќајна сигнализација и предност. Да се однесуваат како активни учесници во сообраќајот, а не како привилегирани амеби.
5. Задолжително носење на кацига за секој велосипедист, особено ако транзитира низ Скопје.
6. Задолжително носење на флуоресцентно елече при ноќно возење велосипед.
6.1. Задолжително поседување на светлосна сигнализација, при возње во ноќни услови.
7. Низ Скопје да има паркинг за велосипеди кои ќе го надгледуваат чувари, па макар и да се плаќа. Подобро е да отидам до центар со велосипед, да платам 10 денари за паркинг и да се вратам со велосипедот назад. Без да го мислам.
7.1. Станиците за рентање велосипеди може да се користат и како паркинг пунктови, каде што ќе можеш да оставиш велосипед најмногу до 1 час.
7.2. Паркинг просторите на сите јавни (државни) институции да имаат услуга за паркирање на велосипеди и нивен надзор.
8. Секоја бензинска станица да продава сет за вулканизација на велосипедска гума. Дури и може да нуди промена или сервис на дупната гума за некој надомест.

Ова е само тоа што во моментов ми недостига и ми смета како активен учесник во сообраќај со велосипед. Сигурно има и други ситници кои не сум ги напишал, но верувам дека и тие се битни како и овие. Доколку горните работи ги примениме, културата за возење велосипед ќе се подобри и луѓето ќе бидат стимулирани да го остават возилото дома и да заминат таму каде што тргнале со велосипед.

Се согласувам со сè што си напишал. Особено точка 4. Правилата и законите треба да важат за сите.

Мене ме вади од кожа кога ќе ги видам по Партизанска и Илинденска со точаците, при уредни, заградени и проодни велосипедски патеки. Да не праиме муабет дека семафор е само нежна сугестија. И уште мафтаат со рацете ако им свирнеш. Нејсе, сме го збореле ова и порано.

Се согласувам со тебе. Плус би додал дека на сите велосипедски патеки (па и новово што е издвоено на Бул. Климент Охридски) треба да има многу повеќе ознаки дека се работи за велосипедска патека - и исцрнато по самата патека, и вертикална сигнализација некаква, народ да се научи.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9532
« Одговори #4197 на: 23 Мај 2017, 10:44:30 am »
абе многу сте чудни, очекувате преку ноќ да се понашаат нормално лугево. прво дефинитивно треба физички да се одвои вело патека од Улица.

Ние на тротоари неможе да спречиме коли да се качуваат а не ка вака на улица.

@Deni ако пријавиш да знаеш колку бавно реагираат охохооо, ке се свртат 3 коли различни дури дојде некој. Не викам дека не треба да се пријавува, ама читав некни во парк се влегувало со коли за некој си риболовен натревар и пази Полиција незнаела од кај да влезе со Пајак....

Уше нешто, 2 пати по ред дури трчам на кеј луге со кола се возат по пешачката патека горе за да стигнат до Хотел Парк со цел памет. така да многу казни треба да фрчат за ние да си дојдеме на ред, ама и тоа џандарчињата да не се плашат да пишат казна пред Броз и Фитнес хаус коа има мерцедеси и поршиња него да дере се што треба и што заслужило

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5236
  • The Spartan General
« Одговори #4198 на: 23 Мај 2017, 10:50:26 am »
Баш на оваа страна и гледав претходно.Се најдуваат добри модели
А Луки да те прашам уште нешто.Дали при купувањето на точакот треба да ми даде некој документ или пари на рака мара за рака?

Паа, може на рака еден купопродажен да си напишете. Во него внесувате број на шасија на точакот, модел, итн. Чисто да си имаш црно на бело дека си го купил од човек. Ако е ербап човек, ќе си ја има целата документација со него.
А може и пара на рака, мара за рака.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4199 на: 23 Мај 2017, 11:46:56 am »

Свеж пример:

Џандар гледа непрописно паркирана кола и не реагира, што остана за другото.

Ама си јадеше пријава, а ако на таа од полиција одговорат заштитнички према него ќе се иде на повисока инстанца. Да се научи за другпат. Неможе ние ко мајмуни да плаќаме данок а они да се понашаат како плата од небо да им паѓа.

On topic:

Поддржувам стази за велосипеди, но има говеда што возат велосипед на Партизанска на улица иако има стаза за нив. Епа не иде така другари.

А за онаа глупост од острово кај Кузман некој треба да одговара, пошто загрозува сообраќај. Т.е. треба да го видиме проектот на сообраќајниот инженер ако воопшто има.
Многу е различно Пријава и видување. Џандарот може да се направи на мутав нормално човек е. Ама на пријава по телефон која е снимена мора да одговори соодветно лице.

Моето е да пријавам. Еве од 50-100 пријави што знам секогаш имало посета. Можда не се решило секогаш, јасно. Ама дошле виделе. Кога направиле записник, кога дошол пајак, кога стишале музика, кога дошла инспекција... итн. Ама нешто се десило. И се поправило во барем половина од случаите еве да земеме, ако не и повеќе од половина.

Оние што си пријавуваат редовно ствари, а познавам такви го прават доброто за сите нас другите. Кога би имало многу повеќе такви ќе е и значително подобро за сите нас.

Со една пријава ништо не се десило, ама со 1000 пријави (од различен човек) светот може да се смени.